#citeşteDobrogea Florian Pittiş pe scena constănţeană, în stagiunea 1980-1981. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Când în iunie 2018 cotidianul ZIUA de Constanţa organiza evenimentul #RespectTeatru , dedicat comunităţii teatrale, o tristă descoperire avea să iasă la iveală: rampa constănţeană este lipsită de o arhivă ce ar putea să reamintească actualelor generaţii anii de glorie ai scenei tomitane.
 

 
Tocmai de aceea, rând cu rând, ne-am propus ca, răsfoind revista „Teatrul”, pusă cu amabilitate la dispoziţie de teatrologul Anaid Tavitian, să „asamblăm” măcar o parte din istoria artei scenice la malul mării.
 
Astăzi vă propunem două articole din nr. 9 septembrie 1980 care ne fac cunoscute pregătirile pentru stagiunea 1980-1981. Secretarul literar Romeo Profit vorbea despre pregătirile la Teatrul Dramatic: „Repetăm «Răzbunarea» de A. Fredro, spectacol pe care îl pregătim pentru «Zilele culturii poloneze în România». Regia o semnează actorul Lucian Iancu, totodată interpretul unui rol principal, iar scenografia, Eugenia Tărăşescu-Jianu.
 
În repetiţii se află şi piesa lui Paul Everac, «Cartea lui Ioviţă», a cărei regie o asigură Dan Micu. În prima parte a stagiunii, regizorul Ion Maximilian va monta o comedie de Tudor Popescu. Regizorul Gheorghe Jora lucrează la «Audienţă la consul» de Ion Brad. Alte premiere? Ne interesează pentru publicul nostru tânăr piesa lui Stephen Poliakoff, «Cum se numeau cei patru Beatles?», a cărei regie o va semna Florian Pittiş, invitat să joace şi în reprezentaţie. În proiectele noastre am inclus două titluri inedite: «Hop signore» de Michel de Ghelderode şi «Împărăţia pământului» de Tennessee Williams. Ne propunem de asemenea şi o piesă de Shakespeare: «A 12-a noapte», sau «Visul unei nopţi de vară».
 
N-am lăsat de-o parte din preocupările noastre nici dramaturgii locali pe care i-am lansat. Lucrăm, în continuare, cu Hristu Limona la o nouă piesă, «Crengile aceluiaşi copac», şi cu Eugen Lumezianu. Avem intenţia să lansăm şi un nume nou: George Mihăiescu, cu scrierea «Transoceanicul de familie»“.
 
La Teatrul de păpuşi, directorul Cristian Pepino vorbeşte despre un alt tip de orientare: „Există o prejudecată după care teatrul de păpuşi ar fi destinat în exclusivitate copiilor, maturii acceptând, din când în când, să vadă spectacole graţioase, dar plictisitoare. Încercăm să ne eliberăm de aceste eresuri. În acest context, am îndrumat valorile creatoare ale trupei din Constanţa pe un făgaş important, spre o producţie care să fie clasică şi contemporană, totodată, adresându-se deopotrivă adulţilor şi celor mici”.
 
„Metamorfoze“, prelucrarea cunoscutelor poeme ale lui Ovidiu realizată de Cristian Pepino, care semnează şi regia spectacolului, reprezintă prima premieră a noii stagiuni. „Împreună cu actorii trupei, cu scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu  şi compozitorul Eugen Baboie, încerc să exploatez mijloacele artistice ale teatrului de animaţie: să creăm imagini scenice în perpetuă transformare, descompunere şi recompunere, să găsim «metamorfozele» nu numai prin textul literar, dar şi prin decoruri şi personaje, într-o senzaţională suită de prefaceri”.
 

Acelaşi teatru mai făgăduia un spectacol de „Varietăţi“, în regia lui Ştefan Lenkoisch şi scenografia lui Mircea Nicolau. De asemenea, în perspectivă, colaborări cu regizoarele Margareta Niculescu („Crăiasa zăpezilor“, după Andersen) şi Kovacs Ildiko („Ursuleţul Winnie Pooh“, după A. Milne) şi participarea la festivalul internaţional de la Barcelona.
 

Sursa foto: TVR - Captură YouTube din emisiunea Garantat 100% cu Florian Pittiş (2004)

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1437

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1138

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2506

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2534

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3700

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4295

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5188

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4865

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5432

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5261

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5473

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5855

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 6139

#citeșteDobrogea Intrarea în posesia Dobrogei, conform unor documente de epocă

06 Feb 2024 820

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

03 Feb 2024 6154