#citeşteDobrogea „Nici un colţ de pământ nu mi s’a alipit mai mult de suflet ca pământul dobrogean“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

În această ediţie, prezentăm un articol omagiu care descrie zona Dobrogei, semnat de doctorul George Ulieru, intitulat „La drum”, descoperit în numărul 3, anul II, 1921 al „Analelor Dobrogei” (serie veche), la pagina 142/452.
 

 
Acesta povesteşte cu mult drag despre Dobrogea, despre diversitatea de privelişti şi de zone nedescoperite, din perspectiva unui străin.  În 1946, Revista Fundaţiilor (nr. 7-8-9) publică pentru prima dată cea mai mare parte a interesantului jurnal intim alcătuit de medic. Autorul, decedat în 1944, nu a bănuit valoarea documentară şi artistică a textului, nefiind un scriitor în înţelesul strict al cuvântului.
 
Însemnările medicului George Ulieru, aşternute destul de laconic într-un caiet de diagnostice şi prospecte Bayer, constituie „o reală revelaţie. Fără o intenţie anume, doctorul Ulieru a făcut literatură anti-semănătoristă. Cu o precizie care nu da greş, doctorul  fixează cadrul moral al acestei lumi, realizând unul din cele mai veridice tablouri ale satelor din preajma celui de al Doilea Război Mondial“.
 
Revenind la articolul publicat în „Analele Dobrogei”, doctorul George Ulieru descrie locurile pe care le-a văzut de-a lungul timpului, dar niciunul nu părea a fi ca Dobrogea: „Prin câte locuri am colindat, unele pline de măreţie, măreţie apăsătoare, cum ar fi prin potecile munţilor în vânătorile mele, sau prin regiunile păduroase ale dealurilor, unde mi-am legănat visele şi toată copilăria, nici un colţ de pământ nu mi s’a alipit mai mult de suflet ca pământul dobrogean”.
 
„Înaintea mea se întinde covorul înverzit al holdelor de grâne, pătat de roşul aprins al macilor şi albastrul cicoarei, de parc’ă făşii de purpură şi fâşii de cer s’au desprins din nu ştiu ce standard sdrenţuit”.
 
În continuarea articolului, autorul descrie drumul său cu argatul tătar prin cotloanele Dobrogei, prin acest „pământ iubit”, aşa cum îl numeşte, admirând dealurile, fetele din această zonă care sunt extrem de muncitoare, păsările şi ciripitul lor, dar şi culorile pe care le regăseşte în ţinutul dobrogean.
 
„Din vârful unei pante de drum se văd în zarea albă siluete întunecate de pomi şi, printre ele, se lămuresc acoperişuri de case”. „Pe aripi de vânt vine până la noi, în răstimpuri, lătrat de câini şi nu departe sunet de tălăngi şi behăit de miei. Mă întind în căruţă pe fânul aşezat şi cu mâinile pe după cap privesc cerul senin. Închid ochii. Trupul începe a se desmorţi şi o odihnă plăcută mă coprinde. Căruţa e smulsă din loc şi pornesc înainte, urmărit de chiotul tinereţii, prin ierburile înalte, cu miros tare, ale stepei, departe de lume, departe… Căci acesta este drumul ce l-am ales în viaţă”.
 

Puteţi accesa varianta integrală a numărului 3 din anul 2 (1921) al Analelor Dobrogei AICI.
 
DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citește și:  
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeșteDobrogea „Paristrion“, Dobrogea de astăzi? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Dionisiu (sec. I î. H.) - „Antichități romane”

22 Sep 2023 2641

Alexandru Lascarov – Moldovanu, autorul unui text elogios la adresa Dobrogei

05 Aug 2023 1018

Ștefan Bezdechi, filologul pentru care viața și opera poetului latin Ovidiu au reprezentat miezul muncii sale

24 Apr 2023 1122

75 de ani de la decesul lui Dragoș Protopopescu. Poeziile din „Analele Dobrogei” se numără printre operele sale

11 Apr 2023 1246

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 2988

#DobrogeaDigitală „Eminescu, inspiratul mării”

24 Jan 2022 2768

DobrogeaDigitală Dobrogea „nu are samăn în Europa”

05 Jan 2022 2916

#DobrogeaDigitală Doctorul îndrăgostit, în luptă cu lupii

30 Dec 2021 2851

#DobrogeaDigitală „Dobrogea este partea cea mai de preţ a patrimoniului românesc”

27 Nov 2021 18135

#DobrogeaDigitală Magia Dobrogei – „nu știu ce vrajă ca de poveste de pe alte tărâmuri”

17 Nov 2021 2489

#DobrogeaDigitală Nicolae Iorga, „cel dintâiu șef de guvern, care se interesează de monumentele antice ale Dobrogei”

12 Nov 2021 1955

#DobrogeaDigitală Dunărea, acest „rege al fluviilor europene”

27 Oct 2021 1980

#DobrogeaDigitală Amintiri despre Panait Cerna, cel care „a cântat măreţia vieţii şi farmecul iubirii”

25 Oct 2021 3162

#DobrogeaDigitală „Suprema contribuție a unei provincii la literatura întregului neam este artistul creator“

13 Oct 2021 2413

#DobrogeaDigitală Vasile Pârvan, „un constructor lucid al povestei adevărate a neamului său”

09 Oct 2021 2972