#citeşteDobrogeaTOMI-CONSTANŢA monografie (1931). Capitolul III. Stăpânirea turcească. Kustendje Ruşii dau foc oraşului Constanţa la 1809

„Veacul ce urmează se vesteşte şi mai îngrozitor pentru Dobrogia. Abia se începe, şi izbucneşte războiul provocat de Ruşi. A ţinut şease ani. Turcii sunt cu desăvârşire nepregătiţi, acum mai mult decât oricând. După revoltă, ienicerii (trupa pe care se bizuia puterea turcească) sunt desfiinţaţi de Sultanul Mahmud al Il-lea. Cetăţile dunărene, care trebuiau să ţină piept Ruşilor, dărâmate; iar multe din ele încăpuseră pe mâinele unor bande de tâlhari.
 
La 3 August 1809, generalul Platov ajunge la Babadag. Oraşul era ruinat (spune contele de Langeron, în memoriile sale, după care mă călăuzesc), după retragerea lui Pehlivan cu bandiţii lui. Cetăţile de pe malul Dunării, se predară aproape fără rezistenţă.
 
Generalul rus Bagration, ajuns la Hârşova, trimete o coloană compusă numai din Cazaci - ca să meargă mai repede - sub comanda lui Platov, spre Constanţa, în dreptul căreia ajunse la 30 August.
 
Cum zări coloana, comandantul cetăţii trimete parlamentari, care propuseră predarea oraşului cu întăriri, arme şi proviziuni, şi ceru numai voia, să fie lăsat împreună cu ai săi (două mii) să se retragă spre Sud, cu condiţiunea să nu mai lupte împotriva Ruşilor, timp de un an. Platov primeste şi Turcii se retrag spre Varna.
 
Limba aceasta de pământ forma o fortăreaţă înconjurată cu zid precedat de un şanţ. Încolo nici o altă întărire, nici reduit şi nici vreun turn, care să fi putut apăra cu eficacitate oraşul dinspre uscat (Memoriile Contelui Langeron).
 
 

Ruşii dau foc oraşului Constanţa

 
După evacuare, Ruşii deteră foc oraşului, după ce mai întâi jefuesc pe locuitori, lăsându-i fără adăpost şi fără hrană. Constanţa a fost prefăcută în ruine, într’o singură zi. În dimineaţa de 31 August, Platov mulţumit de isprava ce făcuse, se îndrepta spre Bazargic. De altfel, nu e de mirare. Contele Langeron povesteşte, că pretutindeni Cazacii şi Ruşii procedau tot aşa. Jaf, fum, scrum şi la drum!
 
După coloana lui Platov, vine Kaminski, care găsind oraşuI distrus, se îndreaptă către Mangalia. Ea scăpase teafără. Numai după ce o puse la pământ, coloana luă drumul Silistrei. Războiul s’a încheiat prin pacea dela Bucureşti, din 28 Mai 1812, prin care ni s’a răpit Moldova dintre Prut şi Nistru. Urmările lui au fost, că toţi Tătarii din Bugeac s’au revărsat asupra Dobrogiei.”
 
 

 
#citestemaideparte 
#capitolulII. Stăpânirea turcească. Kustendje

#TOMI-CONSTANTA monografie(1931)
#Autor M.IONESCU-DOBROGIANU
 
Mai multe despre istoria Tomi aflaþi din monografia „Tomi - Constanța“ , disponibilã integral în format electronic.
 
Dacã în urmã cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecã publicã la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantã coincidenþã, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul sãu pe tãrâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECÃ VIRTUALÃ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“ .

DREPTURI DE AUTOR 

a) Toate informaþiile publicate pe site de cãtre ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fãrã a se limita la, articole, informaþii, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mãrcile și indicaþiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, dupã caz, furnizorii sãi de informaþii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conþinutului site-ului, cu excepția afișãrii pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descãrcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanþa.
 

Citește și:
 
Cine a fost cazacul Mazepa, rãzboinicul care tulburã Europa chiar și dupã 300 de ani de la moarte. Rãpus pe pãmânt românesc, a fost îngropat de șase ori

#citeșteDobrogeaTOMI-CONSTANȚA monografie (1931). Capitolul III. Stãpânirea turceascã. Kustendje „În mâinile bulgarilor și-a dat sfârșitul Constanþa. Turcii au înmormântat-o.” 
 

Tomi - Constanța, de colonelul Ionescu M. Dobrogianu (1931)

Portrete. Oameni care au fãcut istorie culturalã în Dobrogea Marin Ionescu-Dobrogeanu (galerie foto)

#citeșteDobrogeaTOMI-CONSTANȚA monografie (1931). Capitolul III. Stãpânirea turceascã. Kustendje Hatmanul Mazepa se stabilește în Dobrogea la 1709

#citeșteDobrogeaTOMI-CONSTANȚA monografie (1931). Capitolul III. Stãpânirea turceascã. Kustendje: „Vai de Constanþa noastrã, nãvãlitã de Ruși”
 
#citeșteDobrogeaTOMI-CONSTANȚA monografie (1931). Capitolul III. Stãpânirea turceascã. Kustendje: „Dela Isaccea pânã la Bazargic, nu se vedeau decât case arse și câmpii devastate”
 
#citeşteDobrogeaTOMI-CONSTANŢA monografie (1931). Capitolul III. Stăpânirea turcească. Kustendje: Unde erau cele trei cimitire în Constanţa secolului al XVIII-lea

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.