#citeșteDobrogea „E incredibil cât de fascinați sunt oamenii de reconstituirile istorice!“ Se reclădesc patriotismul și familia (galerie foto)

De câțiva ani încoace, admirăm prezența ostașilor la manifestările de anvergură cu „parfum“ istoric, chiar medieval, costumele lor impresionante oferindu-ne șansa unei întoarceri în timp, la vremuri învățate prin cărțile de istorie ori, eventual, vizualizate prin filme.
 
Pe Radu Florian Covaliu, președintele Asociației Culturale Tomis, l-am cunoscut cu ocazia amplului eveniment organizat de cotidianul ZIUA de Constanța pe 23 noiembrie 2017 - prilejuit de celebrarea a 139 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă -, când ne-a fost alături în demersul nostru de a sărbători cum se cuvine provincia ai cărei trăitori suntem.

 
Din pasiune s-a născut o asociație

 
Întâmplarea face ca, luna trecută, Asociația Culturală Tomis să fi sărbătorit, la Muzeul Militar Național „Ferdinand I“, doi ani de existență.
 
Povestea acestei asociații, care acum numără circa 50 de membri și vreo 45 de aspiranți, pleacă, evident, de la pasiunea liderului său pentru reconstituirile istorice... despre daci, arme, obiecte, haine. „În urmă cu vreo nouă ani, într-o staționare între voiaje, eram la Alba Iulia, în căutare de pileus (căciula dacică - n.r.). Și am avut șansa de a participa la Festivalul cetăților dacice, la vreo 11 km de Alba Iulia, unde i-am cunoscut pe cei care aveau să mă sprijine în demersul meu constănțean. Așa am devenit membru Terra Dacica Eterna. Mi-au spus că nu confecționează echipamente romane, în schimb, mi-au oferit două site-uri de unde le-am comandat - din Franța și Germania. În trei săptămâni am avut tot echipamentul acasă (1.300 euro - n.r.). Cât despre echipamentul dacic, mi-au promis că mi-l vor confecționa, numai să am răbdare... și am avut vreo trei ani și jumătate“.
 
Până să apară echipamentul dacic, a participat la evenimente în costum de legionar roman, timp în care a și învățat, împreună cu echipa sa de la Constanța, să le confecționeze mai ieftin. „Tot participând cu Terra Dacica Eterna la festivaluri, a venit ideea de a vorbi cu autoritățile locale pentru organizarea unui festival antic la Constanța, care s-a și concretizat în anul 2015. Și astfel, prietenii au început să fie fascinați de reconstituirile istorice. Pe de altă parte, constănțenii pasionați întrebau, la Cluj, cum pot face parte din această... mișcare de reconstituire. Așa se face că, la a treia ediție a Festivalului Antic Tomis, din 60 de participanți, 15 erau constănțeni“.
 
Încet-încet, s-a conturat dorința de a face reconstituire istorică pe mai multe perioade, nu numai pe daci și romani sau gladiatori. „Acum două luni, am început și cu Primul Război Mondial și deja am participat, la Târgu Jiu, la reconstituirea bătăliei de acolo, din 1916, dintre români și germani. Avem deja nouă familii membre și, credeți-mă, este incredibil cât de fascinați sunt oamenii de reconstituirile istorice, iar părinții au o mare bucurie când își văd copiii implicându-se. Este plăcerea aceea de a petrece timp de calitate alături de copilul tău, inclusiv vacanțele!“
 
La doi ani de activitate, Radu Covaliu mărturisește că este surprins câte uși li s-au deschis și la cât de multe activități sunt invitați să participe. „Ceea ce ne dă curaj și speranța că merită! Ne-am dezvoltat pentru că am fost solicitați, pentru că am avut invitații“.
 
Cât despre planurile pentru acest an, și-au propus realizarea unor noi costume, care să reprezinte perioada bizantină, iar în iulie-septembrie speră să acopere și perioada medievală și se pot considera satisfăcuți. „Anul acesta vom avea numeroase activități la care vom participa, prilejuite de Centenarul României. Prima este chiar pe 20 ianuarie, împreună cu Asociația Tradiția Militară, la Galați, unde suntem invitați la reconstituirea istorică a perioadei Primului Război Mondial“.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 420

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 4573

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2152

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11299

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 924

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12260

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1934

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 18652

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3235

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1657

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1326

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1287

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Callatis

25 Nov 2023 1662

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Dinogeția (GALERIE FOTO)

25 Nov 2023 1473

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Capidava (GALERIE FOTO)

24 Nov 2023 1719