Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea „Învăţământul nostru nu stabileşte uneori suficient corelaţia dintre cunoştinţele teoretice şi realitatea intuită.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

O să vă surprindă să aflaţi că citatul din titlu aparţine profesorului cercetător C.D. Constantinescu-Mirceşti, cel care la 1939 tipărea una dintre primele monografii din Dobrogea, având ca subiect un sat reşedinţă de plasă, la 6 km de Bazargic, dar care, cum spunea el, „reprezintă la mic o parte din caracteristicul Dobrogei“.
 
De altfel, citatul deschide monografia „Un sat dobrogean - Ezibei“, realizată cu o echipă formată din elevi de-ai săi.

„Plecând de la premisa că învăţământul nostru nu stabileşte uneori suficient corelaţia între cunoştinţele teoretice şi realitatea intuită, am căutat să mă folosesc de acea dispoziţie prevăzută în programa minimală a şcolilor secundare, încercând alcătuirea acestei monografii cu elevii ultimelor clase, de la liceul N. Filipescu din Bazargic“.

 
Şi acelaşi director continuă să demonstreze utilitatea demersului său afirmând:

Pentru a fi un bun investigator, elevul trebuie să facă apel la toate acele funcţiuni ale inteligenţei cerute oricărui monografist şi bun observator: el va trebui să-şi stabilească un principiu personal de sistematizare a materialului cules. Dar în afară de aceste calităţi de metodă pe cari le câştigă elevii în timpul cercetărilor, partea cea mai însemnată din care au mult de folosit este chiar cunoaşterea satului românesc“.

 
Cercetătorul nutreşte speranţa că, având drept exemplu iniţiativa sa, şi alte şcoli secundare ar fi meritat să se încumete, astfel:

„ar putea deveni un centru activ de cercetare a problemelor rurale, de colecţionare a materialului folcloristic şi a tuturor mărturiilor caracteristice regiunii, pe care timpul, sub năvala necruţătoare a spiritului nou, le scoate tot mai mult din circulaţie“.

 
Lucrarea poate fi răsfoită în lucrarea  „Un sat dobrogean. Ezibei“, de C. D. Constantinescu-Mirceşti, în format electronic.

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea „Un minut de adevăr“. Despre complimentele de circumstanță de la finalul piesei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

18 Jan 2019 338

#citeşteDobrogea „Tata Ică“ nu a mai apucat să împlinească 69 de ani. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

17 Jan 2019 730

#citeşteDobrogea „Marea Neagră se poate compara cu o împărăţie care se naşte, trăieşte şi moare“. Un nou titlu, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

16 Jan 2019 380

#citeșteDobrogea Apreciata actriță Marga Barbu, într-un rol de comedie muzicală. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

15 Jan 2019 418

#citeșteDobrogea Obsesia lui Mihai Eminescu pentru mare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța (galerie foto)

15 Jan 2019 511

#citeşteDobrogea WAZE de-acum un secol. Interesant ghid al Dobrogei, de la 1912, de astăzi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Jan 2019 462

#citeşteDobrogea Cea mai îndrăgită replică a marelui actor Florin Piersic. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Jan 2019 551

#citeşteDobrogea Dascălul naţional Apostol D. Culea, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

10 Jan 2019 511

#citeșteDobrogea „Legile țării nu interzic nimănui să fie imbecil“. Grigore Moisil (10 ianuarie 1906, Tulcea - 15 decembrie 1973, Ottawa, Canada)

10 Jan 2019 372

#citeşteDobrogea Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, la un an. Cărţi rare, reviste valoroase şi colecţii personale au atras mii de accesări

09 Jan 2019 362

#citeșteDobrogea Amza Pellea, despre „puterea specifică a teatrului“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

08 Jan 2019 441

#citeşteDobrogea Un an fără savantul Garabet Kumbetlian. Mărturisiri despre devenirea sa ca director al Liceului Industrial Energetic (galerie foto)

05 Jan 2019 652

#citeșteDobrogea „Zeița, tovarășii ei și oamenii căzuți sub cai“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

04 Jan 2019 505

#citeşteDobrogea „O faptă culturală neobişnuită”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Dec 2018 573

#citeşteDobrogea Ziaristul Romulus Seişanu, de astăzi, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

13 Dec 2018 642