Ziua Dobrogei

#DobrogeaAcademică Simpozion dedicat românilor din Ucraina și ucrainenilor, în noul context istoric


În această săptămână, Comitetul Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST), aflat sub egida Academiei Române, Asociaţiunea pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) şi Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava organizează, la Iaşi, Suceava şi Cernăuţi, simpozionul internaţional „Români şi ucraineni în lumina istoriei. Identitate şi controverse la porţile Europei“.
Simpozionul a debutat la Muzeul Unirii din Iaşi, cuvântul de deschidere aparţinând acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române şi preşedinte al CRIFST, și continuă cu workshop-uri, vizite comemorative și de documentare în Herța, Cristinești, Hotin, Camenița (Ucraina), Dondușeni și Ocnița (Republica Moldova).
Prin această manifestare organizatorii își doresc să reitereze problemele culturale și istorice ale românilor din Ucraina, dar și ale ucrainenilor, în noul context istoric. În egală măsură se urmărește și o apropiere științifică și culturală a românilor aflați în cele trei state: România, Ucraina și Republica Moldova. De aceea, lucrările simpozionului se desfășoară în limba română, iar la acestea participă cercetători, cadre didactice universitare și oameni de cultură din toate cele trei state amintite anterior.
În programul zilei de astăzi este prevăzut un moment comemorativ la Biserica Sf. Spiridon (Pr. paroh Nectarie Balan), apoi o depunere de flori la bustul lui Gh. Asachi din Parcul central, iar la Școala de Muzică Herța, un concert coordonat de prof. Irina Achiri.În a doua parte a zilei participanții vor efectua o vizită de documentare la Cristinești (mormintele familiei Hașdeu), Cetatea Hotin, Camenița.
Mâine, 31 octombrie, va avea loc o deplasare către Dondușeni, Republica Moldova, iar vineri, 1 noiembrie, pr. paroh Roman Botezat va oferi o prezentare a Bisericii Acoperământul Maicii Domnului Dondușeni, urmând ca la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” Dondușeni participanții să se întâlnească cu elevi și profesori din raionul Dondușeni (coordonator prof. Gulnara Grigoriev, Prof. Larisa Grubîi). Ziua de vineri se va încheia cu o vizită de documentare la Casa Memorială „Constantin Stamati” Ocnița.
Din Comitetul de organizare fac parte: prof. Areta Moșu, Președinte al Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iași; prof. univ. dr. Ștefan Purici, Prorector al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava; CS I dr. Dan Gabriel Sîmbotin, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane”, Filiala Iași a Academiei Române, CRIFST, Filiala Iași, lect. univ. dr. Gheorghe Iutiș, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie; CS III dr. Mircea-Cristian Ghenghea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Departamentul de Cercetare al Facultății de Istorie, Vasile Bâcu, Director Gazeta de Herța, Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți; Iurie Levcic, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți.


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești


Proiectul #DobrogeaAcademică,

asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării

#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română

#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Lansări de excepție la Academia Română

19 Nov 2019 653

Constanţa. Programul sportiv din weekend FC Viitorul, meci amical, sâmbătă, cu Academica Clinceni

16 Nov 2019 1040

#DobrogeaAcademică Academicieni români, aureolaţi cu distincţii naţionale şi internaţionale (document)

09 Nov 2019 680

#DobrogeaAcademică Conferinţă despre „Două copii necunoscute ale «Celor 12 vise în tâlcuirea lui Mamer»“, la Academia Română

06 Nov 2019 610

#DobrogeaAcademică Despre „Mavrocordații și Historia Valachorum“, la Casa Academiei Române

05 Nov 2019 702

#DobrogeaAcademică O bucată originală din Zidul Berlinului va fi adusă la București

01 Nov 2019 670

#DobrogeaAcademică „România în epoca regelui Carol al II-lea”, vernisaj expozițional

31 Oct 2019 955

#DobrogeaAcademică Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării

24 Oct 2019 832

#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română

23 Oct 2019 799

#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București

21 Oct 2019 556

#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală

19 Oct 2019 691

#DobrogeaAcademică Sesiunea aniversară a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, la șapte decenii de activitate

16 Oct 2019 610

#DobrogeaAcademică Cercetătorul Daniel Cain conferențiază despre „români și «neromâni» în vremea Marelui Război“ (document)

15 Oct 2019 648

#DobrogeaAcademică Președintele Academiei de Științe a Moldovei conferențiază la Academia Română

14 Oct 2019 515

#DobrogeaAcademică Academicianul Marcian Bleahu, participant la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră. Lansare de carte post-mortem

10 Oct 2019 782