#citeșteDobrogea Credințele macedonenilor legate de botez. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Dacă în ultimul articol v-am relatat succint ritualurile macedonenilor fârșeroți și din Veria la naștere, așa cum sunt ele reflectate de prof. C.D. Constantinescu-Mircești în monografia „Un sat dobrogean - Ezibei“, astăzi ne vom opri asupra obiceiurilor de la botez.
 
După cel mult trei săptămâni de la naștere are loc la aromâni botezul, numele copilului fiind dat de nașă, care nu-l spune nimănui până la botez. În cazul în care familia nașului se întâmplă să plece din localitate, nașul are grijă să aleagă pe cineva care să boteze copilul, căruia îi dă bani pentru cheltuieli și-l leagă cu jurământ că nu va spune nimănui numele ce se va da pruncului. Locțiitorul nașului va trebui să dăruiască nou-născutului o cămașă, altfel, după credința macedonenilor, va rămâne toată viața gol.
 
„Credința aceasta că noul născut nu va trăi mult, dacă numele lui este făcut cunoscut înainte de botez, era altă dată atât de înrădăcinată, încât nici părinții copilului nu cunoșteau numele copilului lor până la botez. Acest obiceiu se putea respecta cu sfințenie în ținuturile locuite de macedoneni în sudul Dunării, - unde părinții nu declarau numele copilului la ofițerul stării civile. Colonizații în tară, au renunțat la acest obiceiu.
 
Nașa dă numele primului născut, ținând seama de numele bunicilor după tată. Sâmbătă seara, înainte de ziua botezului, rudele copilului se duce cu diferite zaharicale și cu o sticlă de rachiu la nașa ca să o invite la botez. Dar la ceremonia care se desfășoară cu această ocazie ia parte și un mare număr de copii. Aceștia imediat ce aud pe preot pronunțând numele copilului, o iau la fugă pe drum, simulând o încăierare, ca să aducă la cunoștința mamei și a celorlalți numele dat de nașe copilului, sau, cum spun ei, «s’da sihariche» («s’aducă numa»). Pentru acest serviciu, copiii primesc bani; cel ce s’a întors mai întâi este răsplătit cu o sumă mai mare decât ceilalți“.
 
Cei care doresc să aprofundeze obiceiurile macedoromânilor pot accesa paginile 157-160, virtual, AICI

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.  
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1442

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1138

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2506

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2534

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3700

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4297

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5188

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4865

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5432

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5261

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5473

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5855

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 6139

#citeșteDobrogea Intrarea în posesia Dobrogei, conform unor documente de epocă

06 Feb 2024 820

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

03 Feb 2024 6154