Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea Destine de savanți dobrogeni. Cristache V. Oprea, de la ajutor de chelner la docent în științe agronomice

La 24 martie 1905, în satul Docuzoi (azi Cuza Vodă, județul Constanța), în familia țăranilor Vasile și Lina Oprea se naște unul din cei șase copii – Cristache. Crescut un timp la țară, cunoaște îndeaproape tristețea și aspirațiile țărănimii. Poate că această atmosferă este hotărâtoare în direcționarea carierei sale.
Urmează școala primară în satul natal. După moartea tatălui său, în luptele de la Mărășești din 1916, este nevoit să-și câștige pentru el și frații mai mici existența. La 11 ani devine ajutor de chelner și apoi „toboșar” la fanfara militară a unui regiment din Medgidia.
 

 
La vârsta școlii secundare este încredințat unui orfelinat de război și are posibilitatea să urmeze gimnaziul din Medgidia și Cernavodă. Cursurile de liceu le urmează la Brașov, la Liceul real „dr. Ioan Meșotă”, întreținut fiind de același orfelinat.
 
Continuă studiile la Academia de Înalte Științe Agricole din București, obținând în 1932 diploma de inginer agronom „cu distincție”.
Fiind student, este recomandat ca preparator în învățământul agronomic superior, pe lângă catedra de geologie, mineralogie și agrogeologie, ramuri pentru care manifestă deosebit interes.
 
Ocupă pe rând, în cariera sa universitară, funcțiile de asistent, șef de lucrări, conferențiar, profesor universitar la Academia de Înalte Studii Agronomice București, Institutul Politehnic Timișoara, Institutul Agronomic Craiova, Institutul Agronomic Timișoara.
 
În timpul verii, aproape șase ani a lucrat în Dobrogea la întocmirea hărții agrogeologice detaliate a regiunii, începând de la litoralul Mării Negre, între lacul Agigea și Mamaia, până la Murfatlar. Scrie cu acest prilej lucrarea „Studii agrogeologice în județul Constanța”, un bun îndrumător pentru astfel de studii extinse și în alte zone ale țării.
 
Cât timp a predat cursul de petrografie – rocile sedimentare, eruptive și metamorfice – a creat o însemnată colecție de minerale, roci și soluri.
În 1935, obține la Viena diploma de doctor în științe agronomice, cu specialitatea pedologie.
Între anii 1937-1939 a urmat și a absolvit cursurile de specializare în petrografie și mineralogie la Sorbona. Continuă specializarea și în 1940 la Institutul Geologic din Londra, unde a fost trimis de Universitatea din Paris. În anul 1939 fusese numit membru al Societății Internaționale de Știința solului, cu sediul la Amsterdam.
Prețuindu-i-se activitatea și competența științifică, în 1964 este inclus în grupul internațional de specialiști în problema solurilor saline și alcaline. Cercetările sale în domeniul acestor soluri s-au concretizat în numeroase studii apărute în periodice, comunicări ținute la congrese internaționale și volume. A luat parte la întâlniri de lucru ale specialiștilor și a participat la manifestări științifice la Budapesta, Berlin, Belgrad, Cairo, Moscova, Paris, Sevilla.
 
Anul 1968 îi aduce titlul de doctor docent în științe. În anul 1971 i s-a conferit titlul de Profesor Universitar Emerit. Este recunoscut pe plan național și internațional ca un mare specialist în cunoașterea, ameliorarea și punerea în valoare a solurilor saline și alcaline, neproductive, care pe glob ocupă o suprafață de circa 280 milioane hectare.
 
În anul 1972, cu ocazia Simpozionului care a avut loc la Nurnberg, pe tema poluării mediului ambiant, a fost ales alături de delegații Danemarcei, Franței, R.F. Germane și Italiei în comitetul de conducere al unei noi instituții europene, sub egida ONU, cu sediul la Strassbourg.
 
Sursa text și foto: „Dimensiunile unor vocații” de Constanța Călinescu și Ion Faiter
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Surorile Florica și Marcela Cordescu, gemene și în creație plastică

10 May 2019 2175

#citeşteDobrogea In Memoriam Georgeta Mărtoiu, teatrolog. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

03 May 2019 806

#citeşteDobrogea 140 de ani de la naşterea lui Alexandru Gherghel, naturalizat dobrogean timp de patru decenii

27 Apr 2019 1107

#citeşteDobrogea 119 ani de la naşterea savantei dobrogene Victoria Iuga Raica. Amintiri despre Tulcea natală

23 Apr 2019 755

#citeşteDobrogea In Memoriam Grigore Sălceanu, la 118 ani de la naştere. Distincţia profesorului mircist, cu notorietate între dobrogeni

23 Apr 2019 861

#citeşteDobrogea 180 de ani de la naşterea celui care a dat identitate Dobrogei. „Domnilor, iată Domnitorul vostru Carol I!“

20 Apr 2019 921

#citeşteDobrogea In Memoriam Enache Puiu, la 91 de ani de la naştere

18 Apr 2019 1058

#citeşteDobrogea In Memoriam Nicolae Tonitza, la 133 de ani de la naşterea pictorului „tristeţilor luxuriant colorate“

13 Apr 2019 779

#citeşteDobrogea 121 de ani de la naşterea filosofului şi sociologului dobrogean Alexandru Claudian. Colecţie rară la Biblioteca Universităţii „Ovidius“

08 Apr 2019 735

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 1210

#citeșteDobrogea 87 de ani de la nașterea artistului dobrogean Ion Nicodim

26 Mar 2019 774

#citeşteDobrogea Prof. ing. Claudia Niţu, director al Liceului Energetic Constanţa, despre „Garabet Kumbetlian - Omul“

25 Mar 2019 1315

#citeșteDobrogea In Memoriam Traian Coșovei, la 98 de ani de la naștere. „Dobrogea de aur“ - omagiu ținutului natal (galerie foto)

23 Mar 2019 977

#citeșteDobrogea In Memoriam Valeriu Cuşner, la 82 de ani de la naştere

22 Mar 2019 657

#citeșteDobrogea Prof. Andrei Gheorghe - „Garabet Kumbetlian m-a considerat prietenul lui de suflet. Îmi lipsesc întâlnirile noastre valoroase“

21 Mar 2019 1046