#DobrogeaAcademică Teodor T. Burada, 180 de ani de la naștere

Astăzi se împlinesc 180 de ani de la nașterea lui Teodor T. Burada, prestigios folclorist, etnograf și muzicolog român. Venit pe lume la 3 octombrie 1839, în Iași, într-o veche familie de intelectuali aromâni stabiliți în Moldova, Teodor T. Burada învață de mic muzică și limbi străine, studiind mai târziu cu profesori celebri, de talia lui V. A. Urechia sau Grigore Cobălcescu.

Studiază Dreptul la Academia Mihăileană și la Universitatea din Iași, apoi pleacă la Paris, perfecționându-se în domeniul muzical cu Delphin Jean Alard - la violină și Henri Reber și Louis Clapisson - la armonie, fiind primul student moldovean la Conservatoire imperial de musique et déclamation (1861 - 1865). Pregătirea de excepție pe tărâm muzical îi va permite o vastă activitate concertistică atât în țară, cât și în străinătate, în special în țările unde este purtat de pasiunea pentru etnologie și folclor.

Iubește deopotrivă istoria și arheologia, numele său fiind legat de descoperirea culturii Cucuteni o cultură neolitică importantă a Europei între 5000 Î.Hr. și 2750 Î.Hr.

La Conservatorul ieșean, înființat în 1860 de Cuza și Kogălniceanu, predă teorie și solfegii, avându-i colaboratori pe Gavriil Musicescu, Eduard Caudella și Titus Cerne.

Membru al Junimii din anul 1878, Teodor Burada activează mai ales în cadrul Societății Științifice și Literare din Iași, al cărei președinte este timp de mai mulți ani, și colaborează la „Convorbiri literare”, „Arhiva”, „Revista pentru istorie, arheologice și filologice” și „Românul”.

Preocupările în domeniul istoriei literare se concretizează în cărțile: „Istoria teatrului în Moldova” (I-II, 1915-1922) și „O călătorie în Dobrogea” (1880).

Lucrarea monografică ce evocă ținutul recent revenit la România este considerată prima încercare de cercetare monografică etnofolclorică a unei regiuni românești, un veritabil tezaur și act de identitate culturală a tuturor dobrogenilor. Este vorba, de fapt, de prima culegere de folclor de pe teritoriul cuprins între Dunăre și Mare, scrisă la sfârșitul secolului al 19-lea după o călătorie în Dobrogea, volumul fiind retipărit și dăruit dascălilor ce vor să le predea copiilor folclorul autentic, de către Centrul Cultural din Constanța, care poartă, de altfel, numele marii personalități.

Printre satele colindate și descrise de Burada în cercetarea sa folclorică de tip monografic se numără Ostrov, Perjoaia, Rasova, Cochirleni, Topalu, dar și Somova și Niculițel. Devine membru corespondent al Academiei Române în anul 1887.

Teodor Burada s-a stins din viață la 17 februarie 1923.

Pentru o activitate atât de intensă și diversă ca domenii și forme de manifestare, la dispariția sa, Nicolae Iorga afirma că Burada a fost un artist „dăruit pentru binele obștesc”, caracterizat de „o modestă hărnicie în serviciul patriei”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 350

Evenimente Constanța 21 aprilie Iată unde pot petrece constănțenii astăzi

21 Apr 2024 544

Ce achiziție a făcut Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” înainte de evenimentul „Zilele Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin - 6 ani de la inaugurare” (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 587

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” se pregătește de 1 iunie. A închiriat scenă, ecran led, suntet și lumini. Iată pentru ce sumă (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 570

Servicii artistice pentru Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești cumpărate de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Cine va concerta (DOCUMENT)

12 Apr 2024 526

Ai nevoie de permis de conducere categoria B Concurs de angajare la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

08 Apr 2024 837

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” Aproximativ 13.000 de euro cheltuiți pentru spectacolul lui Horia Brenciu (DOCUMENT)

06 Apr 2024 822

Spectacol pe 25 mai organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Cu ce firmă a încheiat contractul de servicii cultural – artistice (DOCUMENT)

05 Apr 2024 484

Studenții de la Universitatea Ovidius Constanța, în excursie de documentare

04 Apr 2024 655

Centrul „Teodor T. Burada” Constanța și-a asigurat serviciile lui Fuego pentru Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești (DOCUMENT)

02 Apr 2024 787

Cumpărări directe Constanța Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada" a semnat cu Art By Fuego SRL. Contract, în valoare de 20.000 de lei (DOCUMENT)

29 Mar 2024 627

Constanța Zilele Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” - 6 ani de la inaugurare

29 Mar 2024 616

Spectacol de aproximativ 8.000 de euro la Constanța Centrul „Teodor T. Burada” o aduce pe artista Bibi pentru un show dedicat copiilor (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 723

Repartizarea unor spații către Teatrul „Căluțul de Mare” și către Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 1021

Cumpărări directe Casa Bulgărească Lipnița - Canlia, păzită de Direcția de Pază a Județului Constanța. Contractul, atribuit de Centrul Cultural Teodor „T. Burada“ (DOCUMENTE)

19 Mar 2024 542