#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) Odiseea vasului „Carol I“, pe o Mare Neagră înghețată


Pe noi, constănțenii, cu certitudine iernile petrecute la malul mării nu ne mai impresionează așa cum aveam să găsim descrisă în monografia „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” atmosfera unei ierni cu peripeții petrecute de scriitorul Ioan Adam.

„Într'o iarnă pe când se lucră portul, furia sălbatică a talazurilor pustiise până departe creasta digului şi numai rămăsese pe un capăt solitar de zăgaz, decât Titanul neînvins, - uriaşa unealtă de fier, cu care se ridicau atunci blocurile şi care înţepenise de-a pururea într'un strat gigantic de ghiaţă. În îngrămădirea ferului neclintit, cataracta apelor bătea şi se spărgea într'o muncă nebună, şlefuindu-l în plăci de ghiaţă şi în ciucuri de argint.

Titanul, dârz şi nepăsător, încremenise acolo ca într'o adormire veşnică, pe când apele silite îşi sdrobiau înainte sânul de el, cu gemete dureroase şi plânse. Ninsoarea cade tot mai deasă din adâncimile cerului, năpustită de sus în volburi suflate. Pânzile acestea destrămate, n'apucau s'ajungă bine pe pământ, căci le spulberă vântul, şi le amestecă cu însărarea, aşternând peste mare ca un zăbranic de înmormântare. Numai închipuirea urmăreşte, cu presimţiri triste, lupta oarbă dintre mare şi vânt, ca pe-o năprasnică încăerare. Îndepărtările nestrăbătute se înfioară de mugetul sirenei, ca de mugetul unui buhai miraculos ascuns sub ape.

Acel care a văzut Marea sub o astfel de faţă se gândeşte numai decât la urgia unui popor răsvrătit, care se ridică dintr'o lungă şi chinuită robie. Pe aşa vreme, corăbierul care a luptat o zi întreagă şi a ţinut cârma cu încordare, înfruntând duşmănia adâncului, către noapte, se simte cuprins de îndoială şi silă de viaţă. Printr'o nepăsare vecină cu fatalitatea, lăsă cârma, şi cu mâinile cruciş, priveşte obosit la frământarea talazurilor şi-şi aduce aminte de puterea destinului.


În noaptea prea timpurie, ochii nu mai răsbesc nimic peste mare, farurile de pe mal par moarte, numai vântul sălbatic aduce jalea depărtărilor, şi oftările talazurilor rănite de stânci. Într'o seară ca aceasta, cu zbucium şi ameninţare, se'ngrămădiau trăsurile pe drumul portului, ducând înspre Căpitănie soţii desperate, curioşi şi militari cunoscuţi, care se interesau de soarta vaporului Carol întârziat pe mare.

 
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
 

Tot oraşul era în emoţiune şi aşteptare. Prin lume se şoptiau tot felul de bănueli şi telegraful n'aducea nici o veste care să liniştiască mulţimea. Vaporul n'a sosit nici în seara aceea. A doua zi, după o noapte grozavă de ger, marea îngheţată pe margini până departe în larg, sclipea în bătaea soarelui biruitor. Prin golfuri mai ales, se îngrămădiau valurile de spumă îngheţată, ca nişte troene bătute de ploae. Malurile mărei erau numai un sloi. Stâncele de pe delături, se rotunjise în dantelări bizare, ca nişte măsele enorme de gheaţă, rânjite în faţa mărei împăcate. Rada portului îngheţase toată. Sloii se încălicau ca nişte solzi sborşiţi, mişcându-se sub palpitarea greoae a mărei, ca o cămaşă de zale pe pieptul unei uriaşe. In vremea aceasta începe a se desprinde de sub orizontul mărei, vaporul Carol, care îşi găsise acum drumul casei. Lumea de pe cheiu bate din palme şi flutură batistele. Marinăresele plâng de bucurie. Vaporul, îngreuiat şi obosit, îşi face loc prin ghiaţa din port, ridicând de pe delături scoarţe groase de sloi, care trosnesc şi se prăbuşesc răsunător. Vaporul apare încărcat de ghiaţă, cu catargele şi frânghiile sleite, scânteind în razele soarelui, ca o podoabă gigantică bătută în pietre scumpe”.


#citeştemaideparte din lucrarea „Constanța pitorească“
#„Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” (1908)
#Autor Ioan Adam

 
Mai multe evocări ale Constanței de acum 100 de ani citiți în lucrarea „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, disponibilă integral în format electronic.
 

Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicațiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citeşte şi:

#citeșteDobrogea Chiar și acum un secol portul Constanța era mai „viu” decât astăzi. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) „Tomisul şi-a salvat amintirea şi istoria, în ruinile sale şi monedele vechi găsite pe urmă“ (galerie foto)

#citeşteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) „Mulțimea câinilor slobozi îți aduc aminte de Constantinopol“

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) Galerie foto a Constanței de acum 111 ani. Orașul văzut dintr-o călătorie cu trăsura

#citeşteDobrogea „Constanţa e menită să îndepliniască un rol mare în viaţa tânărului nostru Stat“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

#citeşteDobrogea De la măreția Tomisului la sătucul necunoscut şi sărac Kiustenge. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeşteDobrogea „Ceea ce ați găsit voi în Dobrogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeşteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) Geamiile, o curiozitate a Constanţei. „Pe străinii veniţi de pe aiurea îi opreşte în loc solemnitatea acestor rugăciuni“ (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1449

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1139

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2507

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2535

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3700

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4297

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5188

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4865

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5432

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5261

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5473

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5855

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 6139

#citeșteDobrogea Intrarea în posesia Dobrogei, conform unor documente de epocă

06 Feb 2024 820

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

03 Feb 2024 6154