#citeșteDobrogea Promiscuitatea excesivă determina gravele îmbolnăviri. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Referindu-se la tipurile de locuințe după naționalități, în lucrarea „Un sat dobrogean - Ezibei“, prof. C.D. Constantinescu-Mircești le descrie cu lux de amănunte.
 
Locuitorii de naționalitate română veniți aici coloniști au din partea Oficiului național al colonizărilor (ONAC) locuințe tip compuse din două camere, 4/4/2,50 m, relativ spațioase, cu o tindă și o poliță, construite din zid și învelite cu țiglă, cu pardoseală de pământ și cu ferestre suficiente cu un singur rând de geamuri.

Doar într-una din aceste camere se înghesuie toți: soții, părinții, bunicii și copiii, „stând zi și noapte în aceeași promiscuitate, cu aer viciat, în care nu mai poate fi vorba de cubaj în raport cu numărul de indivizi.

De obicei, una sau două camere, cele mai bune, se țin curate și amenajate pentru locuit, cu denumirea de «
casa mare», dar în acestea nu stă nimeni.

La cei săraci, cari nu au obiecte de casă și velințe cu care să le mobileze, aceste camere servesc de magazie pentru bucate sau de cămară“.


 
Românii macedoneni locuiesc în două tipuri de case: unele construite de ONAC pentru coloniști și altele fiind cele părăsite de musulmanii plecați în Turcia.
Și aci se întâlnește aceeași aglomerație de indivizi și aceeași disproporție între numărul indivizilor și volumul încăperii“.
 
Majoritatea locuitorilor bulgari au case vechi, zidite din piatră sau chirpici, învelite cu olane și împărțite în 3-5 încăperi, cu pământ pe jos, cu ferestre mici și cu un rând de geamuri. La fel ca ceilalți, bulgarii utilizează o singură cameră pentru dormit, iar părinții dorm în paturi, copiii de obicei pe jos, în jurul unei sobe-mașină de gătit.
 
Locuințele tătarilor sunt cele mai primitive, extrem de joase, sub 2 m, cu ferestre minuscule și fixe și aproape fără nicio mobilă.

Aici promiscuitatea este excesivă. Se remarcă totuși oarecare atențiune dată curățeniei“.

 
Ca o concluzie, autorul afirmă: O caracteristică generală a tuturor locuințelor este insalubritatea lor, aglomerarea camerelor, aerisirea defectuoasă și un rău sistem de încălzire“.
 
În schimb, locuințele sunt înconjurate de curți întinse, unele ating și 1 ha, gospodării cu grajduri, cotețe, cocini. În fiecare curte există câte o latrină primitivă, de scânduri sau chirpici.
„Nu se poate încheia acest capitol fără a se face o legătură între cazurile de tuberculoză pulmonară ce se întâlnesc destul de des aici și între lipsa de atenție ce se dă aerului respiratoriu al camerelor de locuit și higienei locuinței în general“.
 
Lucrarea poate fi răsfoită virtual AICI

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 1585

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 1634

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 2815

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 3424

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 4307

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4005

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 4546

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 4378

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 4609

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 4994

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 5281

#citeșteDobrogea Intrarea în posesia Dobrogei, conform unor documente de epocă

06 Feb 2024 782

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

03 Feb 2024 5301

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II) - „Despre prozodia generală”

02 Feb 2024 4887

#DunăreaCălăuzăTuristică Tulcea în anii 1930 - „Excelează prin produsele sale“

01 Feb 2024 5522