#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Cursele de pe hipodromul de la Anadolchioi, așa cum se petreceau în Constanța de-acum un secol


Astăzi readucem în atenție, datorită excelentei monografii „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” scrise de publicistul Ioan Adam, o perioadă în care Constanța fremăta de evenimente pe care suntem convinși că vi le-ați fi dorit păstrate până în zilele noastre. Din păcate, în acest secol și ceva scurs de la așternerea rândurilor ce alcătuiesc monografia, societatea românească a dezavuat aproape tot ceea ce ar fi putut să devină tradiție ancestrală.

Un asemenea exemplu este ilustrat prin capitolul „Alergările...”, pe care vă invităm, pentru savoarea descrierii, să-l parcurgeți integral, începând cu pagina 184 a monografiei.
 

„În Mai şi în Septembrie, sunt alergări de cai, la hipodromul dela Anadolchioi.
La aceste întreceri, ca să le zicem aşa, se dau diferite premii, în scop de a încurajă. Desvoltarea rasei micilor cai dobrogeni, preţuiţi atât de mult pentru rezistenţa şi iuţeala lor.
Alergările acestea prezintă un deosebit interes, mai ales pentru vizitatorii străini de localitate.
Pe timpul alergărilor se organizează trenuri anume, ca să ia lumea din Constanţa şi s'o ducă la curse.
Eu însă am să fac drumul pe jos, pentru ca să mai anine ochii în voe la cele întâlnite din treacăt.
Plecând în spre hipodrom, ieşi afară din Constanţa pe şoseaua Anadalchioiului, lăsând pe rând în urmă spitalul, movila, cazarma de călăraşi, închisoarea militară şi cazarma de artilerie.

În drum abia te poţi feri de goana trăsurilor cari se primenesc şi cari ridică nouri de praf din fugă. Pe cărările mărginașe trec şiruri nesfârşite de pietoni cari se duc la curse.
La dreapta pe terenul ce pare a se ridică cu cât se apropie de malul mărei, s'arată ruina moltorîtă a fostelor tăbăcării, iar la stânga ogoarele se lasă uşor în jos, parcă s'ar apleci înaintea zărilor, ăsând ochilor drum liber peste ele.

De sus ţi se arată în lungul drumului, mulţimea le case, care vestesc că intri în Anadalchioi. Satul e curăţel, cu clădiri frumoase, care-i dau înfăţişarea unei aripi de oraş.
De cum intri printre case, nu mergi mult şi cotind la dreapta, dai de-a dreptul peste liniile căei ferate, pe lângă nişte magazii vechi, şi aşa ajungi la locul dorit.


Hipodromul e o înjghebare cu totul primitivă, un loc deschis, încins cu o pistă de formă circulară, înconjurată cu două rânduri de-ostreţe joase, prin făgaşul cărora se fac alergările.

 
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
 

Atât în incintă cât şi în afară, dincolo de fâşia întrecerilor, stă fără plată mulţimea celor curioşi. Ceilalţi privitori cu dare de mână, plătesc locuri anumite sub pavilionul elegant, ce ţi se înalţă în faţă.
În vreinţa liberă de dinaintea alergărilor, poţi cerceta curios clădirile oeriei statului şi a hergheliei, care domină hipodromul. Dacă-ţi mai rămâne timp de perdut, te uiţi înapoia drumului ca să vezi cum curg valurile întârziaţilor”.


#citeştemaideparte din lucrarea „Constanța pitorească“

#„Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” (1908)
#Autor Ioan Adam

 
Mai multe evocări ale Constanței de acum 100 de ani citiți în lucrarea „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicațiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală La Vii e loc de odihnă și destindere sufletească

#citeșteDobrogea Despre monumental soldaților francezi decimați de holeră la Constanța

#citeșteDobrogea Pe vremea când trenul ajungea până în stațiunea Mamaia

#citeșteDobrogea Insula Ovidiu și poetul exilat în așteptarea iertării lui Augustus

#DobrogeaDigitală Mamaia – duna de nisip care desparte golful în două ape

#DobrogeaDigitală Legenda „Mamaei” povestită de un turc care rupea românește

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 1657

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 1710

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 2890

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 3496

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 4391

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4076

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 4617

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 4447

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 4680

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5066

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 5353

#citeșteDobrogea Intrarea în posesia Dobrogei, conform unor documente de epocă

06 Feb 2024 784

Istoria Dobrogei - Bibliografie Maximus (sec. II) - „Discuții”

03 Feb 2024 5372

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II) - „Despre prozodia generală”

02 Feb 2024 4887

#DunăreaCălăuzăTuristică Tulcea în anii 1930 - „Excelează prin produsele sale“

01 Feb 2024 5591