Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea „Nu existau farmacii decât în Constanţa, Tulcea şi Măcin.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Acum sunt la tot pasul, au răsărit ca... ciupercile după ploaie, dar nu aşa era şi în urmă cu mai bine de 140 de ani, când Dobrogea nu făcea parte din graniţele statului român. Atunci, informează farmacistul constănţean Ciupercescu, farmacii se aflau doar la Constanţa, Tulcea şi Măcin.
 
Nici măcar Medgidia, un important centru administrativ, militar şi chiar cultural, nu beneficia de o farmacie. Această stare de fapt era una generalizată, multe alte servicii şi instituţii funcţionând „à la turca“ sub fosta stăpânire.
 

„Farmacia este o profesiune, ce necesită cunoştinţe speciale şi aprofundate şi care e legată de prea mari răspunderi“

 
„Una din aceste instituţii era şi farmacia, care a suferit transformări fundamentale. Un serviciu sanitar, în accepţia modernă a cuvântului, nu exista în Dobrogea înainte de alipire, iar farmacia constituia un fel de comerciu, ce-l putea face oricine, fără vreun prea mare control şi fără exigenţele vreunei pregătiri speciale. Şi dacă, totuşi, nu se prea îndesau mulţi la acest comerciu, această din cauza că, cu toată aparenţă de comerciu, farmacia este o profesiune, ce necesită cunoştinţe speciale şi aprofundate şi care e legată de prea mari răspunderi, aşa că erau puţini indivizi cari să fi posedat aceste cunoştinţe, în acest colţ de lume uitat de centru şi lăsat la voia întâmplării“, spune P. Ciupercescu în studiul „Farmacia în Dobrogia“, parte a lucrării cu valoare de document „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“.
 
Constănţeanul Ciupercescu este de părere că „puţina populaţie dela oraşe şi aceasta avizată numai la ceva comerţ ce se făcea pe aci, nu putea asigura existenţa farmaciilor, şi de aceea vedem în toată Dobrogea că nu existau farmacii decât în Constanţa, Tulcea şi Măcin“.
 
La Tulcea şi la Măcin farmaciile erau în mâinile profesioniştilor, „întrucât starea mizeră a acestor oraşe nu putea atrage pe adevăraţii oameni de afaceri, care să fi fost tentaţi a întreprinde şi farmacia“.
 
Situaţia se prezenta însă cu totul diferit la Constanţa, „port la mare, cu o oarecare mişcare comercială, loc de refugiu al multor elemente aventuriere“. Aici, farmaciile erau numai „în mâinile străinilor de profesie“, înfiinţarea acestor instituţii puse în slujba sănătăţii nefiind supusă vreunei restricţii.
 
Mai multe despre farmacia din această parte de ţară aflaţi din lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa - Cazinoul Comunal din Constanța unde s-a organizat expoziția semicentenarului Dobrogei în 1928
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea „Industria“ Dobrogei așa cum era la 1900. Județul Tulcea (II)

16 Jun 2019 1362

#citeșteDobrogea Legendele orașului „Chiustengea“, consemnate de cel mai cunoscut călător turc. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Jun 2019 1629

#citeşteDobrogea Seimeni, o aşezare a seimenilor domneşti

05 Jun 2019 701

#citeșteDobrogea Remember Dumitru Lupu, la 67 de ani de la naștere. Lucrarea sa de suflet, „Adio, Chiustenge“, încă așteaptă

25 May 2019 997

#citeşteDobrogea „Simplitatea în viaţă este adevărata libertate“. O perspectivă inedită a celui mai important muzician român din toate timpurile

04 May 2019 776

#citeşteDobrogea In Memoriam Georgeta Mărtoiu, teatrolog. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

03 May 2019 654

#citeşteDobrogea Liberalism şi liberali în Dobrogea centrală (III) (galerie foto)

01 May 2019 613

#citeşteDobrogea La mulţi ani, maestre Virgil Andriescu! Omagiu pentru o viaţă dedicată scenei (galerie foto)

26 Apr 2019 829

#citesteDobrogea Centenarul veteran de război Radu Popa - „Treceau gloanțele pe lângă mine și pe lângă cal” (galerie foto)

16 Mar 2019 1152

#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 1403

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 1475

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2893

#citeșteDobrogea 146 de ani de la nașterea creatorului școlii geologice românești, Gheorghe Munteanu Murgoci

20 Jul 2018 1298

#citeșteDobrogea 152 de ani de la nașterea unui dobrogean rarisim - Ioan N. Roman. „Dobrogea îi va fi pe veci recunoscătoare“ (Nicolae Iorga)

20 Jul 2018 1376

#citesteDobrogea Scriitorul dobrogean Octavian Georgescu sărbătoreşte 81 de ani

23 May 2018 992