#citeșteDobrogea La mulți ani, domnule academician Petre Frangopol! Mesaje de... acasă (document)

Cercetător cu o „carte de vizită” impresionantă - prin realizări concrete, nu doar prin „titluri” - „prof. Petre Frangopol face parte din lumea rară a celor cărora le pasă, abordând lumea cu pasiunea celor cu convingeri ferme și repere morale și intelectuale”. Afirma vicepreședintele Academiei Române, Victor Voicu, cu prilejul solemnității special organizate anul trecut de cel mai înalt for intelectual românesc, pentru a-l sărbători pe membrul său de onoare, Petre Frangopol, la a 85-a aniversare.
 
Descendent al unuia dintre primii cetățeni atestați ai Constanței moderne de astăzi - Ralli Frangopol (străbunic venit din Bulgaria, de la Mesemvria - Nesebăr de astăzi), Petre Frangopol  a fost cel de-al al treilea membru al acestei familii constănțene care a ales să lucreze în domeniul științelor chimice. Primul a fost unchiul Dumitru Frangopol (1884-1952), care a absolvit Politehnica din Munchen, unde a urmat și doctoratul, și care a înființat și condus Laboratorul de chimie al Portului Constanța.
 
Al doilea membru chimist al familiei a fost inginerul Ion Frangopol, văr primar, care a lucrat în industria petrolieră din Ploiești.
„În mod neîndoios, această ascendență de oameni săraci, dar curajoși, care au reușit să-și croiască o nouă viață pe pământul dobrogean după ce au fost izgoniți din vatra lor, această saga a familiei auzită în copilărie mi-a influența caracterul și a încurajat voința de afirmare în profesia aleasă”, mărturisea cel sărbătorit de Academia Română.
 
Dar a avut șansa providențială de a-l întâlni pe savantul Horia Hulubei, creatorul și directorul Institutului de Fizică Atomică (1956-1968), cel care avea să-i traseze impresionanta ascensiune. Remarcabilele rezultate științifice ale academicianului Petre Frangopol au fost citate în literatură și în cărți de specialitate, iar aceste rezultate i-au adus invitații la conferințe internaționale reputate, cu participare limitată, de exemplu Gordon Conferences, Conference Euchem etc., dar și stagii postdoctorale în Canada și SUA și o bursă dozentenstipedium Humboldt (1972).
 
Tocmai de aceea, cotidianul ZIUA de Constanța a considerat oportun să facă o excepție și să publice în secțiunea Documente impresionantul CV al celui care a văzut lumina zilei pe 26 mai 1933 „într-o casă de pe strada Marc Aureliu nr. 25, ale cărei ferestre aveau în faţă strada Mării (azi strada Zambaccian)” și, în schimb, să primească gândurile bune, la ceas aniversar, transmise de constănțenii care îl mai leagă de... acasă.
 
„Excelenței Sale, domnului academician Petre Frangopol, profesorii și elevii Colegiului Național «Mircea cel Bătrân» din Constanța, cu ocazia aniversării zilei de naștere, exprimă profunda admirație pentru întreaga operă și creație științifică realizată în cariera dumneavoastră, pornită de pe băncile liceului, care azi vă omagiază. Cu aleasă considerație, prof.dr. Vasile Nicoară”.
 
„Domnului academician Petre Frangopol, la aniversare, îi transmitem cele mai calde urări de LA MULȚI ANI!  Exprimăm considerația specială, pentru activitatea sa prestigioasă, în calitate de cercetător în domeniul chimiei.
Domnului academician Petre Frangopol, întreaga noastră gratitudine, pentru calda prietenie pe care o arată Bibliotecii Județene «Ioan n. Roman» Constanța și pentru generozitatea de a îmbogăți colecțiile instituției noastre, cu titluri de carte și periodice.
Cu înaltă prețuire, Corina-Mihaela Apostoleanu, manager, Biblioteca Județeană Ioan N. Roman Constanța”.

 
Dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța: „Mă alătur tuturor celor care îi doresc din inimă sănătate și putere de muncă, urându-i un călduros La mulți ani!”.
 

Comunitatea Elenă «Elpis» din Constanța îi urează domnului profesor Petre Frangopol, cu ocazia împlinirii vârstei de 86 de ani, un sincer și călduros «Hronia Polla», sănătate, putere de muncă, împliniri și multe realizări!“
 
„Despre academicianul Petre Frangopol putem afla multe din enciclopediile şi literatura de specialitate în care personalitatea sa, activitatea sa ştiinţifică îşi au locul binemeritat. Eu mă simt însă privilegiat că îl cunosc pe domnul Frangopol de mai mulţi ani, datorită unui prieten comun. Prin el am regăsit o parte din lumea Constanţei vechi, de care eu mă simt atras datorită profesiei, iar domnia sa se simte legat prin viaţa pe care a trăit-o aici. La frumoasa aniversare, îi doresc să se bucure de fiecare zi, aşa cum şi noi, cei ce îl cunoaştem şi îl iubim, ne simţim fericiţi că suntem contemporani cu domnia-sa. Dr. Constantin Cheramidoglu.
 
„La mulți ani, domnule Profesor!
A trecut un an de la sesiunea aniversară de la Academia Română, un eveniment la care, din păcate, nu am putut participa. Am citit însă cu bucurie volumul 7 al seriei «Mediocritate și Excelență» și mărturisesc faptul că elogiul adus de domnul Profesor Ioan Dumitrache mi-a adus în memorie momente dragi, în care discuțiile cu dumneavoastră m-au inspirat în activitatea de evaluare a cercetării la CNCSIS. Îmi amintesc de insistența părintească cu care mă invitați să scriu pentru Revista de Politica Științei și Scientometrie și cât de jenat eram când ne revedeam, însă promisiunea rămânea nerespectată. Privind acum înapoi, articolul pe care l-am scris cu gândul la strădania dumneavoastră de a desluși ce este de făcut pentru a aduce  învățământul superior românesc acolo unde merită este unul la care am lucrat cu bucurie și speranță de mai bine. 
Revenind la volum, recunosc că mi-a plăcut foarte mult capitolul 23, cuprinzând interviul acordat revistei Colegiului Național «Mircea cel Bătrân». Chiar dacă sunt un mândru absolvent al Liceului «Ovidius», am apreciat îndemnul transmis către tineri, să spună «Sunt cel mai  bun fiindcă sunt mircist, sunt constănțean, sunt dobrogean, sunt român!»
V-am cunoscut întâi ca apărător al valorilor adevărate în știință și apoi ca iubitor al Constanței, al istoriei, culturii, tradițiilor locuitorilor ei. Eu recunosc acum, peste ani, că sunt mai bun și pentru că am învățat foarte multe de la dumneavoastră și fiindcă m-am străduit să vă urmez exemplul. Ați fost în toți acești ani și veți fi mereu pentru mine un model de înțelegere și de blândețe, de răbdare și de tenacitate, de dârzenie și de modestie.  
La aniversare, vă doresc sănătate și puterea de a vă continua și duce la bun sfârșit proiectele. Vă asigur că, și de departe, prietenii vechi vă poartă un gând cald și bun.
Mulți ani fericiți!
Mihai Gîrțu, profesor, Universitatea «Ovidius» din Constanța.“
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1548

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1142

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2511

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2541

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3702

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4300

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5189

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4866

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5434

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5263

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5475

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5856

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 6141

#citeșteDobrogea Intrarea în posesia Dobrogei, conform unor documente de epocă

06 Feb 2024 821

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

03 Feb 2024 6155