De Ziua Dobrogei Ideea s-a născut după întâlnirea din redacţia ZIUA de Constanţa. Două plăci de granit în memoria lui Adrian V. Rădulescu, dezvelite de consilierii judeţeni (galerie foto)

La jumătatea lunii octombrie, aleşii judeţeni au lăsat deoparte orgoliile politice şi au participat, în redacţia cotidianului nostru, la o întâlnire informală, pentru a viziona filmul documentar finanţat de ZIUA de Constanţa „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“.
 
Cu acest prilej, a avut loc o adevărată dezbatere, unii şi-au amintit de arheologul născut în localitatea Dorobanţu, judeţul Călăraşi. Unii au vorbit de arheologul Rădulescu, alţii, de omul politic Rădulescu.
Ca o continuare a proiectului lansat de cotidianul ZIUA de Constanţa, în apropierea Zilei Dobrogei (14 noiembrie), consilierii judeţeni vor omagia memoria istoricului constănţean Adrian V. Rădulescu. Două plăci de granit vor fi dezvelite la iniţiativa aleşilor judeţeni, impresionaţi de prodigioasa activitate a celui care a fost nu numai istoric şi universitar, ci şi primar, prefect şi ctitor al Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
 
Una dintre plăci va fi amplasată în zona peninsulară, pe strada care îi va purta numele (actuala stradelă Crângului), potrivit unei hotărâri a CLM Constanţa aprobate în şedinţa din 30 martie 2016, la iniţiativa consilierului PNL Radu Matei.
 
Cea de-a doua placă omagială va oglindi pionieratul în activitatea arheologică derulată de Adrian V. Rădulescu vreme de peste 40 de ani şi va fi amplasată în interiorul zidului de incintă al Tomisului, în rezervaţia arheologică în aer liber situată de-a lungul laturii drepte a Catedralei „Sf. Petru şi Pavel“, cunoscută în mediul arheologiei constănţene sub denumirea Parcul Catedralei, inclusă în Lista Monumentelor Istorice la poziţia CT-I-m-A-02553.07. Situl conservă o porţiune din vechiul oraş Tomis (Constanţa).
 
Gheorghe Donţu, consilier judeţean PSD, spune că omagierea personalităţii lui Adrian Rădulescu se impune fără drept de tăgadă: „Iniţiativa noastră este un gest de normalitate, vine ca o continuare a proiectului derulat de cotidianul ZIUA de Constanţa. Ctitorii Constanţei trebuie dăltuiţi în granit şi în conştiinţa oamenilor. Totul a plecat de la întâlnirea care a avut loc în redacţia ziarului ZIUA de Constanţa, iar proiectul trebuie să continue cu acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem al judeţului Constanţa pentru Adrian Rădulescu”.
 
La rândul său, directorul Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa (MINAC), Sorin Colesniuc, a salutat iniţiativa aleşilor judeţeni, pe care Consiliul Ştiinţific al instituţiei de cultură conduse de Rădulescu timp de 30 de ani o va completa cu un text pe măsura meritelor sale. „Adrian Rădulescu este o personalitate imensă a Constanţei. Nu doar că a condus timp de trei decenii MINAC, dar a fost un deschizător de drumuri pe mai multe paliere, fie că vorbim despre cultură, arheologie, învăţământ. În acest context, gestul consilierilor judeţeni este salutar”, a spus directorul MINAC.
 
Citeşte şi:
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Consilierii judeţeni constănţeni, invitaţi în redacţia ZIUA de Constanţa să-l cunoască pe omul care a scris istorie pentru Dobrogea (document + galerie foto)


 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.