#citeșteDobrogea La mulți ani actorilor păpușari constănțeni! Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi, sărbătorită începând din anul 2003, a fost stabilită la Consiliul Internaţional al UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) din iunie 2002, de la Atlanta, la iniţiativa Teatrului de păpuşi „Dzhivada Zolfagariho” din Iran.
Artiștii păpușari, prin măiestrie și îndemânare, dau viață păpușilor, transmițând din generație în generație cele mai frumoase povești și basme.
 

 
România are o lungă tradiție în domeniul teatrelor de păpuși, în țară existând numeroase instituții de acest gen. La loc de frunte, dovedit prin premiile câștigate la numeroase concursuri, se numără și trupa de la Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” din Constanța, care astăzi oferă, chiar de ziua lor, premiera spectacolului „Lebedele”.
 
Dar istoria acestei îndrăgite instituții teatrale constănțene o puteți citi în cartea „Metamorfoza unui vis”, scrisă de teatrologul Anaid Tavitian, din care vă redăm un fragment.
„Frumoasa poveste a Teatrului de păpuși Constanța, secție a Teatrului Dramatic Constanța, a început într-o zi de iarnă. Actul de naștere – afișul inaugural – este datat 14 decembrie 1956. În ziua aceea, în fața unui public entuziast, Teatrul de păpuși Constanța a prezentat prima sa premieră: un spectacol compus din «Peștișorul de aur», dramatizare de Romulus Alexandrescu, după Pușkin, și «Prima lecție», de Ana Ioniță și Gabriel Teodorescu. Regia spectacolului îi aparținea lui Claudiu Cristescu, care realizase și decorul, iar creatorul păpușilor era Lucia Trotonghi Cristescu. Actorii păpușari, de fapt prima trupă (căreia în timp avea să i se alăture și alți actori păpușari), care animau eroii poveștilor erau: Justin Defta, Mioara Jean, Georgeta Nicolau, Elena Moțoc, Georgeta Radu, Constanța Popescu, Traian Popescu, Mia Prodan și Ichim Gheorghe.
 
Timp de 10 ani, spectacolele Teatrului de păpuși Constanța au fost create de Claudiu Cristescu, fondatorul și animatorul acestei trupe (...) Primele spectacole ale Teatrului de păpuși Constanța au fost prezentate publicului său în sala construită (la propiu) de păpușarii constănțeni, la foaierul de la balconul Teatrului Dramatic (astăzi sala studio a Teatrului Național de Operă și Balet «Oleg Danovski»).
Din anul 1959, casa Teatrului de păpuși Constanța devine clădirea cunoscută de toți dobrogenii și nu numai sub denumirea de Teatrul «Elpis». Construită în anul 1895 de către comunitatea elenă, prima sală de teatru din Constanța păstrează și astăzi ecoul vocilor de aur ale teatrului și liricii românești. (...)
Ca un fir de aur, ca un arc peste timp, prin spectacolele sale, unele dintre ele în premieră pe țară sau absolută, prin valoroasa sa trupă, prin cele 15 ediții ale Festivalului Internațional «Săptămâna Teatrului de Păpuși», prin colocviile teoretice ce însoțeau acest festival, prin colaborarea cu mari regizori, scenografi și muzicieni, Teatrul de păpuși Constanța a continuat șirul tradițional al evenimentelor găzduite de acest lăcaș de cultură care este Teatrul Elpis.(...)
 
Acest Festival, alături de festivalurile surori organizate în România, a demonstrat că teatrul de păpuși este un univers complex, nici pe departe un teatru «mic». Ultima ediție a Festivalului în mileniul II a avut loc în anul 1999 (...)”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală „Străvechea artă a păpuşăriei este o artă fără granițe de limbă sau vârstă”

21 Mar 2022 2984

#DobrogeaDigitală De Ziua mondială a teatrului de păpuși - gratitudine „magicienilor” constănțeni

20 Mar 2021 3223

Astăzi este Ziua mondială a teatrului de păpuşi

21 Mar 2018 2292

Păpușarii constănțeni celebrează Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși

21 Mar 2017 2750