#citeşteDobrogea „Fluviul cerului se revarsă peste ţărmuri şi bucuria se revarsă în lume!“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Răsfoind revista Societăţii Culturale Dobrogene „Analele Dobrogei” pentru a aduce în atenţia cititorilor texte interesante despre pământul dobrogean, am descoperit un articol al doctorului George Ulieru. Articolul este intitulat „Marea şi efectele ei binefăcătoare” şi poate fi citit integral accesând Biblioteca Virtuală începând cu pagina 103 din numărul 1, anul II, 1921 al „Analelor Dobrogei”.
 

 
George Ulieru ne vorbeşte despre ţinutul dobrogean, despre ceea ce vede el cu ochiul liber aici, despre faptul că atât satele, cât şi oraşele din Dobrogea sunt extrem de frumoase, dar sunt ascunse de cei care nu locuiesc acolo. „Întocmai ca păsările călătoare, care părăsesc plaiurile toamna spre a se duce într-o climă mai dulce, tot aşa, odată cu venirea căldurii înăbuşitoare de vară, o lume doritoare de adieri şi de umbră, urcă spre munţi, sau coboară spre ţărmuri de mare. Şi frumoasele oraşe şi sate, adăpostite în văi, sau scăldate de valuri, sunt luate cu asalt de această lume, care mai găseşte timp, printre necazurile şi mizeriile unei vieţi, să se preocupe şi de cel mai preţios bun din lume, care este sănătatea”.
 
George Ulieru s-a născut în data de 8 septembrie, la Câmpulung Muscel, în anul 1884, acolo unde a şi murit, pe 28 august 1944. Acesta este cunoscut ca fiind prozator şi fondatorul câtorva reviste de cultură din ţară, dar şi pentru colaborările pe care le-a avut cu revista „Analele Dobrogei”.
 
Ulieru a urmat liceul la Piteşti, pentru ca apoi să meargă la Facultatea de Medicină din Bucureşti, unde obţine titlul de doctor. Fiind repartizat prin ţară, acesta nu şi-a găsit niciodată locul, intrând întotdeauna în conflict cu autorităţile şi fiind mutat de la o circumscripţie sanitară la alta. Debutul propriu-zis l-a făcut în anul 1921, în revista „Analele Dobrogei”, dar a şi colaborat la „Adevărul literar” şi „Adevărul artistic”. A mai scris şi la revista „Fundaţiilor Regale”, „Gazeta Alexandriei”, „Glasul Ţării”, „Muguri”, „Muscelul nostru”.
 
Ulieru a preferat sinceritatea textului şi descrierea „nudă” a faptelor, încercând să prezinte evenimentele aşa cum s-au petrecut. El a ţinut să nu schimbe forma originală a contactului pe care l-a avut cu viaţa, iar prin aceste însemnări a vrut să realizeze un act de onestitate artistică pentru cei ce urmau să îi citească scrierile.
 
George Ulieru pare a fi chiar un moralist în articolele şi pamfletele politice. Câteodată e chiar patetic, folosind stilul anaforic, persuasiv, mai puţin cel al implicării afective. Meritul însemnărilor lui George Ulieru provine din onestitatea observaţiei şi din fidelitatea faţă de o mentalitate insolită.
 
Revenind la articolul „Marea şi efectele ei binefăcătoare” din revista „Analele Dobrogei”, doctorului susţine că ar trebui să exploatăm marea la maximum, având în vedere efectele sale pozitive pentru corpul uman. „La mare aerul este lipsit de praf şi de miasma şi acest lucru se datoreşte marelui ventilator, briza mării, care suflă din larguri spre ţărm. Ea aduce din mijlocul mării aerul proaspăt şi limpezit de valuri. Aripile ei aduc părticele invizibile de sare, pe care le aruncă pe faţă pe piele şi pe mucoasa căilor noastre respiratorii; iar mozaicul celular tresare sub această biciuire produsă de o mână delicată şi nevăzută şi fenomenele vieţii noastre vegetative se înviorează. Fluturii întind aripile lor pe o mare de lumină. Crinii şi iasomiile se deschid pe crestele valurilor de lumină. Fluviul cerului se revarsă peste ţărmuri şi bucuria se revarsă în lume!”

Puteţi accesa în Biblioteca Virtuală varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei”, anul II, nr.1, 1921.
 
DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citeşte şi:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeșteDobrogea „De vorbă cu țăranii dobrogeni“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Dionisiu (sec. I î. H.) - „Antichități romane”

22 Sep 2023 2644

Alexandru Lascarov – Moldovanu, autorul unui text elogios la adresa Dobrogei

05 Aug 2023 1020

Ștefan Bezdechi, filologul pentru care viața și opera poetului latin Ovidiu au reprezentat miezul muncii sale

24 Apr 2023 1124

75 de ani de la decesul lui Dragoș Protopopescu. Poeziile din „Analele Dobrogei” se numără printre operele sale

11 Apr 2023 1249

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 2996

#DobrogeaDigitală „Eminescu, inspiratul mării”

24 Jan 2022 2771

DobrogeaDigitală Dobrogea „nu are samăn în Europa”

05 Jan 2022 2916

#DobrogeaDigitală Doctorul îndrăgostit, în luptă cu lupii

30 Dec 2021 2851

#DobrogeaDigitală „Dobrogea este partea cea mai de preţ a patrimoniului românesc”

27 Nov 2021 18141

#DobrogeaDigitală Magia Dobrogei – „nu știu ce vrajă ca de poveste de pe alte tărâmuri”

17 Nov 2021 2492

#DobrogeaDigitală Nicolae Iorga, „cel dintâiu șef de guvern, care se interesează de monumentele antice ale Dobrogei”

12 Nov 2021 1955

#DobrogeaDigitală Dunărea, acest „rege al fluviilor europene”

27 Oct 2021 1981

#DobrogeaDigitală Amintiri despre Panait Cerna, cel care „a cântat măreţia vieţii şi farmecul iubirii”

25 Oct 2021 3163

#DobrogeaDigitală „Suprema contribuție a unei provincii la literatura întregului neam este artistul creator“

13 Oct 2021 2417

#DobrogeaDigitală Vasile Pârvan, „un constructor lucid al povestei adevărate a neamului său”

09 Oct 2021 2972