Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea In Memoriam Paul Barbăneagră, cineast de origine dobrogeană, la 90 de ani de la naştere


Dobrogean prin naştere, dar mai mult parizian, prin adopţie... forţată, cineastul Paul Barbăneagră este prea puţin cunoscut neofiţilor într-ale cinematografiei româneşti şi tocmai de aceea ne-am gândit că este momentul să-i evocăm personalitatea.
 

 
Paul Barbăneagră s-a născut în Isaccea (Tulcea), la 11 februarie 1929, în familia comerciantului Costachi Barbăneagră, casa părintească existând pe strada Nicolae Grigorescu nr. 7. Urmează şcoala primară şi gimnaziul în oraşul natal (1935 -1943), iar Liceul „Vasile Alecsandri”, în Galaţi. După studiile de medicină neterminate, urmează Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti, secţia regie, obţinând licenţa în 1957.
 
Între 1957 - 1964 lucrează la Studioul „Sahia” unde realizează cinci filme documentare, dintre care „Nicolae Tonitza” obţine Premiul pentru cel mai bun documentar (1964). În acelaşi an participă la un festival de film la Tours (Franţa). Ajuns aici, cere azil politic şi se stabileşte la Paris.
 
Lucrează la Institutul d’Esthetique de pe lângă CNRS şi la Service de la Recherche al URTF, realizând pentru postul de televiziune „France 2”, trei filme despre artă şi tradiţie. Ele anunţau marele succes internaţional cu serialul „Arhitectură şi geografie sacră”, coproducţie a televiziunii „France 3” şi Cluny Te’le’ - Film: Versailles, palatul templu al Regelui Soare, Muntele Saint Michel şi Arhanghelul de lumină, Notre Dame de Paris, rozasă a lumii, Teotihuacan, capitala mitică a vechiului Mexic, şarpele cu pene si popoarele celui de-al cincilea Soare, Delfi, centrul lumii greceşti, Egiptul, oglindă a cerului, Faraonul, rege preot al Egiptului antic, Reims, catedrala încoronarii sacre, Osiris, zeu al reînvierii, Templul grec, leagăn al lumii moderne, Paris, arcă a timpului.
 
Pelicula „Versailles, palatul-templu al Regelui Soare”, care constituie şi fundamentul seriei, primeşte Marele Premiu pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Film (1976). A mai realizat: „Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului”, „Chateaubriand, desluşitor al istoriei”, „Zamfir sau rugăciunea sunetului”, „Reîntoarcerea în România”. Ultimul film în calitate de cineast, „Sibiu - Hermannstadt”, a fost produs în 1999, împreună cu Dumitru Budrala.
 
A publicat, „Arhitectură şi geografie sacră. Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului”, Ed. Polirom, Iaşi, 2000 / „Symbolique de Paris: Paris Sacré, Paris Mythique”, Ed. Huitième Jour, Paris, 2004 (în colaborare cu Félix Schwarz). Împreună cu Cristian Bădiliţă realizează volumul de interviuri „Întâlnirea cu sacrul” (şapte interviuri cu şi despre Mircea Eliade).
 
Din distincţiile primite amintim: Marele premiu pentru imagine la Festivalul Internaţional al Filmului de Artă (1980), Marea Medalie a Analizei Arhitecturale, decernată de Academia de Arhitectură Franceză (1989), Marele Premiu al Audiovizualului Francez pentru întreaga activitate (1990). În 2009, la Paris, a primit „Meritul Cultural” decernat de Theodor Paleologu, Ministrul Culturii şi Cultelor.
 
Se stinge din viaţă la Paris pe 13 octombrie 2009. În octombrie 2009, când înceta din viaţă, la Paris, la vârsta de 80 de ani, Theodor Paleologu a declarat: „Cel mai mare regret pe care îl resimt în această zi este moartea lui Paul Barbăneagră, un excelent cineast, un patriot exemplar şi un om minunat şi generos“.

Sursa text: alternativaonline.ca
Sursa foto: aarc.ro
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea 180 de ani de la naşterea celui care a dat identitate Dobrogei. „Domnilor, iată Domnitorul vostru Carol I!“

20 Apr 2019 437

#citeşteDobrogea In Memoriam Enache Puiu, la 91 de ani de la naştere

18 Apr 2019 567

#citeşteDobrogea In Memoriam Nicolae Tonitza, la 133 de ani de la naşterea pictorului „tristeţilor luxuriant colorate“

13 Apr 2019 541

#citeşteDobrogea 121 de ani de la naşterea filosofului şi sociologului dobrogean Alexandru Claudian. Colecţie rară la Biblioteca Universităţii „Ovidius“

08 Apr 2019 558

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 804

#citeșteDobrogea 87 de ani de la nașterea artistului dobrogean Ion Nicodim

26 Mar 2019 602

#citeşteDobrogea Prof. ing. Claudia Niţu, director al Liceului Energetic Constanţa, despre „Garabet Kumbetlian - Omul“

25 Mar 2019 844

#citeșteDobrogea Destine de savanți dobrogeni. Cristache V. Oprea, de la ajutor de chelner la docent în științe agronomice

23 Mar 2019 593

#citeșteDobrogea In Memoriam Traian Coșovei, la 98 de ani de la naștere. „Dobrogea de aur“ - omagiu ținutului natal (galerie foto)

23 Mar 2019 791

#citeșteDobrogea In Memoriam Valeriu Cuşner, la 82 de ani de la naştere

22 Mar 2019 562

#citeșteDobrogea Prof. Andrei Gheorghe - „Garabet Kumbetlian m-a considerat prietenul lui de suflet. Îmi lipsesc întâlnirile noastre valoroase“

21 Mar 2019 759

#citeşteDobrogea Sunai Gelmambet, despre fericita coincidenţă de a fi asistentul profesorului pe care l-a „admirat cel mai mult în toată perioada facultăţii“ (galerie foto+document)

20 Mar 2019 782

#citeşteDobrogea Inginer diplomat Nicolae Fildan, preşedinte AGIR - Sucursala Constanţa - „Amintiri despre prof. dr. ing. Garabet Kümbetlian, la un an după ce a părăsit această lume“ (galerie foto)

19 Mar 2019 714

#citeşteDobrogea Universitarul Dumitru Dinu - „Garabet Kumbetlian a fost unul dintre profesorii care au iniţiat conducerea de doctorate în UMC“ (document)

18 Mar 2019 662

#citeşteDobrogea Universitarul Adrian Bavaru - „Ingineria dobrogeană este mai bine reprezentată prin Garabet Kumbetlian“

15 Mar 2019 603