#citeșteDobrogea Prof. univ. Mariana Jurian - „Prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian, excepțional om de știință și profesor constănțean“ (galerie foto+document)

Motto: „Cunoașterea este puntea care ne conectează cu toți cei care au trăit vreodată înaintea noastră. De la civilizație la civilizație și de la viață la viață, contribuim cu poveștile individuale care devin istoria noastră colectivă. Indiferent cât de bine păstrăm informațiile despre trecut, cuvintele din aceste povestiri nu sunt decât «informații» până la momentul în care le dăm un înțeles. Modul în care aplicăm ceea ce știm despre trecutul nostru devine înțelepciunea prezentului”. (Gregg Braden)
 

 

 
Primii conferențiari, primii doctori și singurii care făceau contracte științifice, în anul 1974, la Institutul de Marină au fost prof. Mariana Jurian împreună cu prof. Garabet Kumbetlian. Apoi au devenit șefi de catedră, pe specialități diferite, la nou înființata Universitate de Marină. Timp de 10 ani (1993-2004), Mariana Jurian a fost director general al Consiliului Național al Audiovizualului și secretar științific la UMC (CV-ul integral în secțiunea Documente). Universitarului Jurian i se datorează înființarea UMC, după cum ne mărturisea, dânsa mijlocind, prin Anton Vătășescu (viceprim-ministru), semnarea actului de înființare de către prim-ministrul Petre Roman.
 
„Prof. univ. dr. ing Garabet Kumbetlian, excepțional om de știință și profesor constănțean. A fost o personalitate de seamă a științei românești, dascăl dedicat al învățământului de marină constănțean. Viața sa este un model pentru cei care l-au cunoscut, pentru cei cu care a colaborat, dar și pentru cei cărora le-a fost cadru didactic desăvârșit. Activitatea noastră didactică și științifică s-a desfășurat în paralel. Doctorat, cursuri didactice, cercetare științifică, prof. Kumbetlian fiind în domeniul Rezistenței materialelor, al Mecanicii, eu în domeniul Electronicii, al Radiocomunicațiilor.
 
S-a implicat în activitatea de cercetare științifică într-o perioadă în care puține cadre didactice se preocupau să coordoneze contracte de cercetare, prin care se obțineau fonduri pentru dotarea laboratoarelor, pentru dezvoltarea cercetării științifice. Rezultatele muncii sale de cercetare științifică au făcut obiectul comunicărilor științifice din cadrul nenumăratelor conferințe naționale și internaționale la care a fost invitat și a participat. Urmare a prestigioasei sale activități științifice a fost membru a numeroase organisme științifice naționale și internaționale. A scris valoroase manuale, cursuri, monografii dedicate atât specialiștilor, cât și studenților. Profesor de excepție, a fost un exemplu pentru studenți, iar aceștia au fost aluatul din care a plămădit viitorii ofițeri de marină. Om de cultură, om de știință și profesor, a muncit tinzând să atingă perfecțiunea. Va rămâne pentru noi, pentru constănțeni, un model, un exemplu de dăruire, de creativitate și de profesionalism”.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1354

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1134

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2506

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2531

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3698

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4295

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5188

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4865

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5432

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5259

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5473

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5854

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 6138

#citeșteDobrogea Intrarea în posesia Dobrogei, conform unor documente de epocă

06 Feb 2024 819

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

03 Feb 2024 6153