#citeșteDobrogea „Urme turcești în Cadrilater“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Parcurgând revista „Analele Dobrogei”, publicație a Societății Culturale Dobrogene, am descoperit, în numărul din anii 1932-1933, anul XIII-XIV, un articol al lui Valerian Petrescu cu titlul „Urme turcești în Cadrilater”, pe care îl puteți citi integral începând cu paginile 54/53, accesând Biblioteca Virtuală.
 

Judecătorul literat Valerian Petrescu scrie despre etnia predominantă din zona Dobrogei, subliniind că turcii se află printre noi de mult timp și că au încercat să se integreze aici. „Unul dintre cele mai importante elemente minoritare din Cadrilater este, fără îndoială, elementul turcesc. Superior prin număr populațiunei bulgare, el o întrece și prin vechimea sa istorică, care datează de vreo cinci sute de ani în urmă. Sultanii de pe vremuri, în dorința lor de stăpânire și de expansiune în răsăritul european, au făcut colonizări, încercând să șteargă ori ce urmă de dominațiune străină de pe aceste meleaguri (...) Prin vechimea ei de secole, această populațiune a fost singura, care, suprapunându-se temeinic peste elementul românesc găsit aici, a lăsat urme neșterse de dominațiune în decursul timpului. Printre monumente vechi ce se mai găsesc pe aici, sunt și numeroasele cișmele turcești, care în majoritate au fost construite prin secolul al XVI. Pe unele din ele se mai poate ceti încă și astăzi această dată. Numărul acestor cișmele, precum și lungimea mare a jghiaburilor de piatră în care se strânge apa, ar da naștere la o conjectură istorică, dacă s-ar avea în vedere data construirii unora din ele, care coincide cu epoca Domniei lui Mihai Viteazul”.

Puteți accesa varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei“ (serie veche), anul XIII-XIV, 1932-1933, AICI.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Cotidianul ZIUA de Constanța și-a depășit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei și a personalităților sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, puteți să descărcați în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale
 
Citește și:

 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 

#citeşteDobrogea „Sarcofagul cu simboluri din Constanţa“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

niculae - florian

25 Dec, 2018 17:10

daca exista date despre exodul romanilor din dobrogea in perioada stapanirii turcesti ?

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Dionisiu (sec. I î. H.) - „Antichități romane”

22 Sep 2023 2656

Alexandru Lascarov – Moldovanu, autorul unui text elogios la adresa Dobrogei

05 Aug 2023 1027

Ștefan Bezdechi, filologul pentru care viața și opera poetului latin Ovidiu au reprezentat miezul muncii sale

24 Apr 2023 1147

75 de ani de la decesul lui Dragoș Protopopescu. Poeziile din „Analele Dobrogei” se numără printre operele sale

11 Apr 2023 1258

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 3005

#DobrogeaDigitală „Eminescu, inspiratul mării”

24 Jan 2022 2783

DobrogeaDigitală Dobrogea „nu are samăn în Europa”

05 Jan 2022 2927

#DobrogeaDigitală Doctorul îndrăgostit, în luptă cu lupii

30 Dec 2021 2865

#DobrogeaDigitală „Dobrogea este partea cea mai de preţ a patrimoniului românesc”

27 Nov 2021 18168

#DobrogeaDigitală Magia Dobrogei – „nu știu ce vrajă ca de poveste de pe alte tărâmuri”

17 Nov 2021 2503

#DobrogeaDigitală Nicolae Iorga, „cel dintâiu șef de guvern, care se interesează de monumentele antice ale Dobrogei”

12 Nov 2021 1966

#DobrogeaDigitală Dunărea, acest „rege al fluviilor europene”

27 Oct 2021 1988

#DobrogeaDigitală Amintiri despre Panait Cerna, cel care „a cântat măreţia vieţii şi farmecul iubirii”

25 Oct 2021 3171

#DobrogeaDigitală „Suprema contribuție a unei provincii la literatura întregului neam este artistul creator“

13 Oct 2021 2429

#DobrogeaDigitală Vasile Pârvan, „un constructor lucid al povestei adevărate a neamului său”

09 Oct 2021 2986