Constantin I. Brătescu, întemeietorul „Analelor Dobrogei”, supranumit și „geograful Dobrogei”

Scriitorul, pedagogul și geograful Constantin I. Brătescu a fost o personalitate marcantă în viața României şi, cu atât mai mult, a Dobrogei.
Brătescu s-a născut la 30 septembrie 1882 la Tulcea și a plecat dintre noi în data de 23 octombrie 1945, la București. Acesta s-a remarcat prin scrierile sale, dar și prin cercetările geomorfologice pe care le-a întreprins, fiind și corespondent al Academiei Române.

Constantin I. Brătescu este o personalitate care se identifică ușor cu Dobrogea, nu numai din prisma faptului că s-a născut aici, dar și pentru că prin studiile pe care le-a întreprins, putând fi socotit drept „geograful Dobrogei”. Lucrările pe care le-a redactat de-a lungul vieții au făcut tot timpul referire la „Dobrogea sa”, respectiv „Delta Dunării“, „Lacul Tașaul”, „Pămîntul Dobrogei”, „Fitogeografia și solurile Dobrogei”, „Dobrogea“, „Nume vechi ale Dobrogei“ și altele.

S-a născut într-o familie de învățători în satul Câșla, judeţul Tulcea, părinții lui fiind Ioan Brătescu și Caliope Ecaterina Caramfil, iar după absolvirea școlii primare, chiar în clasa tatălui său, figurează printre studenții Facultății de Litere a Universității din București.
Chiar dacă atunci când spunem Constantin Brătescu ne gândim la scriitorul și pedagogul care a fost, acesta a fost atras si de geografie, scriind studii din toate ramurile ei, precum geografia fizică, geografia istorică, istoria geografiei, pentru ca mai apoi, în anul 1906, să își ia licența în acest domeniu și să funcționeze ca profesor suplinitor, ca bibliotecar la secția de geografie a Universității din București sau ca asistent la catedra de geografie a profesorului Simion Mehedinți.

După ce își face cursurile de specializare în Germania, se întoarce la Constanța, unde este numit profesor de geografie la o școală normală.
După război, ca director al Școlii superioare de comerț din Constanța, reușește să înființeze o școală elementară de comerț și o școală de ucenici.

În paralel, se întoarce la prima lui iubire, „activitatea literară”, și publică poezii, recenzii, traduceri, sub pseudonimul „Salsovia”, „C.B.”, „B”.
Esențial pentru Dobrogea a fost faptul că, împreună cu prietenul său Constantin Moisil, înființează și conduce revista „Arhiva Dobrogei”, iar cu avocatul și publicistul Ioan N. Roman întemeiază în 1920 revista „Analele Dobrogei", care din 1924 continuă să fie editată în Cernăuți, unde profesorul Constantin Brătescu este numit profesor la catedra de geografie.
Prin nenumăratele sale scrieri, atât pe teme de geomorfologie comparată, studii științifice, note, culegeri de folclor și încercări literare, Constantin I. Brătescu a îmbogățit tezaurul literar științific al țării, în special al Dobrogei.
La Constanța, un liceu din oraș îi duce mai departe și îi cinstește numele, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost emis certificatul de urbanism Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanța, reabilitat energetic

22 Mar 2024 627

În atenția șoferilor Trafic restricționat pe strada Mihai Viteazu din municipiul Constanța, din cauza unor lucrări de asfaltare

20 Mar 2024 655

Învățământ Constanța Componența consiliului de administrație de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“

24 Feb 2024 835

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța descoperă lumea poliției în cadrul programului „Școala altfel” (FOTO)

21 Feb 2024 585

O școală și o grădiniță din Constanța, arondate Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu“ Sorin Mihai – „Sunt convins că cele două unități vor intra într-o competiție reală“

13 Feb 2024 4227

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu" Constanța au marcat Ziua Dobrogei (GALERIE FOTO)

14 Nov 2023 1196

UPDATE Termoficare Constanța Apa caldă oprită în zona străzii Constantin Brătescu

18 Oct 2023 845

Elena Draica - Avocat Constanța

04 Jul 2023 820

High Construct Project SRL, unic oferant în cadrul unei achiziții directe organizate de Primăria Constanța. Despre ce este vorba? (DOCUMENT)

05 Apr 2023 1226

Geograful atras de frumusețea Dobrogei, George Vâlsan, se năștea în urmă cu 138 de ani

21 Jan 2023 1280

Colegiile Constantin Brătescu și Tomis din Constanța, reabilitate prin PNRR axa „Valul renovării”

27 Oct 2022 1702

Isconpro SRL din Iași cheamă în judecată municipiul Constanța. Dosarul are ca obiect un litigiu privind achiziţiile publice

28 May 2022 1672

Elevi de la două colegii din Constanța, câștigători ai finalei Concursului național Made for Europe

05 May 2022 1693

Concursul național „Made for Europe”. Elevii a două licee din Constanța vor reprezenta județul la etapa națională

04 Apr 2022 1671

Constanța. Trafic deviat pentru mai multe linii CT BUS

17 Mar 2022 1666