Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea Promiscuitatea excesivă determina gravele îmbolnăviri. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Referindu-se la tipurile de locuințe după naționalități, în lucrarea „Un sat dobrogean - Ezibei“, prof. C.D. Constantinescu-Mircești le descrie cu lux de amănunte.
 
Locuitorii de naționalitate română veniți aici coloniști au din partea Oficiului național al colonizărilor (ONAC) locuințe tip compuse din două camere, 4/4/2,50 m, relativ spațioase, cu o tindă și o poliță, construite din zid și învelite cu țiglă, cu pardoseală de pământ și cu ferestre suficiente cu un singur rând de geamuri.

Doar într-una din aceste camere se înghesuie toți: soții, părinții, bunicii și copiii, „stând zi și noapte în aceeași promiscuitate, cu aer viciat, în care nu mai poate fi vorba de cubaj în raport cu numărul de indivizi.

De obicei, una sau două camere, cele mai bune, se țin curate și amenajate pentru locuit, cu denumirea de «
casa mare», dar în acestea nu stă nimeni.

La cei săraci, cari nu au obiecte de casă și velințe cu care să le mobileze, aceste camere servesc de magazie pentru bucate sau de cămară“.


 
Românii macedoneni locuiesc în două tipuri de case: unele construite de ONAC pentru coloniști și altele fiind cele părăsite de musulmanii plecați în Turcia.
Și aci se întâlnește aceeași aglomerație de indivizi și aceeași disproporție între numărul indivizilor și volumul încăperii“.
 
Majoritatea locuitorilor bulgari au case vechi, zidite din piatră sau chirpici, învelite cu olane și împărțite în 3-5 încăperi, cu pământ pe jos, cu ferestre mici și cu un rând de geamuri. La fel ca ceilalți, bulgarii utilizează o singură cameră pentru dormit, iar părinții dorm în paturi, copiii de obicei pe jos, în jurul unei sobe-mașină de gătit.
 
Locuințele tătarilor sunt cele mai primitive, extrem de joase, sub 2 m, cu ferestre minuscule și fixe și aproape fără nicio mobilă.

Aici promiscuitatea este excesivă. Se remarcă totuși oarecare atențiune dată curățeniei“.

 
Ca o concluzie, autorul afirmă: O caracteristică generală a tuturor locuințelor este insalubritatea lor, aglomerarea camerelor, aerisirea defectuoasă și un rău sistem de încălzire“.
 
În schimb, locuințele sunt înconjurate de curți întinse, unele ating și 1 ha, gospodării cu grajduri, cotețe, cocini. În fiecare curte există câte o latrină primitivă, de scânduri sau chirpici.
„Nu se poate încheia acest capitol fără a se face o legătură între cazurile de tuberculoză pulmonară ce se întâlnesc destul de des aici și între lipsa de atenție ce se dă aerului respiratoriu al camerelor de locuit și higienei locuinței în general“.
 
Lucrarea poate fi răsfoită virtual AICI

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Dem Rădulescu a fost un actor de comedie fenomen. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

22 Jan 2019 182

#citeşteDobrogea Despre cămilele din Dobrogea, foci şi rechini din Marea Neagră. Titluri noi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

21 Jan 2019 444

#citeşteDobrogea „Un minut de adevăr“. Despre complimentele de circumstanță de la finalul piesei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

18 Jan 2019 397

#citeşteDobrogea „Tata Ică“ nu a mai apucat să împlinească 69 de ani. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

17 Jan 2019 805

#citeşteDobrogea „Marea Neagră se poate compara cu o împărăţie care se naşte, trăieşte şi moare“. Un nou titlu, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

16 Jan 2019 408

#citeșteDobrogea Apreciata actriță Marga Barbu, într-un rol de comedie muzicală. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

15 Jan 2019 446

#citeșteDobrogea Obsesia lui Mihai Eminescu pentru mare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța (galerie foto)

15 Jan 2019 555

#citeşteDobrogea WAZE de-acum un secol. Interesant ghid al Dobrogei, de la 1912, de astăzi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Jan 2019 485

#citeşteDobrogea Cea mai îndrăgită replică a marelui actor Florin Piersic. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Jan 2019 572

#citeşteDobrogea Dascălul naţional Apostol D. Culea, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

10 Jan 2019 536

#citeșteDobrogea „Legile țării nu interzic nimănui să fie imbecil“. Grigore Moisil (10 ianuarie 1906, Tulcea - 15 decembrie 1973, Ottawa, Canada)

10 Jan 2019 393

#citeşteDobrogea Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, la un an. Cărţi rare, reviste valoroase şi colecţii personale au atras mii de accesări

09 Jan 2019 385

#citeșteDobrogea Amza Pellea, despre „puterea specifică a teatrului“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

08 Jan 2019 456

#citeşteDobrogea Un an fără savantul Garabet Kumbetlian. Mărturisiri despre devenirea sa ca director al Liceului Industrial Energetic (galerie foto)

05 Jan 2019 665

#citeșteDobrogea „Zeița, tovarășii ei și oamenii căzuți sub cai“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

04 Jan 2019 522