Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Destinul american al unui savant constănţean. 113 ani de la naşterea lui Nicholas Georgescu-Roegen

Economist de talie mondială, autorul capodoperei „Legea entropiei şi procesul economic”, statistician, matematician, Nicholas Georgescu s-a născut la 4 februarie 1906, la Constanţa. Numele de „Roegen” şi l-a adăugat singur, fiind de fapt o anagramă formată din „Ne” de la Nicolae şi „Geor” de la Georgescu.
 

 
A studiat matematicile la Bucureşti cu profesori renumiţi precum David Emmanuel, Gheorghe Ţiţeica, Dimitrie Pompeiu, Traian Lalescu şi Octavian Onicescu. Diploma universitară a obţinut-o în 1926, iar în 1930 a obţinut titlul de doctor în statistică de la Universitatea din Paris. Între 1930-1932 a efectuat studii postdoctorale la Londra, cu Karl Pierson, iar între 1932-1934 la Harvard, cu faimosul economist Joseph Alois Schumpeter. Acesta l-a apreciat în mod deosebit şi i-a propus scrierea unui tratat de economie teoretică, pe care Georgescu-Roegen nu a putut să-l înceapă.
 
După terminarea studiilor de specialitate s-a reîntors în ţară şi s-a ocupat cu reorganizarea statisticii economice din cadrul Institutului Central de Statistică. La Ministerul Economiei a fost director al direcţiei de import. În această perioadă a elaborat o serie de lucrări în domeniul statisticii, demografiei, economiei teoretice şi economiei naţionale. A făcut parte din colectivul de redacţie al Enciclopediei României.
 
După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, a decis să părăsească România comunistă. La 13 februarie 1948, el şi familia sa au plecat clandestin îmbarcaţi într-un cargo. S-a stabilit în Statele Unite, iar în iulie 1948, cu ajutorul unor amici, a intrat la Universitatea Harvard. În România avea să se reîntoarcă pentru prima dată după 21 de ani, în 1969.
 
În Statele Unite, Nicolae Georgescu-Roegen se dedică studiilor economice şi elaborează o serie de lucrări recunoscute la nivel internaţional. Părăsind conceptele economiei clasice, cercetează problemele ciclurilor de afaceri, problemele epistemologice ale ştiinţelor economice, problemele funcţiei de producţie, ale creşterii şi dezvoltării economice, ale termodinamicii, ale rarităţii economice, bioeconomia, evoluţia etc. Este de părere că mecanismul formării libere a preţurilor nu poate fi singurul mod de redistribuire raţională a resurselor între generaţii.
 
Lucrarea care l-a consacrat a fost „Legea entropiei şi procesul economic” (The Entropic Law and the Economic Process), apărută în 1971 (versiunea în limba română a apărut în 1979). Lucrarea sa a reuşit să deschidă noi orizonturi cu privire la procesul economic modern, ridică problema mediului natural şi a energiei, care până atunci nu intrau în ecuaţia economică, critică faptul că exerciţiile de matematică aplicate în ştiinţele economice pură au depărtat economia de realitate. Teoria lui Roegen obligă ştiinţa economică să fie regândită prin prisma factorului natural. El concluzionează: „Legea Entropiei însăşi apare drept cea mai economică dintre toate legile naturale”, iar raporturile dintre procesul economic şi legea entropiei „constituie baza economiei vieţii la toate nivelurile”.
 
A fost profesor emerit la Universitatea „Vanderbilt”, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Strasbourg, membru al mai multor academii din SUA şi din lume. În iunie 1990, Academia Română l-a ales membru de onoare. A fost propus pentru premiul Nobel pentru economie, dar i-a lipsit susţinerea necesară pentru a obţine marele titlu. A decedat în 1994. La cererea sa expresă, cenuşa i-a fost adusă în România şi depusă în Cimitirul Bellu, în sectorul academicienilor.
 
Sursa text: enciclopediaromaniei.ro
Sursa foto: alchetron.com
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Surorile Florica și Marcela Cordescu, gemene și în creație plastică

10 May 2019 794

#citeşteDobrogea In Memoriam Georgeta Mărtoiu, teatrolog. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

03 May 2019 522

#citeşteDobrogea 140 de ani de la naşterea lui Alexandru Gherghel, naturalizat dobrogean timp de patru decenii

27 Apr 2019 802

#citeşteDobrogea 119 ani de la naşterea savantei dobrogene Victoria Iuga Raica. Amintiri despre Tulcea natală

23 Apr 2019 552

#citeşteDobrogea In Memoriam Grigore Sălceanu, la 118 ani de la naştere. Distincţia profesorului mircist, cu notorietate între dobrogeni

23 Apr 2019 591

#citeşteDobrogea 180 de ani de la naşterea celui care a dat identitate Dobrogei. „Domnilor, iată Domnitorul vostru Carol I!“

20 Apr 2019 749

#citeşteDobrogea In Memoriam Enache Puiu, la 91 de ani de la naştere

18 Apr 2019 741

#citeşteDobrogea In Memoriam Nicolae Tonitza, la 133 de ani de la naşterea pictorului „tristeţilor luxuriant colorate“

13 Apr 2019 634

#citeşteDobrogea 121 de ani de la naşterea filosofului şi sociologului dobrogean Alexandru Claudian. Colecţie rară la Biblioteca Universităţii „Ovidius“

08 Apr 2019 632

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 979

#citeșteDobrogea 87 de ani de la nașterea artistului dobrogean Ion Nicodim

26 Mar 2019 634

#citeşteDobrogea Prof. ing. Claudia Niţu, director al Liceului Energetic Constanţa, despre „Garabet Kumbetlian - Omul“

25 Mar 2019 931

#citeșteDobrogea Destine de savanți dobrogeni. Cristache V. Oprea, de la ajutor de chelner la docent în științe agronomice

23 Mar 2019 634

#citeșteDobrogea In Memoriam Traian Coșovei, la 98 de ani de la naștere. „Dobrogea de aur“ - omagiu ținutului natal (galerie foto)

23 Mar 2019 831

#citeșteDobrogea In Memoriam Valeriu Cuşner, la 82 de ani de la naştere

22 Mar 2019 594