Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

Într-un cotidian în care publicațiile românești sunt acaparate de politic și cancan, ZIUA de Constanța a ales să aducă în atenția cititorului său - indiferent de vârstă - personalități ale Dobrogei care au scris istorie și a căror viață trebuie nemurită într-o bibliotecă virtuală care adună laolaltă vestigii ale evoluției provinciei dintre Dunăre și mare.
Volumul Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, pe care începând de astăzi îl puteți citi în varianta digitală în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța, a fost scris de un dobrogean iubit de Dumnezeu, dar al cărui destin a fost marcat de cruntele orori ale comunismului.

Cinstit urmaș al venerabilului Constantin N. Sarry


La cei 91 de ani ai săi, împliniți pe 8 ianuarie, dobrogeanul George Sarry se consideră un om binecuvântat prin suferința și jertfa sa, iar comunitatea românească din Canada, în mijlocul căreia trăiește din 1961, îl omagiază drept un reprezentant al generației de aur a rezistenței împotriva comunismului și a exilului românesc.
Autor al unuia dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie, George (Valentin, Istrate) Sarry s-a născut la data de 8 ianuarie 1928, la Constanţa, și este nepot de frate al lui Constantin N. Sarry, proprietarul celui mai longeviv ziar „Dobrogea jună” (1904 – 1944).

Timp de 11 ani, între 18 noiembrie 1949 şi 4 martie 1960, George Sarry (doar ce împlinise 22 de ani) a fost închis, după ce a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru înaltă trădare, sub acuzația de spionaj.
După o anchetă plină de violenţe şi de ameninţări, George Sarry a fost condamnat de „tribunalul poporului” şi trimis în circuitul închisorilor comuniste, la Constanţa, Malmaison, Văcăreşti, Jilava, Aiud, Baia Sprie, Cavnic, Oradea, Piteşti şi Ploieşti.
Supraviețuitor al regimului de teroare inimaginabilă pentru actualele generații, George Sarry mărturisea în Cuvântul înainte al volumului „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”: „Am scris acest memorial fǎrǎ nicio intenţie de a face literaturǎ. Dorinţa mea cea mai vie este sǎ las iubiţilor mei descendenţi o mǎrturie despre o perioada grea din tinereţea mea, despre care, din prudenţǎ și din delicateţe, pentru a nu-i rǎni pe cei dragi, am vorbit prea puţin.
Nǎscut în România într-o familie mixtǎ, tatǎl de origine greacǎ, iar mama englezoaicǎ, am fost educat și îndrumat încǎ de mic copil sǎ înţeleg ce înseamnǎ dragostea de patrie și iubirea de familie.
Aceastǎ mǎrturie este istoria unui coșmar despre suferinţa româneascǎ. Acolo, în temniţele și lagǎrele de muncǎ forţatǎ și de exterminare unde am fost ţinut timp de aproape unspre zece ani, am avut prilejul sǎ cunosc feţele vǎzute și pe cele necunoscute ale omului”.
Prefața și notele memorialului sunt semnate de un prestigios scriitor cu origini dobrogene, Doina Jela.
„Cu cartea aceasta, scrisă cu o simplitate, o lipsă de emfază, cu o modestie fără egal, cu un refuz de a se pune în valoare, şi el uimitor, deşi ştim că este semnul distinctiv al valorii, ne aflăm în faţa unuia dintre cele mai luminoase şi ataşante autoportrete din istoria literaturii de detenţie care s-au scris la noi.
În modestia lui, autorul nu a dat cărţii sale titlul pe care i l-am sugerat, O familie cu nume de stradă. Rămân la ideea că el ar fi fost cu totul potrivit”.
 
În ediția de mâine vom prezenta evocări ale personalității publicistului Constantin N. Sarry, așa cum ne-au fost ele oferite într-o amplă convorbire cu nonagenarul George Sarry.
 
Sursa foto: Arhiva personală George Sarry
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală - „Viaţa mea. Amintiri din închisoare şi din libertate”, de George Sarry Intrarea ruşilor în Constanţa

27 Jan 2020 334

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry Foști camarazi de închisoare, manifestând împotriva comunismului, la Los Angeles

22 Jan 2020 730

#DobrogeaDigitală - „Viaţa mea. Amintiri din închisoare şi din libertate”, de George Sarry Pregătiri de nuntă. „Cu doar câteva cuvinte învăţate din dicţionar, i-am comunicat intenţiile mele”

21 Jan 2020 1109

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry Impresii amestecate, cu ocazia ultimei vizite în România

20 Jan 2020 1077

#DobrogeaDigitală - „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry Întoarcerea în România anilor ’90 - tristețe și dezamăgire

18 Jan 2020 1971

#DobrogeaDigitală - „Viaţa mea. Amintiri din închisoare şi din libertate”, de George Sarry „Am schimbat închisoarea mică cu asta mare”

16 Jan 2020 994

#DobrogeaDigitală - „Viaţa mea. Amintiri din închisoare şi din libertate”, de George Sarry Eroinele de la Piteşti

14 Jan 2020 940

#DobrogeaDigitală - „Viaţa mea. Amintiri din închisoare şi din libertate”, de George Sarry Foamete, bombardamente, porumbei şi… un porc providenţial

13 Jan 2020 1375

#DobrogeaDigitală - „Viaţa mea. Amintiri din închisoare şi din libertate”, de George Sarry Din nou în libertate. De la „bandit” la „tovarăş”

11 Jan 2020 2904

#DobrogeaDigitală „Viaţa mea. Amintiri din închisoare şi din libertate“, de George Sarry

08 Jan 2020 2251

#sărbătoreşteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Constantin Sarry

30 Nov 2019 2017

„Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”, de George Sarry

25 Nov 2019 1085

#sărbătoreșteDobrogea141 Constantin Sarry, cel mai de seamă ziarist dobrogean, omagiat de ZIUA de Constanța (galerie foto)

16 Nov 2019 2293

George Sarry, amintiri din libertate „Regimul comunist a schimbat omul, a făcut din țara noastră un stat polițienesc, în care unul supraveghează pe celălalt“

06 Apr 2019 1070

#citeșteDobrogea Îngrozitoarele chinuri îndurate de George Sarry în temnițele comuniste. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

05 Apr 2019 1296