#DobrogeaAcademică Ion Jalea, cel mai important sculptor dobrogean, nemurit de „neobositul” său „Arcaş“

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la moartea sculptorului dobrogean Ion Jalea. Născut la Casimcea, judeţul Tulcea, pe 19 mai 1887, din părinţi veniţi din Ardeal, îşi face studiile primare în satul natal, apoi urmează cursurile liceului „Mircea cel Bătrân“, pentru care avea să sculpteze mai târziu o plachetă comemorativă de bronz, care îl înfăţişează pe arhanghelul Mihail, înconjurat de numele eroilor mircişti, gravate cu litere de aur.
 
Continuându-şi studiile la Școala de Arte şi Meserii şi la Școala de Belle Arte din Bucureşti, i-a avut ca profesori pe Frederich Storck şi Dimitrie Paciurea. Vernisează prima expoziţie personală în luna mai a anului 1915, an în care pleacă la Paris, unde va urma cursurile Academiei Julian, lucrând alături de Henri Coandă la atelierul lui Auguste Rodin.

Considerat cel mai important sculptor român născut în provincia dintre Dunăre şi Mare, Ion Jalea şi-a dorit ca o parte din operele sale să rămână la Constanţa. A avut astfel privilegiul să-şi vadă visul materializat într-un muzeu monografic, cuprinzând 110 lucrări de sculptură şi 17 de grafică. Frumoasa clădire care îi adăposteşte lucrările, încă din 1968, a fost renovată şi străjuieşte peninsula tomitană, fiind un reper cultural al oraşului.
 
Deşi sălăşluind într-un trup fragil şi amputat de război - şi-a pierdut braţul stâng în 1917, în bătălia de la Mărăşeşti - pasiunea lui Ion Jalea pentru artă şi frumos nu a avut limite. Decorat cu „Coroana României“ cu Spadă în grad de Cavaler, cu panglica de „Virtute Militară“ şi „Crucea de război franceză“, (care îi este înmânată de generalul Henri Mathias Berthelot, şeful Misiunii Militare Franceze), sculptorul a primit recunoaştere unanimă nu doar pentru eroismul său pe front, ci şi pentru strălucita sa creaţie, primind cu modestie şi devotament faţă de pământul unde s-a născut titluri precum „maestru Emerit al Artei” „Artist al Poporului din R.S. România”. Din 1948, devine membru corespondent al Academiei R.S. România.
 
A creat mai multe monumente comemorative dedicate ostaşilor români, ocupându-se printre altele şi de reliefurile figurale ale Mausoleului de la Mărăşeşti.
La Expoziţia Internaţională de la Paris, din 1937, expune monumentul „România şi provinciile sale“ şi obţine unul dintre Marile Premii.
 
În 1938, Jalea este ales preşedinte al Sindicatului Artelor Frumoase şi Senator Regal pentru Arte. Participă la Expoziţia Internaţională de la New York din 1939, cu lucrări precum: „Povestea neamului“, „Tors“, „Dansatoare“ şi statuia alegorică „România“. În 1941, este numit director al Artelor în Ministerul Culturii Naţionale.
 
În 1972, la 1 decembrie, este dezvelită statuia „Mircea cel Bătrân“ la Tulcea, iar în 1973 face o donaţie către comuna natală şi participă la Expoziţia de artă românească de la Roma. Pe 24 ianuarie 1976, se inaugurează la Focşani Monumentul „Unirii“, iar la 1 martie, la Deva, Monumentul „Decebal“. În 1979, la Câmpulung Moldovenesc, are loc inaugurarea Monumentului „Dragoş Vodă şi Zimbrul“.
 
În total, a semnat peste 300 de lucrări de sculptură – monumente, statui, busturi, reliefuri şi compoziţii alegorice - prezentate în mare parte în expoziţii din Franţa, Spania, Austria, Germania, SUA, Polonia, Rusia, Veneţia.


În compoziţiile sale, Ion Jalea urmează legile clasice ale echilibrului, ale raporturilor armonice între părţi, ale dozajului elementelor dinamice, într-un ansamblu coerent şi static, o sinteză a acestor atribute regăsindu-se în compoziţia „Arcaş odihnindu-se“, lucrarea sa cea mai reprezentativă, creată în 1926. O copie în bronz a operei de artă a fost donată de statul român Curţii de Justiţie din Luxemburg.
 

S-a stins din viaţă la 7 noiembrie 1983, la vârsta de 96 de ani.
 
Citeşte şi:
 

Ştiaţi că...? Sculptorul român Ion Jalea, membru titular al Academiei Române...

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Ion Jalea (galerie foto)

#citeşteDobrogea In Memoriam sculptorul Ion Jalea, la 132 de ani de la naştere

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 908

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 550

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 500

A fost emisă autorizația de construire Undă verde pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea“ din Constanța

15 Mar 2024 657

Acte de vandalism în Constanța! Făptașii, doi tineri, identificați de polițiști (VIDEO)

13 Mar 2024 877

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 6079

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 810

Primăria Constanța „Nicio faptă antisocială nu rămâne nepedepsită” (VIDEO)

07 Mar 2024 664

LIVE TEXT Albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, lansat de Muzeul de Artă Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 830

Reprezentanți ai Centrului Militar Zonal Constanța în vizită la mai multe școli din Constanța (GALERIE FOTO)

23 Feb 2024 588

La Constanța se lansează albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, ce prezintă colecția de sculptură din patrimoniul muzeelor constănțene

22 Feb 2024 576

Ce activități pregătește Muzeul de Artă Constanța de Ziua Culturii Naționale

12 Jan 2024 841

Polaris M Holding, la o lecție deschisă alături de elevii de la Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea Constanța pe tema colectării separate a deșeurilor reciclabile (GALERIE FOTO)

20 Dec 2023 767

De la 1 ianuarie 2024 Volum colectiv al Sesiunii Internaționale de Comunicări Cultural-Științifice „Realism și alegorie în creația artistică” la Muzeul de Artă Constanța

20 Dec 2023 719

Anca Pașa Deaconu prezintă la Muzeul „Ion Jalea” Constanța expoziția „Reminder. The Light of the South”

17 Nov 2023 822