#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

Născut în comuna Dorobanţu, judeţul Călăraşi, prof. univ. dr. Adrian Rădulescu avea să ajungă la Constanţa în anul 1956, când, prin repartiţie guvernamentală, era încadrat muzeograf la Muzeul de Istorie, al cărui sediu era în actualul Palat Arhiepiscopal.
 
De aici începe odiseea unei personalităţi extrem de ambiţioase, continuatoare a operei arheologice şi istorice a lui Grigore Tocilescu, Vasile Pârvan, Radu Vulpe, Vasile Canarache etc. şi care avea să-şi pună amprenta asupra istoriei postdecembriste a Constanţei, cu realizări cu care nu se mai poate mândri, deocamdată, niciun conducător al urbei.
 
I-a plăcut să fie primul în toate şi a reuşit cu graţie să fie primul director al MINAC din actualul sediu, primul primar şi primul prefect postdecembrist, primul rector... dar mai ales iniţiatorul unor hotărâri care astăzi stau chezăşie bunelor şi multelor sale intenţii.
De-a lungul mai multor săptămâni, am stat de vorbă cu academicieni şi istorici, foşti colegi, foşti studenţi, care i-au fost alături şi care acum îl evocă onest, în cadrul unei campanii demarate de cotidianul ZIUA de Constanţa, începând de luni, 3 septembrie.

Adrian Rădulescu - arheologul, muzeograful, istoricul, dar mai ales ctitorul

Când, în 23 noiembrie 2017, cu prilejul evenimentului organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa dedicat sărbătoririi Dobrogei, acordam In Memoriam istoricului Adrian Rădulescu placheta şi medalia Meritul Dobrogean - în semn de preţuire a personalităţii de prim rang, ne asumam un rol.
Redactorul-şef al cotidianului ZIUA de Constanţa, Emilian Andrei, consătean cu reputatul istoric, propunea, la vremea respectivă, schimbarea denumirii şcolii din localitatea unde s-a născut şi a învăţat Adrian Rădulescu.
 
Astăzi putem spune că ne apropiem de realizarea acestui deziderat. În cadrul unei şedinţe consultative programate la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, un grup de iniţiativă a propus conducerii ZIUA de Constanţa ca evenimentul de la Şcoala din Dorobanţu să fie cuprins în cadrul Sesiunii ştiinţifice internaţionale PONTICA (înfiinţată tot de istoricul Rădulescu, începând cu 1968), ajunsă anul acesta la cea de-a 51-a ediţie, programată în perioada 3-5 octombrie.
 
Astfel, pe 3 octombrie, în prima zi de sesiune, va fi prezentat filmul documentar finanţat de ZIUA de Constanţa, intitulat „Ctitorul Adrian Rădulescu“, urmând ca, în data de 5 octombrie, participanţii la PONTICA să se deplaseze la Şcoala Gimnazială nr. 1 din comuna Dorobanţu, judeţul Călăraşi, pentru a fi părtaşi la un moment istoric, şi anume acela de a dezveli placheta cu noul însemn al trecerii istoricului Rădulescu. Un gest simbolic de preţuire, dar mai ales de nemurire a tot ceea ce a realizat acest mare dobrogean prin adopţie.
 
În cadrul campaniei ce va preceda acest eveniment, parte din agenda manifestărilor dedicate Centenarului şi celor 140 de ani de la unirea Dobrogei cu ţara, ZIUA de Constanţa va publica, zilnic, evocări ale celor care i-au cunoscut opera şi personalitatea. De-a lungul mai multor săptămâni, am stat de vorbă cu academicieni şi istorici, foşti colegi, foşti studenţi, care i-au fost alături şi care acum îl evocă onest, în cadrul unei campanii demarate de cotidianul ZIUA de Constanţa, începând cu data de 3 septembrie. De asemenea, în filmul documentar de circa 20-25 de minute, se vor regăsi mărturii elocvente ale ctitoriilor lui Adrian Rădulescu.
 
La ora actuală, rememorarea numelui şi a faptelor sale şi nemurirea sa pot fi regăsite în denumirea sălii pictate a MINAC, aflată la etajul I, care i-a fost „acasă” timp de peste trei decenii, a aulei Universităţii „Ovidius”, a unei străzi din vecinătatea Moscheii ori în denumirea şcolii din Murfatlar (la solicitarea prof. Lavinia Popescu).
 

E momentul să se ştie mai multe şi poate chiar să i se dedice evenimente comemorative acestui mare şi inegalabil dobrogean şi poate autorităţile locale vor avea iniţiativa cinstirii faptelor sale prin acordarea titlului de Cetăţean de onoare.
 
Citeşte şi:

#citeșteDobrogea Au trecut 18 ani de la dispariția istoricului Adrian Rădulescu. Omagiu promotorului arheologiei din Dobrogea
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 575

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 505

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 3042

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 479

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5381

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2178

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11411

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 950

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12380

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1959

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19627

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3355

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1730

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1387

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1352