#citeșteDobrogea In Memoriam sculptorul Ion Jalea, la 132 de ani de la naștere

Unul dintre cei mai mari sculptori pe care pământul dintre Dunăre și Mare i-a dat artei românești este Ion Jalea, de la a cărui naștere, la Tulcea, pe 19 mai, se împlinesc 132 de ani. Cotidianul ZIUA de Constanța i-a dedicat de-a lungul timpului numeroase articole evocatoare, tocmai datorită valorii sale incontestabile și dincolo de moarte.
 

 
Este știut faptul că, încă din timpul vieții, în anul 1967, el a hotărât să-și doneze o parte din creații orașului de la mare, care l-a inspirat, cărora li s-au adăugat donațiile pe care le-a făcut familia în anul 1985. În România nu există decât patru muzee monografice de sculptură: Cornel Medrea, la București, Ion Irimescu, la Fălticeni, Marcel Guguianu, la Bârlad și Ion Jalea, la Constanța.
 
Clădirea, renovată între timp, în care își are sediul, din 1968, muzeul monografic prezintă creația sculptorului pe cicluri evolutive. Viața la țară, tematica religioasă, tematica antică și compozițiile istorice sunt cele patru mari teme care se regăsesc în creația lui Ion Jalea
 
Dorința lui Jalea de a-și lăsa creațiile la malul mării este un semn de respect și de admirație pentru pământul Dobrogei, aici, unde, la Liceul „Mircea cel Bătrân”, l-a cunoscut pe profesorul Dimitrie Hârlescu, singurul profesor de desen cu studii complexe din România și Germania. „Bavarezul", așa cum era numit profesorul Hârlescu, se afla la conducerea creației artistice profesioniste din Constanța. În zona peninsulară, acesta și-a constituit un atelier unde artiștii, printre care și Ion Jalea, purtau discuții despre artă. Tânărul Jalea îi va purta maestrului o veșnică recunoștință. De multe ori, acesta a recunoscut contribuția esențială pe care profesorul său a avut-o în alegerea carierei.
 
Ca bursier al județului, Ion Jalea și-a continuat studiile la Școala de Arte și Meserii și la Școala de Belle Arte din București, între profesorii săi din acea perioada numărându-se Frederich Storck și Dimitrie Paciurea. Aceeași școală o absolviseră și alți mari artiști: Ion Georgescu, Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuși. În 1907 termină școala, rămânând în continuare pedagog.
 
Își desăvârșește studiile la Școala de Belle Arte, unde îl are profesor pe Dimitrie Paciurea. La Paris, în cadrul Academiei lui Julien, își desăvârșește formația artistică, frecventând atelierele lui Auguste Rodin și Antoine Bourdelle. Este cunoscută povestea tragică a pierderii unui braț în război, la Mărășești, în august 1917. Fără să dispere, în urma pierderii unui braț, își reia lucrul după terminarea războiului, găsind în muncă singura cale pentru realizarea idealurilor sale.
 
Pentru meritele sale, artistului Ion Jalea i se decernează titlurile de maestru Emerit al Artei și apoi Artist al Poporului din R.S. România. Din 1955 este membru corespondent al Academiei R.S. România, iar din 1957 președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din RS România. În 1966 participă ca invitat de onoare la Congresul Asociației Internaționale de Arte Plastice de pe lângă UNESCO care s-a ținut la Tokio.
 

Surse foto:
Imaginea 1: „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“, de Constanţa Călinescu
Imaginea 2: Arhivă Ionuț Druche

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 917

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 551

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 509

A fost emisă autorizația de construire Undă verde pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea“ din Constanța

15 Mar 2024 660

Acte de vandalism în Constanța! Făptașii, doi tineri, identificați de polițiști (VIDEO)

13 Mar 2024 882

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 6088

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 819

Primăria Constanța „Nicio faptă antisocială nu rămâne nepedepsită” (VIDEO)

07 Mar 2024 669

LIVE TEXT Albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, lansat de Muzeul de Artă Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 833

Reprezentanți ai Centrului Militar Zonal Constanța în vizită la mai multe școli din Constanța (GALERIE FOTO)

23 Feb 2024 591

La Constanța se lansează albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, ce prezintă colecția de sculptură din patrimoniul muzeelor constănțene

22 Feb 2024 576

Ce activități pregătește Muzeul de Artă Constanța de Ziua Culturii Naționale

12 Jan 2024 843

Polaris M Holding, la o lecție deschisă alături de elevii de la Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea Constanța pe tema colectării separate a deșeurilor reciclabile (GALERIE FOTO)

20 Dec 2023 771

De la 1 ianuarie 2024 Volum colectiv al Sesiunii Internaționale de Comunicări Cultural-Științifice „Realism și alegorie în creația artistică” la Muzeul de Artă Constanța

20 Dec 2023 721

Anca Pașa Deaconu prezintă la Muzeul „Ion Jalea” Constanța expoziția „Reminder. The Light of the South”

17 Nov 2023 823