Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea In Memoriam sculptorul Ion Jalea, la 132 de ani de la naștere

Unul dintre cei mai mari sculptori pe care pământul dintre Dunăre și Mare i-a dat artei românești este Ion Jalea, de la a cărui naștere, la Tulcea, pe 19 mai, se împlinesc 132 de ani. Cotidianul ZIUA de Constanța i-a dedicat de-a lungul timpului numeroase articole evocatoare, tocmai datorită valorii sale incontestabile și dincolo de moarte.
 

 
Este știut faptul că, încă din timpul vieții, în anul 1967, el a hotărât să-și doneze o parte din creații orașului de la mare, care l-a inspirat, cărora li s-au adăugat donațiile pe care le-a făcut familia în anul 1985. În România nu există decât patru muzee monografice de sculptură: Cornel Medrea, la București, Ion Irimescu, la Fălticeni, Marcel Guguianu, la Bârlad și Ion Jalea, la Constanța.
 
Clădirea, renovată între timp, în care își are sediul, din 1968, muzeul monografic prezintă creația sculptorului pe cicluri evolutive. Viața la țară, tematica religioasă, tematica antică și compozițiile istorice sunt cele patru mari teme care se regăsesc în creația lui Ion Jalea
 
Dorința lui Jalea de a-și lăsa creațiile la malul mării este un semn de respect și de admirație pentru pământul Dobrogei, aici, unde, la Liceul „Mircea cel Bătrân”, l-a cunoscut pe profesorul Dimitrie Hârlescu, singurul profesor de desen cu studii complexe din România și Germania. „Bavarezul", așa cum era numit profesorul Hârlescu, se afla la conducerea creației artistice profesioniste din Constanța. În zona peninsulară, acesta și-a constituit un atelier unde artiștii, printre care și Ion Jalea, purtau discuții despre artă. Tânărul Jalea îi va purta maestrului o veșnică recunoștință. De multe ori, acesta a recunoscut contribuția esențială pe care profesorul său a avut-o în alegerea carierei.
 
Ca bursier al județului, Ion Jalea și-a continuat studiile la Școala de Arte și Meserii și la Școala de Belle Arte din București, între profesorii săi din acea perioada numărându-se Frederich Storck și Dimitrie Paciurea. Aceeași școală o absolviseră și alți mari artiști: Ion Georgescu, Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuși. În 1907 termină școala, rămânând în continuare pedagog.
 
Își desăvârșește studiile la Școala de Belle Arte, unde îl are profesor pe Dimitrie Paciurea. La Paris, în cadrul Academiei lui Julien, își desăvârșește formația artistică, frecventând atelierele lui Auguste Rodin și Antoine Bourdelle. Este cunoscută povestea tragică a pierderii unui braț în război, la Mărășești, în august 1917. Fără să dispere, în urma pierderii unui braț, își reia lucrul după terminarea războiului, găsind în muncă singura cale pentru realizarea idealurilor sale.
 
Pentru meritele sale, artistului Ion Jalea i se decernează titlurile de maestru Emerit al Artei și apoi Artist al Poporului din R.S. România. Din 1955 este membru corespondent al Academiei R.S. România, iar din 1957 președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din RS România. În 1966 participă ca invitat de onoare la Congresul Asociației Internaționale de Arte Plastice de pe lângă UNESCO care s-a ținut la Tokio.
 
Surse foto:
Imaginea 1: „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“, de Constanţa Călinescu
Imaginea 2: Arhivă Ionuț Druche
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii şi cadrele didactice de la Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea“ Constanţa, evacuaţi în cadrul unui exerciţiu

04 Jun 2019 411

Exercițiu la Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea, Constanța. Elevii și cadrele didactice învățate cum să se comporte în cazul unui cutremur

03 Jun 2019 498

Activități de prevenire, desfășurate de polițiști la şcolile gimnaziale din Constanţa

28 May 2019 285

#citeșteDobrogea Surorile Florica și Marcela Cordescu, gemene și în creație plastică

10 May 2019 1875

UPDATE. Imagini de la eveniment Incendiu lângă Şcoala nr. 24 "Ion Jalea" din Constanţa. Persoane evacuate (galerie foto+video)

16 Apr 2019 1910

Revista presei locale

09 Mar 2019 671

#citeșteDobrogea Despre Lucian Grigorescu, așa cum poate nu-l știați, la 125 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

01 Feb 2019 902

Şcoala Gimnazială Nr. 24 „Ion Jalea” din Constanţa angajează bibliotecar. Când este programat concursul

17 Dec 2018 512

Constanţa Restart - „antrenament“ pentru marea mobilizare. La Şcoala nr. 24 „Ion Jalea“ „Plantând copaci, ajut planeta să respire şi să ne dea mai mult oxigen!“, gânduri de copil la 7 ani (galerie foto)

22 Oct 2018 2078

Constanța ReStart în acțiune din nou Impresionantă mobilizare la Școala nr. 24 Ion Jalea (galerie foto)

20 Oct 2018 3327

Sculptorul Ion Jalea, ctitor al bisericii din Ciocârlia de Jos, judeţul Constanţa

09 Jun 2018 2671

#citeşteDobrogea 131 de ani de la naşterea sculptorului Ion Jalea, cel care a donat Constanţei mare parte din lucrările sale

18 May 2018 1176

Ce şcoli constănţene au cele mai multe clase pregătitoare

01 Mar 2018 2817

Post vacant la Şcoala Gimnazială Nr. 24 „Ion Jalea” din Constanţa. Ce condiţii trebuie îndeplinite

27 Dec 2017 1719

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Proiect unic ZIUA de Constanţa. Tur turistic. La pas, prin Constanţa, alături de autorităţile locale (galerie foto+video)

22 Nov 2017 5327