Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea La Constanța existau patru farmacii, „ceea ce era enorm pentru minuscula populație a orașului“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

La scurt timp după ce Dobrogea a intrat în granițele statului român, la Constanța existau patru farmacii, „ceea ce era enorm pentru minuscula populație a orașului“.
 
Afirmația îi aparține lui P. Ciupercescu, el însuși farmacist în urbea de la malul Mării Negre, și se regăsește în volumul „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“.
 
„Prin alipirea Dobrogei, conform dreptului internațional, Statul român a trebuit să recunoască și să permită exercițiul drepturilor avute sub fosta stăpânire farmaciilor deja existente; așa că s’au găsit aci în Constanța 2 farmacii publice și una a C. F. (n.r. - Căile Ferate) ce deservea un dispensar al companiei engleze, care avea în exploatare linia Cernavodă-Constanța. Înainte de validarea titlurilor, cele două farmacii erau proprietatea d-lor Valindas și Kefala & Cicilianopoulos“, informează Ciupercescu.
 
La un moment dat, mai spune farmacistul...
„în urma unor neînțelegeri, cei doi tovarăși, Kefala și Cicilianopoulos, se desfac din tovărășie și își împart în mod egal rafturile, borcanele, ustensilele, medicamentele, etc., și unul din ei trece vis-a-vis și deschide o nouă farmacie, care în urmă e și ea recunoscută de Statul român cu aceleași drepturi ca și celelalte“.
 
În acest fel, Constanța a ajuns să aibă trei farmacii publice la 3.000 de locuitori. La aceasta se mai adaugă încă una înființată de „un oarecare Bolton, un fel de medic la C. F. engleze, în care calitate distribuia și medicamente dela farmacia dispensarului C. F. mai pe gratis, mai cu plată“.
 
Despre acest „oarecare Bolton“, Irvin Bolton, de fapt, medicul Sarafidi scrie tot în volumul „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“ faptul că a fost adus la Constanța în anii 1860 de către compania engleză care a construit calea ferată Constanța-Cernavodă. Acesta fusese sanitar pe vaporul staționar englez „Cokatrice“, iar la compania engleză misiunea sa era aceea de a acorda îngrijiri lucrătorilor de la calea ferată, ajungând cu timpul să practice medicina generală printre locuitorii Constanței.
 
Acest Bolton, mai spune Ciupercescu, mută farmacia în oraș, îi pune o firmă de „Farmacia Engleză“, iar administrația română îi recunoaște și lui dreptul de proprietar de farmacie publică.
 
„În definitiv s’au recunoscut legale, la venirea Românilor, 4 farmacii în orașul Constanța, ceea ce era enorm pentru minuscula populație a orașului. Aceste drepturi au fost recunoscute proprietarilor numai cu drept strict personal și fără a li se acorda și dreptul de dirigintă, întrucât nici unul nu era farmacist.

Acum farmacia în Dobrogea intră în legea română, cu restricția însă înscrisă special în lege, că acestea sunt și rămân personale, neputând deci fi cedate sub nici o formă decât pe timpul vieții proprietarilor recunoscuți. Totuși, acolo unde farmacia e proprietatea unui farmacist, Statul îl recunoaște și ca diriginte, tot cu drept personal însă“, mai spune Ciupercescu.
 
Farmaciile din Constanța, odată recunoscute de statul român, au trebuit să se supună legilor, fiind obligate să-și angajeze „diriginți responsabili, farmaciști români cu dreptul de liberă practică“.
 
Despre cum au evoluat aceste farmacii la Constanța, dar și în alte localități dobrogene, precum și despre celebrul farmacist constănțean Miga, puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea „Industria“ Dobrogei așa cum era la 1900. Județul Tulcea (II)

16 Jun 2019 1367

#citeșteDobrogea Legendele orașului „Chiustengea“, consemnate de cel mai cunoscut călător turc. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Jun 2019 1642

#citeşteDobrogea Seimeni, o aşezare a seimenilor domneşti

05 Jun 2019 701

#citeșteDobrogea Remember Dumitru Lupu, la 67 de ani de la naștere. Lucrarea sa de suflet, „Adio, Chiustenge“, încă așteaptă

25 May 2019 997

#citeşteDobrogea „Simplitatea în viaţă este adevărata libertate“. O perspectivă inedită a celui mai important muzician român din toate timpurile

04 May 2019 776

#citeşteDobrogea In Memoriam Georgeta Mărtoiu, teatrolog. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

03 May 2019 654

#citeşteDobrogea Liberalism şi liberali în Dobrogea centrală (III) (galerie foto)

01 May 2019 613

#citeşteDobrogea La mulţi ani, maestre Virgil Andriescu! Omagiu pentru o viaţă dedicată scenei (galerie foto)

26 Apr 2019 829

#citesteDobrogea Centenarul veteran de război Radu Popa - „Treceau gloanțele pe lângă mine și pe lângă cal” (galerie foto)

16 Mar 2019 1152

#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 1403

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 1475

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2893

#citeșteDobrogea 146 de ani de la nașterea creatorului școlii geologice românești, Gheorghe Munteanu Murgoci

20 Jul 2018 1298

#citeșteDobrogea 152 de ani de la nașterea unui dobrogean rarisim - Ioan N. Roman. „Dobrogea îi va fi pe veci recunoscătoare“ (Nicolae Iorga)

20 Jul 2018 1377

#citesteDobrogea Scriitorul dobrogean Octavian Georgescu sărbătoreşte 81 de ani

23 May 2018 992