Ziua Dobrogei

#DobrogeaAcademică O descriere plină de farmec a tărâmului fără „samăn“ în Europa

Academicianul Ion Th. Simionescu (n. 10 iulie 1873 - d. 7 ianuarie 1944), prestigios geograf, paleontolog și pedagog al secolului trecut, cu peste 1.500 de lucrări publicate și peste 100 de studii asupra majorității regiunilor din România, aduce Dobrogei, cu volumul său „O țară din povești”, printre cele mai frumoase omagii publicate vreodată - nu de un scriitor oarecare, ci de un specialist care a avut ocazia de a cutreiera și a studia cu ochiul cercetătorului multe ținuturi din România și din lume.


 
Disponibilă în Biblioteca Virtuală, de unde poate fi descărcată gratuit, lucrarea „O țară din povești” (vol. 1), cu o prefață semnată chiar de Ziua Învierii din 1928 de către autor (chiar dacă volumul a fost publicat 11 ani mai târziu), se deschide cu o introducere de-a dreptul apologetică la adresa ținutului dintre Dunăre și mare.
 
„Cel care cunoaște trecutul istoric al Dobrogei și a călcat mai îndelung pământul ei, observând oameni, locuri și lucruri, acela nu va lua drept exagerare, părerea că ea nu are samăn în Europa. Ai crede că un uriaș din vremea legendelor, vroind să facă o jucărie pentru vre-un copil de al său, a făurit acest pământ scump nouă, încingându-l cu lanț de ape din trei părți. Pământul ei este, în miniatură, o adunătură de tot soiul de reliefuri, întâlnite în largul lumii. Ici munți, mai încolo dealuri, podișuri, șesuri. Ici bolta largă a unui munte de granit, dincolo piramida de porfir a Consulului. Lângă Măcin se țin șire de șire; mai spre Mănăstirea Cucoșului podișuri înalte de roci eruptive; spre margine «munți» răzleți ca Denis-tepe. Pretutindeni varietate de forme, de culori, de îmbrăcăminte”.
 

Pământul dobrogean, o adevărată corabie a lui Noe

 
Autorul continuă prezentarea pitorească a tărâmului dobrogean: „Spre răsărit Marea Neagră mărginește Dobrogea cu azurul valurilor liniștite; spre apus bătrânul Istru îi mângâie coastele cu lenevitele lui ape, pe când spre nord delta, numai stuf, ascunde svâcniturile unei vieți bogate, la care iau parte pământul care se naște și vietățile care îl împodobesc. În munți, izvoarele gâlgâie mai adesea: în dealuri. unde și unde, așa de rar, în cât e loc de slavă pentru Creator: mai la sud stropii rari de ploaie cu sgârcenie sunt supți și duși la adânc: apa rece se scoate cu lanțuri lungi trase de cai; este magnetul chemător de oameni. Spre nord râurile curg în văi largi, umbrite; spre sud, vremelnic, în brăzdături adânci, cu malurile apropiate, miniatura vestitelor văi din Colorado.
 
Peste tot se întinde un cer mai adeseori senin; când norii nu-l întunecă, soarele se uită lung îndărăt, răspândind pe cer ca și peste țarini, mantia de purpură a asfințitului. O adevărată corabie a lui Noe, este pământul Dobrogean. Mai ales primăvara și toamna, când apele sunt împânzite de puzderia păsărilor călătoare, furnicarul cel mai bogat de animale în Dobrogea se află. De la mistreții cărora le place desișul umbros al plaurului, până la helghea ca ninsă, lungă de o șchioapă; de la vulturul măreț și pajura voinică, până la aușelul ce-și țese din pâslă cuibul ca o pungă, aninându-l de vârful ramurilor de salcie, ori pescărușul albastru numai smaragde și topaze ; de la șarpele lui Esculap, gros și lung, până la șopârlița cu bumbi de sidef; dela lenevosul somn și gustosul mourn, până la svârluga cât un vierme; dela lăcusta pustiitoare, până la țânțarul aducător de friguri, tot noianul animalelor felurite mișună prin iarbă, pe sub pământ, în ape ca și în aer. Unele au venit de departe; altele, musafiri vremelnici, dau un colorit exotic”.
 
Considerat deschizător de drumuri, cu recunoaștere internațională, în mod deosebit ca specialist în fauna neocomianului, academicianul Ion Simionescu, care nici măcar nu e fiu al Dobrogei, a promovat o imagine memorabilă a Dobrogei și a dobrogenilor. Un fragment din volum îl regăsim publicat de autor și în „Analele Dobrogei“, volumul 3, anul 1920, încă o dovadă a atașamentului pe care reputatul om de știință l-a avut pentru acest tărâm „de povești”.
 
Sursa foto: Ilustrație din cartea „O țară din povești” (vol. 1), de I. Simionescu
 
Citește și:
 
Academicianul Ion Simionescu, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, începând de astăzi

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademica Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a aniversat 65 de ani Mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române - „Un profesor european erudit şi un istoric român patriot”

02 Jan 2020 869

#sărbătoreşteDobrogea141 Conducerea Academiei Române, mesaje de Ziua Dobrogei

19 Nov 2019 1669

#DobrogeaAcademică Despre România în spațiul euroatlantic, la Simpozionul internațional al Institutului de Filologie Română „A. Philippide“

26 Aug 2019 762

#DobrogeaAcademică Ziua Limbii Române, sărbătorită de Academia Română pe 31 august

22 Aug 2019 1281

#DobrogeaAcademică A murit o somitate a lumii academice. Legăturile cu Constanţa şi Tulcea

21 Aug 2019 2071

#DobrogeaAcademică Institutul de Lingvistică al Academiei Române reia colecţia „Vechi cărţi populare“, redeschisă de volumul „Legenda Duminicii“

21 Aug 2019 735

#DobrogeaAcademică „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate“ - tratat de artă românească realizat de Academia Română (galerie foto)

17 Jul 2019 1100

#DobrogeaAcademică Eveniment editorial la Academia Română

15 Jul 2019 1281

De vorbă cu maestrul gravurii românești Florin Stoiciu, despre viitorii artiști „Ca mentor, dacă nu ești atent la fiecare, riști să distrugi niște generații și, eventual, să nu mai ai un alt Brâncuși“ (document)

13 Jul 2019 5476

#DobrogeaAcademică Sesiune omagială „Augustin Buzura“, la Academia Română

12 Jul 2019 2850

#DobrogeaAcademică Arc peste timp. Azi, olimpici internaţionali, mâine, academicieni

12 Jul 2019 3270

#DobrogeaAcademică Istoria o scrie comunitatea constănțeană. Academicienii Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu - recunoaștere binemeritată (galerie foto + documente)

11 Jul 2019 3313

#DobrogeaAcademică Prof. Livius Trache - „Petre T. Frangopol s-a implicat în dezvoltarea şi atestarea importanţei domeniului arheometriei în România“

10 Jul 2019 1214

#DobrogeaAcademică Acad. Ioan-Aurel Pop - „Conducerea Academiei Române apreciază la nivel maxim inițiativa cotidianului ZIUA de Constanţa“ (document)

10 Jul 2019 1420

#DobrogeaAcademică Prof. univ. dr. Marian Traian Gomoiu, mărturisire de suflet - „Drumul meu în viață“

09 Jul 2019 1322