Creștinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Vasile. Peste 600.000 de români își serbează onomastica

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Potrivit crestinortodox.ro, acesta s-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori și patru frați. Cinci dintre cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile. Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa și Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfânta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viață ascetică.
 
Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul basileios, care, la rândul lui, stă în legătură cu basileos, „rege“, „împărat“, „bazileu“. Latinii l-au redat prin Basilius. La noi, în prezent, e răspândită forma Vasile (la vechiul Vasilie pare să fi renunțat chiar și conservatoarea limbă bisericească), cu prescurtarea populară Sile. Feminine ca Vasila sau Vasilca se întâlnesc astăzi destul de rar, fiindu-le preferat mai grațiosul Vasilica. Diminutivele mai frecvente sunt Vasilica și Sica.

Legătura Sfântului Vasile cel Mare cu țara noastră 

În scrisoarea nr. 155, Sfântul Vasile cel Mare îi cere lui Junius Soranus, comandantul militar al Scythiei Minor, să-i trimită moaștele martirilor din aceste părți. Acest guvernator îi trimite moaștele Sfântului Sava, martirizat de goți la nord de Dunăre, în anul 372. Amintim că, pe 10 octombrie 1777, patriarhul ecumenic Sofronie, împreună cu Sinodul de la Constantinopol, a hotărât să dăruiască Mitropolitului Țării Românești titlul onorific de locțiitor al scaunului Cezareei Capadociei pentru ajutorul material oferit Patriarhiei Ecumenice, aflată sub stăpânire otomană.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Vasile  

Se spune că prima persoană care intră în casă de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat. Mai mult de atât, în funcţie de situaţia materială a persoanei, se spune că aşa va fi şi următorul an. Dacă bărbatul este brunet, acesta va aduce noroc în gospodărie. Dacă este roșcat, ghinionul se va abate în următorul an.
 
În ziua de Sfântul Vasile este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar şi să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.
 
Sfântul Vasile este cel care alungă duhurile rele şi are o mare putere asupra necuratului. De aceea, în această zi trebuie rostite rugăciuni de ajutor în casele în care paguba sau boala dăinuie de multă vreme.
 
Pluguşorul, obiceiul strâns legat de mitul fertilităţii, este aşteptat cu bucurie de gospodari. În fiecare casă, urătorii care vin cu Pluguşorul rostesc vorbe frumoase, cheamă prosperitatea şi belşugul, iar urarea se face şi în familia celui care conduce grupul colindătorilor. Sunt urări specifice pentru casa cu fată mare, cu flăcău sau cu un copilaș nou-născut.
 
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de Sfântul Vasile cel Mare, aproximativ 600.000 de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului Doi sfinți dobrogeni. Hramul mănăstirii „Sf. Ioan Casian”

25 Feb 2020 1322

Ultimul mesaj al poetului constănțean George Mihalcea. Cui îi este adresat

03 Jan 2020 1923

Preotul Nicolae Paveliu, ctitor de biserici în Dobrogea

28 Nov 2019 1641

1 ianuarie 2019 - Tăierea împrejur cea după trup a Domnului. Sfântul Vasile cel Mare şi mama sa, Sfânta Emilia (Anul Nou)

01 Jan 2019 1638

Sângele este un dar ce nu poate fi înlocuit! Acţiune de donare de sânge, la Biserica ,,Sfântul Vasile cel Mare’’ din Constanţa

17 Oct 2018 904

Biserica ortodoxă în doliu. Un cunoscut preot din Tulcea s-a stins din viaţă. A fost şi profesor la Seminarul Teologic din Tulcea

01 Mar 2018 3228

Unde slujesc, astăzi, ierarhii din zona Sud-Est a României. Programul complet

01 Jan 2018 1769

Istoricul Bisericii „Sfântul Vasile” din comuna Cogealac, județul Constanța (galerie foto)

01 Jan 2018 5840

Constănţeni renumiţi care îşi serbează onomastica de Sfântul Vasile cel Mare. Să le urăm „La mulţi ani“!

01 Jan 2018 3080

„Concert caritabil de Crăciun” la biserica „Sf. Vasile cel Mare” din Constanța

08 Dec 2017 2239

Schimbare de program pentru arhiepiscopul Tomisului. Unde trebuia să fie și de s-a făcut modificarea

30 Aug 2017 2595

Sfântul Ierarh Meletie, sărbătorit pe 12 februarie

12 Feb 2017 1579

Ziua în care Ioan Popişteanu ar fi împlinit 75 de ani!

30 Jan 2017 2682

Ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Bretanion episcop al Tomisului. Cine a fost. Unde avem, în județ, mănăstire cu acest hram

25 Jan 2017 2797

„La mulți ani cu sănătate, să aveţi belșug, de toate“ Constănţeni renumiţi care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Vasile

01 Jan 2017 4146