Ziua Dobrogei

#citesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean „Omul care aduce… hazul”, autor Jean Badea. În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa


„… Pe Jean Constantin nu l-aş fi lăsat să iasă la pensie. L-aş fi legat de scenă cu lanţuri şi aş fi înghiţit cheia!"
(Mihai Maximilian)
„Jean Constantin merge la ţintă în pas de drac împieliţat” (Ecaterina Oproiu).
 
Am debutat cu aceste două citate aparţinând unor reputaţi oameni ai teatrului românesc, nu pentru a justifica neapărat valoarea artistică a celui care a fost regretatul Jean Constantin, ci mai mult pentru a demonstra necesitatea unei biografii, ca un reper în timp a ceea ce a reprezentat pentru scena românească.
 
Lucru pe care l-a simţit şi secretarul literar artistic Jean Badea atunci când a scris şi i-a dedicat cartea „Omul care aduce... hazul”, apărută la Editura Leda&Muntenia, în anul 2000, consiliată literar de prof. Valentin Sgarcea.
 
Cele 220 de pagini cuprind multă ilustraţie, imagini de arhivă, dar mai ales teatrografie, filmografie, interviuri, aprecieri critice, repere biografice ale unui... „antistar“.
 
Până prin 1990, Jean Constantin realizase 63 de roluri în filmele de cinema, cam două pe an, şi mai puţine în teatru, întrucât s-a afirmat că „ar fi un actor de «respiraţie scurtă», predestinat interpretării miniaturilor satirice revuistice (monolog, cuplet, scheci), au riscat o sentinţă dură, fără acoperire în plan artistic“.
 
În capitolul „Fantasio, mon amour“, Jean Badea ne dezvăluie începuturile celui ce avea să devină simbolul acestei regretate reviste: „În toamna anului 1957, când s-a prezentat la concursul pentru ocuparea unui post liber de actor din schema tinerei secţii de estradă a Teatrului de Stat din Constanta (înfiinţată în vara anului 1956, premiera de inaugurare având loc
la 27 decembrie, acelaşi an), tânărul (la 30 de ani ...) Jean Constantin era cunoscut pentru isprăvile sale de artist amator. Dacă s-a hotărât singur, bun gând i-a dat Dumnezeu... Dacă a fost îndemnat de cineva, bun sfetnic i-a fost“.
La recunoaşterea oficială a meritelor sale, pe care a cunoscut-o chiar şi în noiembrie 1988, cu cel dintâi Premiu Naţional de Revistă acordat de organizatorii Festivalului Naţional al Teatrelor de Revistă, la ediţia a 7-a, sau la 23 decembrie 1999, când i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare conferit de Consiliul Municipal Constanta, într-o companie selectă: Gheorghe Hagi (fotbal), Simona Amânar şi Ion Forminte (gimnastică), Zoanei Gheorghiu (artă monumentală), s-a adăugat şi inaugurarea centrului cultural ce-i poartă numele, în oraşul său de suflet.
 
Aşadar, destule motive pentru a vă incita la lectura acestei cărţi, în curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Constanţa de odinioară Teatrul şi filmul lui Tranulis (galerie foto)
 
#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Teatrul „Elpis“, povestea celei mai vechi clădiri de teatru din Constanţa
 

#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Zbuciumata istorie a Teatrului „Fantasio“ se identifică cu destinul lui Demostene Tranulis


#citeșteDobrogea #memoriateatruluiconstănțean „FANTASIO 40. Monografie“, autor Jean Badea. În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea „Simplitatea în viaţă este adevărata libertate“. O perspectivă inedită a celui mai important muzician român din toate timpurile

04 May 2019 660

#citeşteDobrogea In Memoriam Georgeta Mărtoiu, teatrolog. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

03 May 2019 535

#citeşteDobrogea Liberalism şi liberali în Dobrogea centrală (III) (galerie foto)

01 May 2019 539

#citeşteDobrogea La mulţi ani, maestre Virgil Andriescu! Omagiu pentru o viaţă dedicată scenei (galerie foto)

26 Apr 2019 721

#citesteDobrogea Centenarul veteran de război Radu Popa - „Treceau gloanțele pe lângă mine și pe lângă cal” (galerie foto)

16 Mar 2019 1069

#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 1313

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 1392

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2828

#citeșteDobrogea 146 de ani de la nașterea creatorului școlii geologice românești, Gheorghe Munteanu Murgoci

20 Jul 2018 1235

#citeșteDobrogea 152 de ani de la nașterea unui dobrogean rarisim - Ioan N. Roman. „Dobrogea îi va fi pe veci recunoscătoare“ (Nicolae Iorga)

20 Jul 2018 1305

#citesteDobrogea Scriitorul dobrogean Octavian Georgescu sărbătoreşte 81 de ani

23 May 2018 936

#citesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean Spectacolul inaugural al Teatrului de Stat - „O scrisoare pierdută“, de I. L. Caragiale (1951)

22 May 2018 1430

#CitesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean Istoria preschimbării fostului Teatru de Stat în actualul Teatru Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski"

21 May 2018 1539

#citesteDobrogea 164 de ani de la naşterea marelui român Ioan Neniţescu, prefect de Dobrogea

11 Apr 2018 1903

Jurnal de Centenar, cu universitarul Daniel Citirigă, la TVR1 „Dobrogea, împărțită și sub dublă ocupație”

07 Apr 2018 1932