#citeșteDobrogea Despre Lucian Grigorescu, așa cum poate nu-l știați, la 125 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Tărâmul dintre Dunăre și Marea Neagră a reușit să dea artei românești nume de certă valoare, pentru care astăzi se bat casele de licitații, precum Alexandru Ciucurencu, Ion Jalea ori Lucian Grigorescu.
 
Născut la 1 februarie 1894, la Medgidia, Lucian Grigorescu i-a fascinat pe colecționari, despre opera sa impresionistă directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, vorbind cu plăcere de fiecare dată.


 
La etajul I al muzeului din b-dul Tomis pot fi admirate circa 35 de acuarele, alte câteva lucrări grafice fiind depozitate în condiții speciale, dar care vor fi dezvăluite publicului în cadrul proiectului derulat de această instituție sub titlul „Muzeul din depozit”. „Dacă nu se năștea aici, unde culorile sunt de o intensitate extraordinară, probabil că picturile sale ar fi fost altfel. Pictorul s-a îndrăgostit de lumina puternică a Dobrogei și de peisajul dobrogean", afirma dr. Doina Păuleanu, cu ceva timp în urmă, pentru ziarul ZIUA de Constanța.
 
Lucian Grigorescu este unul dintre cei mai mari peisagiști contemporani care au lucrat în manieră impresionistă și postimpresionistă. Peisajele sale fac din el unul din cei mai mari coloriști pe care i-a dat țara noastră. Orizonturile înalte și șesurile întinse ale Dobrogei au creat un stil care-l definește pe artist. Dragostea pentru lumină l-a însoțit pe acesta până în sudul Franței, acolo unde s-a și stabilit. Orășelul Cassis i-a servit ca sursă de inspirație pentru multe din peisajele sale.
 
Pictorul, căruia prietenii îi spuneau Lucică, era o sursă de generozitate și de bună dispoziție. Înzestrat cu talent artistic, dar și cu un uimitor dar al povestirii, artistul avea obiceiul de a crea o atmosferă explozivă în jurul său. Balcica Mosescu - Maciuca, fiica primarului din Balcic, descrie unul dintre obiceiurile artistului. Acesta cumpăra guvizi de la pescarii din Balcic și obișnuia să-și lege în jurul gâtului șiragul cu peștii încă vii, ceea ce stârnea hazul artiștilor cu care se întâlnea.
 
Într-un interviu acordat de criticul de artă Florica Cruceru publicistului Simion Tavitian, purtând titlul „Comori de artă”, dialog cuprins în cartea Cronică dobrogeană”, se reafirmă importanța acordată valorosului pictor dobrogean Lucian Grigorescu, pe vremea când în municipiul Medgidia exista un muzeu care îi purta chiar numele. „Pictorului Lucian Grigorescu, originar din Medgidia, i-a fost afectat un spațiu amplu, gândit omagial, care evocă, parțial și prin obiectele expuse, universul de creație al artistului din ultimii ani de viață. (...) Lucrarea «Artiști dobrogeni», editată în 1977 de către Muzeul de artă din Constanța, inserează toți pictorii, sculptorii și graficienii născuți în zonă, fără opere selective sau valorice. De aceea vom enunța în cele ce urmează câteva dintre personalitățile cele mai reprezentative, dintre cei 60 câți grupează publicația menționată: Lucian Grigorescu; Ion Jalea, Boris Caragea, Crîstea Grosu, Alexandru Ciucurencu, Victor Rusu Ciobanu, Mihail Gion, Florica Cordescu, Marcela Cordescu, Wanda Sachelarie, Cik Damadian, Spiru Chintilă, Ion Bitzan, Ion Pacea, Lia Szasz, Ion Nicodim, George Leolea. Aparținând, așadar, prin origine acestei zone, ei au păstrat permanent legătura cu Dobrogea, manifestând, dincolo de dragostea constantă pentru ținutul natal, un interes deosebit muzeului din Constanța, căruia i-au oferit generoase donații, fiecare dintre acestea putându-se alcătui în ansambluri expoziționale capabile să definească demersul lor creator și îmbogățind patrimoniul muzeului constănțean“.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lumea marinarilorTragedia care a îndoliat Constanța de sărbători (galerie foto)

02 Dec 2021 1670

#citeșteDobrogea Lucian Grigorescu, in memoriam

28 Oct 2021 1260

Incendiu la o școală din Medgidia. Toți elevii au fost evacuați. Pompierii, chemați în ajutor

06 Oct 2021 4475

Vernisajul Taberei de Pictură „Lucian Grigorescu”, veselie și culoare transpusă pe pânză

30 Aug 2021 301

ONG Mare Nostrum 180 de elevi din Medgidia au învățat lucruri utile despre deșeuri prin jocuri interactive

26 May 2021 980

Post vacant la Grădiniţa cu Program Prelungit „Lucian Grigorescu” din Medgidia, județul Constanța

07 Mar 2021 980

#DobrogeaDigitală Un oraș dobrogean, sub semnul nemuritor al unui pictor

01 Feb 2021 2398

Valentin Petricală a împlinit 70 de ani. În 21 dintre ei a fost director al CSS Medgidia. Cel mai lung mandat!

09 Jan 2021 2106

32 de ani de la scufundarea cargoului „Sadu”. 15 oameni au murit în largul Portului Constanţa. Lista morţilor şi a supravieţuitorilor

02 Dec 2020 3884

Exemple de bune practici ale unităților de învățământ constănțene, la vreme de pandemie

02 Dec 2020 1391

#citeșteDobrogea In memoriam Lucian Grigorescu, la 55 de ani de la marea trecere

28 Oct 2020 1291

#citeşteDobrogea Florica Cruceru, o viaţă dedicată artei

20 Oct 2020 2623

Școala Lucian Grigorescu Medgidia angajează îngrijitor

18 Sep 2020 827

Grădiniţa cu Program Prelungit „Lucian Grigorescu“ din Medgidia angajează

01 Mar 2020 1952

Ziua Porților Deschise, la Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu” din Medgidia

01 Mar 2020 1569