Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea „Zeița, tovarășii ei și oamenii căzuți sub cai“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

În fiecare număr din publicația Societății Culturale Dobrogene, „Analele Dobrogei”, regăsim articole care merită împărtășite cu cititorii noștri. Aceștia pot parcurge materialele în varianta integrală, accesând Biblioteca Virtuală.
Astăzi, prezentăm un material descoperit în numărul din anul XVII, 1936, la paginile 52/51, al cărui semnatar este Tudor Dumitru. Articolul este intitulat „Cultul «Cavalerilor Danubieni»” și poate fi citit aici.


 
Istoric, arheolog, numismat, egiptolog, cu importante descoperiri și studii despre Dacia romană, Drobeta și cavalerii danubieni, Tudor Dumitru ne prezintă, în articolul din „Analele Dobrogei”, câteva dintre părțile unui monument distrus ce reprezenta o zeitate a Tomisului: „În centrul reliefului se ridică bustul unei femei fără brațe, căreia i s-a pus în față un trepied pe care nu se vede nimic. Zeița e îmbrăcată cu o haină lungă, strânsă peste mijloc; iar pe corp are un văl ce-i cade pe umeri și spate. În dreapta și stânga ei sunt dispuși în schemă heraldică doi Cavaleri, ce sunt îmbrăcați cu câte o tunică manicată, peste care aveau prinse câte o chlamidă fluturând în vânt, păstrată fragmentar numai la cel din stânga”.
 
Scriitorul și arheologul Tudor Dumitru a fost un mare om de cultură al țării noastre. Născut la 22 mai 1908 în județul Mehedinți, s-a făcut remarcat prin prisma interesului său pentru istorie, devenind profesor universitar după terminarea studiilor. A decedat în 28 octombrie 1982.
 
A absolvit Liceul „Traian“ din Drobeta - Turnu Severin, pentru ca apoi să își continue studiile la Facultatea de Istorie din București și la Academia Română din Roma. A devenit doctor în istorie și decan al Facultății de Istorie, dar și membru al Societății Internaționale de Arheologie.
 
El a consacrat numeroase studii și lucrări epocii îndepărtate a românilor. Printre studiile sale regăsim „Cavalerii danubieni”, „Istoria sclavagismului în Dacia română, Sucidava”. Munca lui s-a bucurat de un ecou puternic atât în țară, cât și peste hotare.
 
Întorcându-ne la articolul lui Tudor Dumitru din revista „Analele Dobrogei”, aflăm că aceste artefacte găsite în Dobrogea sunt unice, dar, în același timp, ciudate. Din articol, interesant pentru cititorii noștri ar fi următorul pasaj: „Capetele lor cu o parte din bust sunt distruse. El aleargă peste doi oameni căzuți cu fața la pământ pe cari, prin atitudinea încordată a călăreților, par a lovi cu ceva. Urechile exagerat de mari ale animalelor, le face să fie identificate cu asini. Execuția sculpturii e foarte neîngrijită și sumară. Fără îndoială că era complectată prin pictură ce nu a resistat agenților atmosferici. Relieful e mult tocit de apă. Picioarele calului, bine modelate, ca și corpul celui căzut, ne indică mâna unui meșter pietrar mai priceput decât cel al monumentului precedent”.
 
Puteți accesa varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei“ (serie veche), anul XVII, 1936, AICI.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/ziua-dobrogei/adrianv-radulescu-in-deschiderea-pontica-51-ziua-de-constanta-lanseaza-varianta-digitala-a-volumului-istoria-dobrogei-si-a-revistei-analele-dobrogei-672437.htmldrepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.


Cotidianul ZIUA de Constanța și-a depășit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei și a personalităților sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, puteți să descărcați în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale
 
Citește și:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea „Singurele isvoare de orientare se puteau întâlni printre bătrâni, martori ai evenimentelor istorice“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Destine de savanți dobrogeni. Cristache V. Oprea, de la ajutor de chelner la docent în științe agronomice

23 Mar 2019 332

#citeșteDobrogea In Memoriam Valeriu Cuşner, la 82 de ani de la naştere

22 Mar 2019 451

#citeșteDobrogea Prof. univ. Mariana Jurian - „Prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian, excepțional om de știință și profesor constănțean“ (galerie foto+document)

22 Mar 2019 460

#citeșteDobrogea Prof. Andrei Gheorghe - „Garabet Kumbetlian m-a considerat prietenul lui de suflet. Îmi lipsesc întâlnirile noastre valoroase“

21 Mar 2019 610

#citeşteDobrogea Sunai Gelmambet, despre fericita coincidenţă de a fi asistentul profesorului pe care l-a „admirat cel mai mult în toată perioada facultăţii“ (galerie foto+document)

20 Mar 2019 639

#citeşteDobrogea „Unde trebuie căutat mormântul lui Ovidiu“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Mar 2019 704

#citeșteDobrogea Corneliu Marinescu, un matematician pasionat de istoria Dobrogei

20 Mar 2019 556

#citeşteDobrogea Inginer diplomat Nicolae Fildan, preşedinte AGIR - Sucursala Constanţa - „Amintiri despre prof. dr. ing. Garabet Kümbetlian, la un an după ce a părăsit această lume“ (galerie foto)

19 Mar 2019 612

#citeşteDobrogea Universitarul Dumitru Dinu - „Garabet Kumbetlian a fost unul dintre profesorii care au iniţiat conducerea de doctorate în UMC“ (document)

18 Mar 2019 549

#citeşteDobrogea Comandor Gheorghe Samoilescu - „În Academia Navală, Garabet Kumbetlian a fost profesorul cu cele mai multe realizări ştiinţifice“ (document)

16 Mar 2019 776

#sărbătoreșteDobrogea Dobrogea 140 de ani. "Etniile împreună pentru Dobrogea!" - O campanie de presă, în premieră, marca ZIUA de Constanța (document)

15 Mar 2019 160

Adrian V. Rădulescu - Ctitorul ZIUA de Constanța cinstește memorabila personalitate a reputatului istoric (document)

15 Mar 2019 134

#citeşteDobrogea Universitarul Adrian Bavaru - „Ingineria dobrogeană este mai bine reprezentată prin Garabet Kumbetlian“

15 Mar 2019 530

#citeşteDobrogea Semicentenarul „Spitalului Mare“. Istoria şantierului, povestită de un martor ocular - „La un moment dat se dusese vestea că va fi hotel“ (galerie foto)

15 Mar 2019 1774

#citeşteDobrogea Giganţi ai arhitecturii şi nemuritoarea lor zestre pe pământ tomitan. Victor Ştephănescu, proiectantul Pieţei Ovidiu, la 142 de ani de la naştere

14 Mar 2019 508