Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea „Valu lui Traian în anul Centenarului“, de astăzi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa


După 10 ani de la apariţia monografiei comunei Valu lui Traian, alcătuită de un membru marcant al comunităţii - Ştefan Păunescu, fost primar şi consilier local, un alt edil - Florin Mitroi - decide, în an Centenar, să lase moştenire urmaşilor o lucrare cu valenţe documentare - „Valu lui Traian în anul Centenarului”.


 
 „Atât din experienţa proprie din ultimii 30 de ani cât şi din istoriile scrise pe care le-am citit, susţin cu tărie că Valu lui Traian a fost încă de pe vremea satelor Hasancea şi Omurcea un teritoriu însufleţit de tradiţia şi cultura oamenilor ce au trăit într-însul. Populat în decursul anilor de musulmani, creştini, sau păgâni, tărâmul denumit Valu lui Traian şi-a creat întotdeauna o istorie proprie, puternic”, mărturiseşte Florin Mitroi, aflat la al patrulea mandat de primar, în deschiderea cărţii „Valu lui Traian în anul Centenarului”.
 
Noua monografie a localităţii - care a devenit rezidenţă pentru foarte mulţi „orăşeni” - adună date importante din devenirea actualei comune, care prin 1918 era doar un sătuc ce şi-a căpătat numele începând de la valul mic de pământ din secolul IV şi, mai apoi, cel de piatră şi valul mare de pământ în sec. X-XI.
 
Plecând de la actul de naştere al comunei Valu lui Traian, care îşi are originea la începutul secolului trecut, când două localităţi - Omurcea (valea Seacă) şi Hasancea (Valu lui Traian) aveau să se contopească şi până în zilele noastre, cititorul are ocazia să cunoască actuala localitate ce numără 12.400 de suflete în toate aspectele sale: istorice, culturale, religioase, educaţionale şi administrative.
 
„Anul 1925 este cel în care Omurcea devine Valea Seacă şi Hasancea se va numi Valu lui Traian. Remarcăm de aici înainte o dezvoltare uluitoare a zonei. În afară de locuinţe şi câteva mici afaceri, se ridică în perioada interbelică băcănii, ferme particulare, ferme de stat, cârciumi, măcelării, conace, o şcoală, o grădiniţă, va exista un post de jandarmi, se va pune pe picioare o staţiune de experimentare agricolă, se construieşte gara de-a lungul căii ferate, iar primăria are de acum un sediu propriu”.
 
De altfel, monografia abundă în informaţii preţioase, o contribuţie importantă având-o şi istoricul Ghiorghe Papuc, consilier local în Valu lui Traian, şi se poate parcurge cu multă uşurinţă pentru că îmbină armonios istoria cu tradiţia.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Universitarul Dumitru Dinu - „Garabet Kumbetlian a fost unul dintre profesorii care au iniţiat conducerea de doctorate în UMC“ (document)

18 Mar 2019 432

#citeşteDobrogea Comandor Gheorghe Samoilescu - „În Academia Navală, Garabet Kumbetlian a fost profesorul cu cele mai multe realizări ştiinţifice“ (document)

16 Mar 2019 727

#sărbătoreșteDobrogea Dobrogea 140 de ani. "Etniile împreună pentru Dobrogea!" - O campanie de presă, în premieră, marca ZIUA de Constanța

15 Mar 2019 114

Adrian V. Rădulescu - Ctitorul ZIUA de Constanța cinstește memorabila personalitate a reputatului istoric (document)

15 Mar 2019 112

#citeşteDobrogea Universitarul Adrian Bavaru - „Ingineria dobrogeană este mai bine reprezentată prin Garabet Kumbetlian“

15 Mar 2019 496

#citeşteDobrogea Semicentenarul „Spitalului Mare“. Istoria şantierului, povestită de un martor ocular - „La un moment dat se dusese vestea că va fi hotel“ (galerie foto)

15 Mar 2019 1654

#citeşteDobrogea Giganţi ai arhitecturii şi nemuritoarea lor zestre pe pământ tomitan. Victor Ştephănescu, proiectantul Pieţei Ovidiu, la 142 de ani de la naştere

14 Mar 2019 473

#citeşteDobrogea Dr. biolog Alexandru Ş. Bologa - „Profesorul Garabet Kümbetlian, un veritabil intelectual, germanofon, afabil şi subtil, de cea mai agreabilă amintire“

14 Mar 2019 493

#citeşteDobrogea In Memoriam Alexandru Pesamosca, la 89 de ani de la naştere. Şi-a dorit să vadă lumea, ca ofiţer pe vas, dar a trăit într-o cămăruţă de spital (audio)

14 Mar 2019 730

#citeşteDobrogea Vasile M. Kogălniceanu, un patriot al Dobrogei

13 Mar 2019 575

#citeşteDobrogea Universitarul Mihael Chircor - „Omul şi profesorul erau una - Garabet Kumbetlian“ (document)

13 Mar 2019 666

#citeşteDobrogea Prof. Nicolae Buzbuchi - „Garabet Kumbetlian a fost printre fondatorii UMC şi unul dintre reperele noastre profesionale şi morale“ (document)

12 Mar 2019 888

#citeşteDobrogea Despre Garabet Kumbetlian, prin ochii şi sufletul unicei fiice, Corina Shapira

11 Mar 2019 1134

#citeşteDobrogea Amintiri dragi despre Aurel Manolache, la nouă ani de la dispariţie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

09 Mar 2019 611

#citeşteDobrogea Universitarul Virgil Breabăn, despre Garabet Kumbetlian - „Nu ştiu pe cineva să-l fi privit fără prietenie, pentru că vorbea frumos şi transmitea lucruri interesante“

09 Mar 2019 668