#citeşteDobrogea „Şcoala este însuşi viitorul ţării.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Dacă în articolele anterioare povesteam despre „relele“ pe care inspectorul-şef Ioan Georgescu le constata studiind monografiile şcolilor primare de pretutindeni din provincie, trebuie spus că există şi o tratare aparte a „bunelor“ descoperite.
 
„Nu putem tăgădui că analfabetismul e în agonie. Recalcitranţa de odinioară împotriva obligativităţii şcolare a dispărut. Acum se poate vorbi chiar de o creştere simţită a dragostei pentru şcoală. «Aproape am uitat de amenzi şcolare», scrie cu vădită mulţumire directoarea Şcoalei nr. 2 fete din Constanţa, d-na Eufrosina Mironescu. Iar mai departe: «Astăzi cel mai sărac părinte este bucuros să mai plătească el ceva comitetului şcolar, numai să i se primească copilul în şcoală». Şi stări îmbucurătoare de acestea se găsesc nu numai la oraş, ci şi la ţară“.
 
Mai aflăm că pe lângă Şcoala nr. 5 de fete „Spiru Haret“ din Constanţa funcţionau un atelier şi o cantină, iar atelierul de tâmplărie de pe lângă Şcoala nr. 4 de băieţi din Tulcea executa diferite comenzi şi încasa, la o jumătate de an, 28.708 lei.
 
Şcoala din Mircea Vodă dispunea de o interesantă colecţie de monede vechi, iar şcoala din Caraomer avea o bibliotecă de peste 1.000 de volume, jumătate fiind donate de o bibliotecă din Turnu Severin. La Balabancea, în judeţul Tulcea, urma să se construiască o baie, atât de necesară populaţiei şcolare pe timpul iernii; în Slava Rusă, învăţătorul I. Nada întemeiază un muzeu de arheologie. La Dobromirul din Vale, judeţul Constanţa, „elevii luminaţi de învăţătorul lor plantează peste 10.000 de salcâmi pentru a mai îndulci puţin climatul cel aspru al stepei“.
 
În cătunul Cocoş, comuna Canara, judeţul Constanţa, comunitatea evanghelică (luterană) cedează gratuit casa proprie de rugăciune pentru nevoile şcolii româneşti, până la construirea unui local propriu.
 
„Şi dacă toţi cetăţenii sunt datori să ţină minte cuvintele înţelepte ale Regelui Carol I: «Şcoala este însuşi viitorul ţării», - dobrogenii au această datorie de două ori: întâi ca români care ascultă de cuvântul Suveranului şi al doilea, ca dobrogeni care respectă şi execută cu sfinţenie testamentul eliberatorului lor din lanţurile sclaviei milenare“.
 
Capitolul integral îl puteţi citi AICI.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 569

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 503

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 2848

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 478

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5381

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2178

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11407

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 949

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12377

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1959

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19618

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3352

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1730

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1386

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1349