#citeșteDobrogea „Mamele nu trebuie să învețe pe copii să scrie și să citească, înainte de a-i da la școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Revenim astăzi la articolul scris de Gh. Carp, profesor la Liceul „Mircea cel Bătrân”, publicat în revista Analele Dobrogei” nr. 18 din anul 1937, și care poartă titlul Observaţiuni asupra psihozei actuale a tineretului școlar”.



 
De data aceasta, ne-am oprit asupra felului în care dascălul Carp vede rolul mamei în educația copilului. „Sunt mame bogate care nu cresc oameni cari să se miște, să lucreze și să lupte în viaţă, ci niște păpuși delicate, niște bibelouri gingașe, fragile, palide, slabe, foarte nervoase, pentrucă acești copii nu sunt deprinși de mici să lucreze ceva, ca mai târziu să poată rezista și lupta. Mamele cuminţi trebue să deprindă pe copiii lor să se servească singuri. Bonele și servitoarele să ajute pe copii numai la lucrările pe care ei într'adevăr nu le pot face. Un desemn sau o lucrare oarecare, oricât de greșită ar fi, e totuși folositoare pentru educația copilului; pentru acest motiv trebue mereu încurajat.
 
Calitatea lucrului să nu ne preocupe la început, ci deprinderea copilului de a fi activ. Lucrul de mână feminin nu e folositor numai pentru fete, ci deopotrivă și pentru băieţi. Bucătăria simplă, elementară, e necesară și băiatului, pentru că și el mănâncă. Străjerul, cercetașul, sau excursionistul vor trebui să se servească singuri. E mult mai prudent, mai pracic și mai igienic ca mama băiatului să-l înveţe cum să-și gătească singur mâncările care-i plac. Savarin, care e mai bine cunoscut ca mare bucătar decât ca magistrat superior, a spus că: E mai necesar pentru omenire să cunoască un fel de mâncare mai mult, decât un nou satelit de al lui Saturn. Un elev din clasele primare sau liceu, decât să stea pe stradă cu haimanalele să joace coci, e mult mai folositor pentru nervii, mintea și sănătatea lui, dacă mama l-ar fi deprins să-și găsească de lucru în casă. Trebuinţa copilului de mișcare îl trimite în stradă și pe maidane.
 
Mamele nu trebuie să învețe pe copii să scrie și să citească, înainte de a-i da la școală, căci prin aceasta renunță la datoria lor, pe care ar putea-o face foarte bine și se amestecă într' o specialitate pe care n'au învățat-o. Dacă s'a pus tocul greșit în mâna copilului, greșit îl mânuește toată viața. Decât să-l prepare greșit la unele obiecte și să stărue apoi pentru promovarea lui, mai bine să-l deprindă a fi supus, ordonat, curat, politicos și mai cu seamă harnic și îndemănatec, deci în asemenea caz și-a făcut complet datoria de mamă înțeleaptă, l-a preparat foarte bine pentru toate obiectele”.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Dionisiu (sec. I î. H.) - „Antichități romane”

22 Sep 2023 2637

Alexandru Lascarov – Moldovanu, autorul unui text elogios la adresa Dobrogei

05 Aug 2023 1015

Ștefan Bezdechi, filologul pentru care viața și opera poetului latin Ovidiu au reprezentat miezul muncii sale

24 Apr 2023 1109

75 de ani de la decesul lui Dragoș Protopopescu. Poeziile din „Analele Dobrogei” se numără printre operele sale

11 Apr 2023 1241

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 2983

#DobrogeaDigitală „Eminescu, inspiratul mării”

24 Jan 2022 2764

DobrogeaDigitală Dobrogea „nu are samăn în Europa”

05 Jan 2022 2913

#DobrogeaDigitală Doctorul îndrăgostit, în luptă cu lupii

30 Dec 2021 2846

#DobrogeaDigitală „Dobrogea este partea cea mai de preţ a patrimoniului românesc”

27 Nov 2021 18130

#DobrogeaDigitală Magia Dobrogei – „nu știu ce vrajă ca de poveste de pe alte tărâmuri”

17 Nov 2021 2486

#DobrogeaDigitală Nicolae Iorga, „cel dintâiu șef de guvern, care se interesează de monumentele antice ale Dobrogei”

12 Nov 2021 1955

#DobrogeaDigitală Dunărea, acest „rege al fluviilor europene”

27 Oct 2021 1976

#DobrogeaDigitală Amintiri despre Panait Cerna, cel care „a cântat măreţia vieţii şi farmecul iubirii”

25 Oct 2021 3157

#DobrogeaDigitală „Suprema contribuție a unei provincii la literatura întregului neam este artistul creator“

13 Oct 2021 2413

#DobrogeaDigitală Vasile Pârvan, „un constructor lucid al povestei adevărate a neamului său”

09 Oct 2021 2968