Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea „Dobrogea în secolul XII“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

În ediția de astăzi, am selectat un material din anul I, numărul 1, 1920 al Analelor Dobrogei, care se întinde pe 40 de pagini și aparține lui Constantin Brătescu, fondatorul revistei.  Articolul este denumit „Dobrogea în secolul XII: Bergean, Paristrion” și poate fi parcurs, începând cu paginile 6/3, aici.

 
Întemeietorul „Analelor Dobrogei”, Constantin Brătescu, scrie despre Dobrogea secolului al XII-lea: „Bergean, iată un nume în jurul căruia până astăzi nu s-a făcut lumină. Despre el, la prima vedere, n-am putea spune cu siguranță dacă într-adevăr a fost întrebuințat de populația Dobrogii în secolul XII după Cristos, ori de vre un neam strein în afară de Arabi; sau dacă nu e mai curând o diformare a numelui adevărat, ba poate chiar și un rezultat al ignoranței”.
 
Scriitorul, pedagogul și geograful Constantin I. Brătescu a fost o personalitate marcantă în viața României şi, cu atât mai mult, a Dobrogei. Brătescu s-a născut la 30 septembrie 1882 la Tulcea și a plecat dintre noi în data de 23 octombrie 1945, la București. Acesta s-a remarcat prin scrierile sale, dar și prin cercetările geomorfologice pe care le-a întreprins, fiind și corespondent al Academiei Române.

Constantin I. Brătescu este o personalitate care se identifică ușor cu Dobrogea, nu numai din prisma faptului că s-a născut aici, ci și pentru că poate fi socotit drept „geograful Dobrogei”. Lucrările sale au făcut tot timpul referire la „Dobrogea sa”, respectiv „Delta Dunării“, „Lacul Tașaul”, „Pămîntul Dobrogei”, „Fitogeografia și solurile Dobrogei”, „Dobrogea“, „Nume vechi ale Dobrogei“ și altele.

Esențial pentru Dobrogea a fost faptul că, împreună cu prietenul său Constantin Moisil, înființează și conduce revista „Arhiva Dobrogei”, iar cu avocatul și publicistul Ioan N. Roman fondează în 1920 revista „Analele Dobrogei“, care, din 1924, continuă să fie editată în Cernăuți.
 
Revenind la articolul lui Brătescu din „Analele Dobrogei”, aflăm că toponimia cuvintelor din Dobrogea, în marea lor majoritate, este schimbată, deoarece toți cei care au poposit aici au modificat, într-un fel sau altul, cuvintele după cum le era mai ușor.
 
„Singurul mijloc, prin urmare, de a face mai multă lumină, într-un text cu atâtea întunecimi, ar fi să reface chorografia țărilor în evul mediu după cronici și alte izvoare și apoi să urmărim localitățile pomenite de Edisi de-a lungul drumurilor comerciale. Aceasta este însă o muncă uriașă ce nu răsplătește în deajuns. Ar însemna să macini un munte întreg de piatră pentru câteva firicele de aur. Mai ales în ceea ce privește Dobrogea, cronicele bizantine din această epocă nu sunt tocmai bogate în știri, iar alte izvoare, ori nu sunt, ori nu dau mai nimic”.

Puteți accesa varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei“ (serie veche), anul I, numărul 1, 1920, aici.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța și-a depășit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei și a personalităților sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, puteți să descărcați în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale

Citește și:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeșteDobrogea „Cetăți, muzee și colecții de antichități din sudul Dobrogei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Raportul avocatului Scarlat Huhulescu, de la 1934, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Feb 2019 919

Mihail Straje, autorul dicţionarului de pseudonime

25 Jan 2019 498

#citeşteDobrogea „Sulumbria“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

25 Jan 2019 770

#citeşteDobrogea „Curiosităţi Dobrogene“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Jan 2019 915

#citeşteDobrogea „Falezele Mării Negre“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 Jan 2019 577

Vasile Bogrea, cel care a cercetat toponimia Dobrogei

22 Jan 2019 578

#citeşteDobrogea „Trofeul dela Adamclisi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

22 Jan 2019 519

#citeşteDobrogea Despre cămilele din Dobrogea, foci şi rechini din Marea Neagră. Titluri noi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

21 Jan 2019 1184

Poezii din „Analele Dobrogei“. Lucian Predescu, autorul preocupat de simbolistica dorului

21 Jan 2019 421

#citeșteDobrogea „Dobrogea-Veche“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

21 Jan 2019 534

#citeșteDobrogea Dobrogea. Istoria, etnografia și statistica acesteia. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

19 Jan 2019 537

#citeșteDobrogea „Dovezile existenței oamenilor fosili în Dobrogea“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

18 Jan 2019 554

#citeșteDobrogea „Pentru a cunoaște trecutul roman al acestei provincii, Ovidius e cea mai veche și cea mai prețioasă mărturie“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 Jan 2019 532

Traian Marcu, cel care a satirizat lumea din jur prin epigramele sale

16 Jan 2019 393

#citeșteDobrogea „La Callatis“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Jan 2019 506