Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Sărbători la macedoneni nerecunoscute de biserică. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Parte importantă din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, monografia „Un sat dobrogean - Ezibei“, alcătuită de prof. C.D. Constantinescu-Mirceşti, cu sprijinul elevilor săi, la 1939, face parte dintr-o colecţie rară de cărţi pe care Fondul documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ le oferă spre lecturare, în format digitalizat, tuturor celor interesaţi în special de obiceiurile diferitelor comunităţi trăitoare în Dobrogea începutului de secol XX.
 

Şi pentru că am constatat că se bucură de interes vechile tradiţii şi obiceiuri, continuăm astăzi cu unele sărbători cu caracter religios la macedoneni, dar nerecunoscute de biserică.
Primul ar fi Sfântul Teodor (la opt zile după Sfintele Paşti). „Exista credinţa că acel care lucrează în această zi atrage asupra sa cât şi asupra vitelor sale boli şi tot felul de rele. (...) Joia (înaintea postului) nu se lucrează, pentru a feri animalele de lupi, urşi etc.“.
 
Cea de-a doua sărbătoare era intitulată Analipsea şi cele şapte joi de după Sfintele Paşti. „Se credea că dacă cineva lucrează în aceste zile, atrage asupra-i ura lui Dumnezeu. Ura aceasta se manifestă prin fulgere şi grindină“.
Rusaliile sunt sărbătorile în care se făcea pomenirea morţilor. „Ele se serbează şi pentru a îndepărta «duhurile rele», care după credinţa celor de la ţară neliniştesc oamenii («ti-agudescu»)“.
 
Cea de-a patra sărbătoare este Pirpiruna (sărbătoare contra secetei). „La serbarea acestei zile se adună tot satul şi cu preotul în frunte porneşte la câmp. Aici se fac rugăciuni şi se sacrifică animale. După toate acestea o babă pune în cap o tingire, iar nevestele şi fetele o udă cu apă, făcând-o ceea ce ei numesc «pirpirun㻓.
 
A cincea superstiţie este legată de vinerile de după Paşti, care sunt sărbătorite numai de unii aromâni ce au păstrat credinţa că, prin respectarea acestor zile, îşi pot feri casa „di oara slabă (ceasul rău)“.
 
Alte obiceiuri şi tradiţii interesante de parcurs puteţi găsi AICI
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii. 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi: 

#citeşteDobrogea Obiceiuri la aromâni - „Dacă nu te cuminţeşti, te dau liguciarilor“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In Memoriam Kemal Hașim Karpat. Ultimul mesaj adresat dobrogenilor, prin intermediul ZIUA de Constanța (galerie foto)

22 Feb 2019 1607

#citeşteDobrogea Şi-a închinat tinereţea „Bibliografiei Dobrogei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Feb 2019 533

#citeşteDobrogea Primul ghid, de la 1937, al exponatelor Muzeului de Arheologie Constanţa, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

19 Feb 2019 537

„Călăuza vizitatorului în Muzeul Regional al Dobrogei”, de Ioan Micu

18 Feb 2019 369

Vlad Ţepeş, „domnul Daciei“, în naraţiunile bizantine, ruseşti, italiene şi germane (IV). Relatări privind perioada 1461-1462

16 Feb 2019 1763

#scrieDobrogea Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

15 Feb 2019 948

Articol despre Simion Tavitian - Publicatia Ararat, nr. 22, 16-30 noiembrie 2005

15 Feb 2019 188

#citeşteDobrogea Scrisoarea domnitorului Carol către tatăl său. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Feb 2019 1774

#citeşteDobrogea Raportul avocatului Scarlat Huhulescu, de la 1934, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Feb 2019 833

#citeşteDobrogea In Memoriam Paul Barbăneagră, cineast de origine dobrogeană, la 90 de ani de la naştere

11 Feb 2019 554

Vlad Țepeș, „domnul Daciei“, în narațiunile bizantine, rusești, italiene și germane (III). Relatări privind perioada 1461-1462

11 Feb 2019 1255

#citeşteDobrogea Scriitorul Tudor Şoimaru, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

08 Feb 2019 685

#citeșteDobrogea „Dobrogea românească“ (1938) - un nou titlu prețios, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

05 Feb 2019 882

„Dobrogea românească”. Îngrijită de Elsa şi G. Dumitriu Gerea

04 Feb 2019 544

#citeşteDobrogea „Io, Mircea, mare voevod şi domn...“. 601 ani de la moartea primului unificator al Dobrogei cu Ţara Românească. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

31 Jan 2019 663