Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea „Zidirea lumilor și a sufletului omului”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constața

În numărul din anul VIII, 1927, al „Analelor Dobrogei” (serie veche), revista Societății Culturale Dobrogene, la pagina 77, descoperim o amplă scriere a lui Dimitrie Cantemir, intitulată „Iubitorului cititor sănătate”, care este structurată pe mai multe părți.


Acest articol cu mai multe subpuncte face referire în mare parte la credința oamenilor față de Dumnezeu, cât și credința în Allah. Mai important decât atât, subiectul care incită este acela prin care se adresează voalat o întrebare. Cum este văzută credința? De toți oamenii, în funcție de religia fiecăruia, deși povestirile sunt aceleași, percepțiile cu privire la întâmplările cu iz religios diferă?
 
Din manifestul lui Dimitrie Cantemir fac parte subcapitolele „Despe Dumnezeu”, „Despre zidirea lumilor”, „Despre sufletul omului”, „Despre Avram”, „Despre sfârșitul lumii”. Articolul poate fi citit integral AICI.
 


Revista „Analele Dobrogei” este o îmbinare a textelor culturale, cu cele științifice, a celor istorice, cu poezii, o cumulare a multor intelectuali cunoscuți de toată lumea, dar nu numai, care au dorit să dedice atât timpul lor, cât și scrierile publicului revistei, dar și noului public. Cultivând genuri diferite, oameni diferiți, a atras un public nișat într-un număr din ce în ce mai mare. Putem spune că revista condusă de Constantin Brătescu și-a îndeplinit, de-a lungul anilor în care a fost publicată, scopul inițial, acela de a aduce noutate, unicitate în viața dobrogenilor și a celor interesați de astfel de edificii culturale.

Așa cum ieri am vorbit despre partea mai controversată a articolului, şi anume „Despre îngeri și diavoli”, astăzi vom trece în revistă două alte subcapitole al articolului lui Dimitrie Cantemir din „Analele Dobrogei” denumite „Despre zidirea lumilor” și „Despre sufletul omului”. Aceste două fragmente vor să redea, de fapt, simbolistica creării lumii sau lumilor, așa cum sunt ele văzute  de către oameni, dar și sentimentele pe care aceștia le nutresc în privința acestui subiect.
 
„Înainte de toate, Dumnezeu a zidit lumea. Înainte de lumea aceasta, Dumnezeu mai zidise și multe alte lumi. Dumnezeu a făcut condeiul, apoi cartea, în care a scris toate câte avea să zidiască, să săvârșească și să țină dela începutul și până la sfârșitul lumii”.
 
Această zidire a lumii, așa cum știm deja, s-a făcut în șapte zile, de către Dumnezeu, însă el doar a construit și a lăsat pe cei care aveau să vină să zidească locul? Omul, în știința sau neștiința sa s-a putut bucura în totalitate de ceea ce a creat Dumnezeu sau ușor, ușor a început să strice? Probabil că ambele variante sunt de luat în calcul, dar doar una e cea care definește cu adevărat această zidire a lumii.
 
„Începutul lumii și al vremii de astăzi, musulmanii, îl socotesc, ca și biserica grecească, adică din anul acesta al mântuirii 1719 este al 7227-lea dela zidirea ei. Toate făpturile văzute și nevăzute de muritori s-au făcut din nimic prin mâna cea atotputernică a lui Dumnezeu. El a plăsmuit pe om din lut și pe urmașii acestuia din sucuri fragede și i-a suflat duh de vieață din duhul său. Și  făcându-l cât de poate de bine după duhul său, din prea înalta Sa poruncă, înaintea lui se vor închina toți îngerii”.
 
Eva și Adam fiind înaintașii noștri, primi oameni de pe Pământ, îi luăm ca repere atât sociale, cât și morale. Tocmai de aceea ne identificăm cu ei aproape în toate ipostazele în care ne găsim și poate, ne și întrebăm oare cum ar fi procedat ei dacă ar fi fost în situația noastră. Bărbatul este definit ca fiind incoruptibil, iar femeia uneltitoare, care care întoarce și situația, dar și bărbatul după bunul său plac. De unde se ajunge la păcatul strămoșesc care stă la baza noastră ca indivizi.
 
„Păcatul strămoșesc e altfel povestit decât în Biblie. Coranul spune că Adam a mâncat nu din pomul, ci din grâul cel oprit, la îndemnul lui Iblis (Lucifer)”.
 
Păcatul fiind al bărbatului, care și-a asumat acest lucru, femeia nu avea cum să îl contrazică. Trebuia doar să îl susțină, iar prin acest păcat au mai apărut și ale elemente complet opuse unicității și frumosului pe care îl construise Dumnezeu, cum sunt murdăria, sau mirosul, sau părul de pe corpul bărbatului, care erau pentru acesta motiv de mândrie și de arătare a bărbăției.
 
Sufletul omului însă este schimbător, răvășit, acum calm și după câteva minute nervos. Este de nestăvilit, aprig, poate chiar ușor neînțeles.
 
„Despre suflete, mohamedanii au învățătură asemănătoare ca aceea a lui Platon despre idei. Spun anume, că sufletele omenești toate au fost zidite odată și sunt tot așa de vechi ca lumea. Ele, însă, intră în trup, în clipa zămislirii, prin mijlocirea arhanghelului Gavril și sunt alcătuite din strălucirea raiului. Tâlcuitorii coranului spun că sufletul omului e o părticică din sufletul sau duhul lui Dumnezeu. E nemuritor și nu poate pieri nici odată”.
 
Se spune că asemănarea şi chipul unui om este dat de sufletul acestuia. Extrem de adevărat, deoarece tot ceea ce facem se răsfrânge asupra noastră, asupra celor din jurul nostru, fiind de datoria fiecăruia să se stăpânească pe sine indiferent de situație.
 
„Dumnezeu ar fi zidit cu cincizeci de mii de ani înainte de zidirea lumii acesteia. De dragul lui a făcut în acelaș timp și raiul, plantând acolo un singur arbore, numit tuba. Tot atunci a zidit și păunul, în care ar fi ascuns sufletul lui Mohammed, iar pe păun l-a așezat în acel arbore”.
 
„Acum răsare soarele ambelor lumi, a celei de față și a celei viitoare”.

Puteţi accesa varianta integrală a numărului din anul VIII, 1927, al Analelor Dobrogei AICI.
 

DREPTURI DE AUTOR 

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale.

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea „O faptă culturală neobişnuită”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Dec 2018 362

Ioan N. Roman, publicist şi politician care s-a remarcat prin iubirea pe care a avut-o pentru ţinuturile Dobrogei

13 Dec 2018 254

Constantin I. Brătescu, întemeietorul „Analelor Dobrogei”, supranumit și „geograful Dobrogei”

12 Dec 2018 519

#CiteşteDobrogea Muzeu regional dobrogean, visul de acum un secol al academicianului Ion Simionescu. Lucrări din Bibilioteca virtuală ZIUA de Constanţa

11 Dec 2018 315

#citeşteDobrogea „Coranul Principelui Dimitrie Cantemir”. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

10 Dec 2018 487

#citeșteDobrogea „Despre îngeri și diavoli”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

06 Dec 2018 452

#citeșteDobrogea „Coasta de răsărit a Constanței”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

05 Dec 2018 388

#citeşteDobrogea „Nedreptatea totdeauna se răsbună“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

04 Dec 2018 375

#citeșteDobrogea „A-și face mendrele”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

26 Nov 2018 1104

#citeșteDobrogea „Vulturul-Tătăresc“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

23 Nov 2018 450

#Dobrogeaetnică „Analele Dobrogei“. Bulgaria și sentimentele generate de participarea la Primul Război Mondial. Implicații pentru Dobrogea

22 Nov 2018 399

#citeșteDobrogea „Azima morții”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

22 Nov 2018 790

#Dobrogeaetnică Prefectul moşier Constantin D. Pariano, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Nov 2018 303

A 25-a aniversare a Liceului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, marcată în „Analele Dobrogei“. Ce dorea să facă regele Carol

20 Nov 2018 432

#Dobrogeaetnică Poporul uitat din Dobrogea. Cerchezii - istorie și obiceiuri ale unui popor musulman influențat de ruși

19 Nov 2018 391

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Dansuri și cântece tătărești (III)

17 Nov 2018 1151

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 704

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 1599

#citeşteDobrogea „Viciul marinei“, dăruire sau „desgust“? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

06 Nov 2018 673

#citeşteDobrogea Prognoze pentru Portul Constanţa, la 1920, dar... „risipite în lupte politice inutile“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

03 Nov 2018 641

#citeşteDobrogea „Cele trei Dobrogi“. Nicolae Iorga, despre frumuseţile ţinutului dobrogean. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

02 Nov 2018 1131

#citeşteDobrogea Directorul Liceului „Mircea“ pune în contrast morala teoretică cu morala societăţii. La 1920, dar cât de actuală! Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

01 Nov 2018 1253

#citeşteDobrogea Cine sunt blajinii sau rohmanii? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

30 Oct 2018 1131

#citeşteDobrogea „Nici un colţ de pământ nu mi s’a alipit mai mult de suflet ca pământul dobrogean“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

27 Oct 2018 945

#citeșteDobrogea „Paristrion“, Dobrogea de astăzi? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

25 Oct 2018 596

#citeşteDobrogea Un alt manifest al lui Pariano. „Bătrânii noştri aveau un cântec - «Toată noaptea bat la poartă şi tu dormi, dormire-ai moartă!»“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Oct 2018 1252

#citeșteDobrogea „Lampa vie nu este periculoasă, nu ia foc, nu face explozie, căci lumina ei este «rece»“. Prof. O. Mironescu, despre „lumina vie“ și semnificațiile ei

23 Oct 2018 728

#citeşteDobrogea „O lege, ca să-și poată avea autoritatea ei, trebuie să fie fructul experienței, iar nu impusă ca sistem de dominațiune”. Manifest al lui Constantin D. Pariano

20 Oct 2018 904

#citeșteDobrogea „Elevul care a avut reavoință la dexterități, nu rămâne corijent, ci e permutat la altă școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

19 Oct 2018 784

#citeşteDobrogea „În lume sunt trei feluri de femei - cele născute din femeie, din căţea şi din pisică“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

18 Oct 2018 1575

#citeşteDobrogea „Românul în Dobrogea calcă pretutindeni pe ruinile măririi strămoşilor săi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

17 Oct 2018 783

#citeșteDobrogea De unde au venit primii învățători în Dobrogea anului 1878. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 2181

#citeşteDobrogea Manifestul celui mai bogat român din Dobrogea. „Toţi vor să fie mari şi nimeni mic, toţi dărâmă şi nimeni nu zideşte“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Oct 2018 2063

#citeşteDobrogea Cum era tratat românul când venea în „musafârlâc“ la tătar. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

13 Oct 2018 7709

Din comorile revistei interbelice „Analele Dobrogei“ Comuna Topalu acum aproape 100 de ani. Monografie de Victor Morfei, din Topalu

11 Oct 2018 1028

„Arhiva Dobrogei“ 1919, volumul 2

10 Oct 2018 809

„Analele Dobrogei“ - tematică; particularităţi

09 Oct 2018 755

Localitățile și locuitorii din Dobrogea centrală în „Analele Dobrogei“ și „Arhiva Dobrogei“ (galerie foto)

08 Oct 2018 2235

LIVE TEXT Varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ şi a revistei „Analele Dobrogei“, lansată de ZIUA de Constanţa, la Pontica 51 (galerie foto + video)

03 Oct 2018 1829

#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)

03 Oct 2018 1669

#citeșteDobrogea Revista „Analele Dobrogei“ - „comoara scumpă a cunoștințelor despre trecut“ (I.N. Roman)

02 Oct 2018 619

#citeșteDobrogea În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista „Analele Dobrogei“ (serie veche) - texte de referință pentru istoria Dobrogei

01 Oct 2018 477

#citeșteDobrogea Rememorare. Constantin Brătescu, fondator al revistei „Analele Dobrogei“. 136 de ani de la naștere

29 Sep 2018 995

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 4, 1922

28 Sep 2018 368

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 3, 1922

28 Sep 2018 245

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 2, 1922

28 Sep 2018 280

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 4, 1921

28 Sep 2018 222

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 3, 1921

28 Sep 2018 254

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 1, 1921

28 Sep 2018 327

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 4, 1920

28 Sep 2018 235