Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Genii dobrogene. Pe 1 iunie, matematicianul Dragoş Vaida împlineşte 86 de ani


„Am fost un privilegiat din moment ce am avut profesori în studenţie nume ilustre, iar profesorul Dragoş Vaida a fost unul dintre profesorii pentru care am avut un respect cu totul special pentru că: profesional era de excepţie, ştia să explice lucrurile complicate, făcându-le de înţeles, avea tact de a asculta, scotea pălăria atunci când îl salutam prin Piaţa Romană, a fost conducătorul meu ştiinţific la lucrarea de licenţă, ştia să vorbească, fiind un om cu educaţie solidă”, astfel îl descria, anul trecut, pe blogul său, fostul student Ion Ivan.
 

 
Dragoş Alexandru Vaida s-a născut la 1 iunie 1933, la Constanţa. A absolvit Facultatea de Matematică-Fizică a Universităţii din Bucureşti în 1957, cu diploma de merit, având conducător ştiinţific pe academicianul Gr. C. Moisil şi profesori pe academicienii C. Iacob şi M. Nicolescu, pe D. Barbilian.
 
Urmare a recomandării lui Gr. C. Moisil, îşi face doctoratul în matematică cu celebrul A.G. Curos la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universităţii „M.V. Lomonosov” din Moscova, titlul tezei fiind „Unele rezultate relative la structuri algebrice parţial ordonate”, susţinută în 1965. Alături de Gr. C. Moisil, este printre primii matematicieni din România care s-au orientat spre informatică.
 
Domeniile sale de competenţă şi cercetare sunt: structuri algebrice ordonate în sintaxă şi semantică, limbaje formale şi limbaje de programare, limbaje formale şi algebra constructivă, teoria semiinelelor, cu aplicaţii în
informatica teoretică.
 
Din cariera profesională, amintim că a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Fizică Atomică al Academiei, din 1957 până în 1963, a fost cadru didactic la Institutul de Construcţii din Bucureşti între 1959 şi 1963, cercetător, director adjunct ştiinţific al Centrului de Calcul al Academiei de Studii Economice şi cadru didactic la Academia de Studii Economice între
1963 şi 1969, cadru didactic la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Matematică, Catedra de Fundamentele Informaticii, din 1970 până în prezent.
 
Dragoş Alexandru Vaida a fost visiting professor şi a avut cooperări cu universităţile din Bologna şi Bordeaux, cu Ècole Normale Supérieure, cu Duke University (SUA), cu universităţile din Trento şi Napoli, cu Departamentul de Informatică - INESC - din Lisabona. A ţinut prelegeri şi conferinţe la universităţile din Milano, Oxford, Pisa, Genova, Iowa, Kent, North Carolina, „La Sapienta” - Roma.
 
A scris 4 monografii de specialitate, 19 cărţi şi cursuri universitare, peste 67 de articole ştiinţifice, majoritatea publicate în reviste din străinătate (unele în colaborare). A fost secretar ştiinţific al Comisiei de Cibernetică a Academiei Române (şeful comisiei era academicianul Gr. C. Moisil), a fost director general adjunct la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (ministru era M. Maliţa) şi director adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învăţământul Superior.
 
Dragoş Alexandru Vaida este membru în comitetele de redacţie la: Analele Universităţii Bucureşti - Informatică; Informatică şi Modele în Ştiinţele Sociale; European Journal of Education. Este membru al organizaţiilor profesionale: ACM, UNESCO - Divizia „Învăţământul Superior”. Este recenzor la Mathematical Reviews, Computing Reviews. În anul 2000, la iniţiativa Catedrei de Informatică Economică din Academia de Studii Economice Bucureşti, a fost nominalizat pentru premiul Grigore C. Moisil, acordat de Asociaţia pentru Promovarea Învăţământului de Informatică Economică - INFOREC - şi de revista Informatica Economica, pentru contribuţia la formarea informaticii economice în România.
 
Nominalizarea a survenit datorită următoarele realizări: a fost printre primii profesori de informatică din Academia de Studii Economice, la specializarea Informatică Economică, contribuind esenţial la formarea cadrelor didactice şi a cercetătorilor actuali în informatica economică; a fost printre primii directori ai Centrului de Calcul din Academia de Studii Economice, contribuind astfel la organizarea acestuia şi la primele succese în informatica economică; păstrează constant legătura cu Catedra de Informatică Economică, participând la numeroase manifestări ştiinţifice organizate de aceasta; are contribuţii ştiinţifice în informatică, recunoscute pe plan naţional şi internaţional.
 

Cărţi şi manuale

 
„Programarea calculatoarelor electronice“, Bucureşti, Ed. Acad. Romane, 1967, 384p.
(CT*) „Elemente de informatică aplicată“, Bucureşti, Ed. de Stat Did. şi Ped., 1968, 191 p.
(CT*) „Algoritmi de compilare“, Bucureşti, Ed. de Stat Did. şi Ped., 1971, 213 p.
(CT**) „Structuri matematice discrete. Aplicaţii“, Bucureşti, Ed. Acad., 1989, (cu A. Mateescu), 214 p.
"Utilizări ale calculatoarelor electronice de la I.F.A.", Bucureşti, Ed. Acad. Romane, 1961.
(CT*) „Limbaje formale si tehnici de compilare“, Buc., Centrul de Multip. Univ. Buc. 1976.
„Limbaje formale şi tehnici de compilare. Aplicaţii ale algebrelor multisortate în informatică“, Bucureşti, Centrul de multipl. Univ. Buc., 1982.
(CT*) „Limbaje formale şi tehnici de compilare - Capitole speciale de limbaje formale“, Univ. Buc. 1984, (cu A.Mateescu).
 
Sursa text: http://revistaie.ase.ro/content/17/Revista-Vaida-2000.pdf
Sursa foto: http://ionivan1947.blogspot.com/2018/12/marele-profesor-dragos-vaida.html
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In Memoriam Gheorghe Trohani, președinte al Comunității Elene din Constanța

05 Aug 2019 713

#citeşteDobrogea De vorbă cu dr. Despina Hagiu despre generaţia de aur a pediatriei din Dobrogea. Medici constănţeni de renume care au predat şcoala deontologiei medicale (galerie foto)

01 Aug 2019 1633

#citeşteDobrogea Familia de Hillerin, în Medgidia

31 Jul 2019 1359

#citeșteDobrogea In Memoriam Nicu Constantin. „Cât râdem suntem veseli și cât suntem veseli suntem frumoși“

31 Jul 2019 1100

#citeșteDobrogea Două corăbii sfărâmate în Portul Chiustenge. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

30 Jul 2019 1143

#citeşteDobrogea „Portul Mangalia fusese construit de armeni“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

27 Jul 2019 1080

#citeşteDobrogea Comercianţi armeni ai Dobrogei (II)

24 Jul 2019 796

#CiteşteDobrogea Pe vremea când Constanţa număra 80 de case. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

19 Jul 2019 1550

#citeșteDobrogea Comercianți armeni ai Dobrogei (I)

17 Jul 2019 694

#citeșteDobrogea „Dumnezeu nu i-a creat pe toţi egali în cantitatea de materie cenuşie!”. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

17 Jul 2019 1422

#citeşteDobrogea Medgidia în perioada interbelică. Însemnările fotografului Iancu Nicolae

10 Jul 2019 668

#citeşteDobrogea 132 de ani de la naşterea scriitorului Emanoil Bucuţa, „un mare militant neguvernamental“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

27 Jun 2019 964

Cum arăta Dobrogea la 1878? (II)

25 Jun 2019 1655

#citeşteDobrogea Constantin Papadopol, un artist modern - model pentru tânăra generaţie (galerie foto)

12 Jun 2019 1377

#citeșteDobrogea „Mamele nu trebuie să învețe pe copii să scrie și să citească, înainte de a-i da la școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

12 Jun 2019 3134