#citeşteDobrogea Genii dobrogene. Pe 1 iunie, matematicianul Dragoş Vaida împlineşte 86 de ani


„Am fost un privilegiat din moment ce am avut profesori în studenţie nume ilustre, iar profesorul Dragoş Vaida a fost unul dintre profesorii pentru care am avut un respect cu totul special pentru că: profesional era de excepţie, ştia să explice lucrurile complicate, făcându-le de înţeles, avea tact de a asculta, scotea pălăria atunci când îl salutam prin Piaţa Romană, a fost conducătorul meu ştiinţific la lucrarea de licenţă, ştia să vorbească, fiind un om cu educaţie solidă”, astfel îl descria, anul trecut, pe blogul său, fostul student Ion Ivan.
 

 
Dragoş Alexandru Vaida s-a născut la 1 iunie 1933, la Constanţa. A absolvit Facultatea de Matematică-Fizică a Universităţii din Bucureşti în 1957, cu diploma de merit, având conducător ştiinţific pe academicianul Gr. C. Moisil şi profesori pe academicienii C. Iacob şi M. Nicolescu, pe D. Barbilian.
 
Urmare a recomandării lui Gr. C. Moisil, îşi face doctoratul în matematică cu celebrul A.G. Curos la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universităţii „M.V. Lomonosov” din Moscova, titlul tezei fiind „Unele rezultate relative la structuri algebrice parţial ordonate”, susţinută în 1965. Alături de Gr. C. Moisil, este printre primii matematicieni din România care s-au orientat spre informatică.
 
Domeniile sale de competenţă şi cercetare sunt: structuri algebrice ordonate în sintaxă şi semantică, limbaje formale şi limbaje de programare, limbaje formale şi algebra constructivă, teoria semiinelelor, cu aplicaţii în
informatica teoretică.
 
Din cariera profesională, amintim că a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Fizică Atomică al Academiei, din 1957 până în 1963, a fost cadru didactic la Institutul de Construcţii din Bucureşti între 1959 şi 1963, cercetător, director adjunct ştiinţific al Centrului de Calcul al Academiei de Studii Economice şi cadru didactic la Academia de Studii Economice între
1963 şi 1969, cadru didactic la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Matematică, Catedra de Fundamentele Informaticii, din 1970 până în prezent.
 
Dragoş Alexandru Vaida a fost visiting professor şi a avut cooperări cu universităţile din Bologna şi Bordeaux, cu Ècole Normale Supérieure, cu Duke University (SUA), cu universităţile din Trento şi Napoli, cu Departamentul de Informatică - INESC - din Lisabona. A ţinut prelegeri şi conferinţe la universităţile din Milano, Oxford, Pisa, Genova, Iowa, Kent, North Carolina, „La Sapienta” - Roma.

 
A scris 4 monografii de specialitate, 19 cărţi şi cursuri universitare, peste 67 de articole ştiinţifice, majoritatea publicate în reviste din străinătate (unele în colaborare). A fost secretar ştiinţific al Comisiei de Cibernetică a Academiei Române (şeful comisiei era academicianul Gr. C. Moisil), a fost director general adjunct la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (ministru era M. Maliţa) şi director adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învăţământul Superior.
 

Dragoş Alexandru Vaida este membru în comitetele de redacţie la: Analele Universităţii Bucureşti - Informatică; Informatică şi Modele în Ştiinţele Sociale; European Journal of Education. Este membru al organizaţiilor profesionale: ACM, UNESCO - Divizia „Învăţământul Superior”. Este recenzor la Mathematical Reviews, Computing Reviews. În anul 2000, la iniţiativa Catedrei de Informatică Economică din Academia de Studii Economice Bucureşti, a fost nominalizat pentru premiul Grigore C. Moisil, acordat de Asociaţia pentru Promovarea Învăţământului de Informatică Economică - INFOREC - şi de revista Informatica Economica, pentru contribuţia la formarea informaticii economice în România.
 
Nominalizarea a survenit datorită următoarele realizări: a fost printre primii profesori de informatică din Academia de Studii Economice, la specializarea Informatică Economică, contribuind esenţial la formarea cadrelor didactice şi a cercetătorilor actuali în informatica economică; a fost printre primii directori ai Centrului de Calcul din Academia de Studii Economice, contribuind astfel la organizarea acestuia şi la primele succese în informatica economică; păstrează constant legătura cu Catedra de Informatică Economică, participând la numeroase manifestări ştiinţifice organizate de aceasta; are contribuţii ştiinţifice în informatică, recunoscute pe plan naţional şi internaţional.
 

Cărţi şi manuale

 
„Programarea calculatoarelor electronice“, Bucureşti, Ed. Acad. Romane, 1967, 384p.
(CT*) „Elemente de informatică aplicată“, Bucureşti, Ed. de Stat Did. şi Ped., 1968, 191 p.
(CT*) „Algoritmi de compilare“, Bucureşti, Ed. de Stat Did. şi Ped., 1971, 213 p.
(CT**) „Structuri matematice discrete. Aplicaţii“, Bucureşti, Ed. Acad., 1989, (cu A. Mateescu), 214 p.
"Utilizări ale calculatoarelor electronice de la I.F.A.", Bucureşti, Ed. Acad. Romane, 1961.
(CT*) „Limbaje formale si tehnici de compilare“, Buc., Centrul de Multip. Univ. Buc. 1976.
„Limbaje formale şi tehnici de compilare. Aplicaţii ale algebrelor multisortate în informatică“, Bucureşti, Centrul de multipl. Univ. Buc., 1982.
(CT*) „Limbaje formale şi tehnici de compilare - Capitole speciale de limbaje formale“, Univ. Buc. 1984, (cu A.Mateescu).
 
Sursa text: http://revistaie.ase.ro/content/17/Revista-Vaida-2000.pdf
Sursa foto: http://ionivan1947.blogspot.com/2018/12/marele-profesor-dragos-vaida.html
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 1590

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 1639

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 2820

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 3429

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 4312

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4010

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 4552

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 4383

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 4614

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 4999

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 5286

#citeșteDobrogea Intrarea în posesia Dobrogei, conform unor documente de epocă

06 Feb 2024 782

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

03 Feb 2024 5306

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II) - „Despre prozodia generală”

02 Feb 2024 4887

#DunăreaCălăuzăTuristică Tulcea în anii 1930 - „Excelează prin produsele sale“

01 Feb 2024 5527