#citeşteDobrogea Deșarta speranță legată de viitorul județului Constanța - „Să facem dintr-însul un colț de raiu al țării noastre“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța


Pentru elevul secolului XXI, dependent de tehnologia viitorului, un manual de geografie precum cel apărut la 1911 poate părea o poveste de adormit copiii, deoarece informațiile sunt atât de clar prezentate, încât doar un nevolnic ar putea spune că e grea această materie.
 
Redactat pentru clasa a II-a primară urbană și „Divizia II rurală, anul I și II“, manualul de „Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României“, scris de D. Bujilă (institutor fost revizor școlar) și M. Mitac (institutor), poate fi „răsfoit“ în variantă digitalizată în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
Și ca să exemplificăm limbajul extrem de explicit al manualului, vă oferim câteva exemple. Iată cum este descrisă „orientarea“: „Îndreptarea aceasta a noastră, după un lucru oarecare, ca să spunem locul altor lucruri, sau să spunem încotro mergem, se numește orientare“.
 
După ce sunt stabilite punctele cardinale, se trece la „banalul“ plan al clasei, apoi al școlii, însoțite de schițe, ba chiar și al casei părintești sau al satului. Sunt explicate noțiunile geografice, apoi se trece la detalierea noțiunii de „plasă“ - „comunele puse sub grija aceluiași subprefect formează o plasă. Și la 1911 aveam plasa Constanța, „care se mărginește la Răsărit cu Marea Neagră, la Apus cu plasa Medgidia și plasa Hârșova, la Miazănoapte cu județul Tulcea și la Miazăzi cu plasa Megidia“, plasa Mangalia - „se mărginește la Nord cu plasa Megidia, la Răsărit cu Marea neagră, la Sud cu Bulgaria și la Vest cu plasa Traian“, plasa Ostrov - „se mărginește la Nord și Est cu plasa Traian, la Sud cu Bulgaria, la Vest cu Dunărea“, plasa Megidia - „se mărginește la Est cu plasa Constanța și Marea Neagră, la Vest cu județul Ialomița, la Sud cu plasa Traian și plasa Mangalia și la Nord cu plasa Hârșova și plasa Constanța“, plasa Hârșova - „se mărginește la Est cu plasa Constanța și cu plasa Megidia, la Nord cu județul Tulcea, la Sud cu plasa Megidia, la Vest cu județul Ialomița, de care se desparte prin fluviul Dunărea“, plasa Traian - „se mărginește la Nord cu fluviul Dunărea, la Vest cu plasa Ostrov și la sud cu Bulgaria“.
 
Cele șase plăși formează județul Constanța, care se mărginește la nord cu județul Tulcea, la est cu Marea Neagră, la sud cu Bulgaria și la vest cu județul Ialomița, despărțite prin apa Dunării. „Constanța este un oraș mare, așezat pe malul mării. El este port la mare și stație de drum de fier. În Constanța stă prefectul, fiindcă este capitala județului. Tot în Constanța stă un revizor școlar și protoereul. Aici mai este un tribunal, un gimnaziu de băieți și o școală profesională de fete. Cam la mijlocul județului, pe lângă linia ferată, ce pleacă din Constanța, se află orășelul Megidia, reședința plășii Megidia“.
 
Prima parte a manualului, care este dedicată predării în trimestrul I, se încheie cu o scurtă descriere a locurilor istorice. „Să fim mândri că am stăpânit atâta vreme acest pământ și cu nădejdea și credința în Dumnezeu să muncim, ca să facem dintr-însul un colț de raiu al țării noastre“... amarnica speranță a strămoșilor.
 
Puteți răsfoi virtual acest manual AICI


Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1456

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1140

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2507

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2535

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3700

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4297

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5188

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4865

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5432

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5261

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5474

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5855

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 6140

#citeșteDobrogea Intrarea în posesia Dobrogei, conform unor documente de epocă

06 Feb 2024 820

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

03 Feb 2024 6154