#DobrogeaDigitală Fugit de-acasă la doar 14 ani, Oleg Danovski a devenit o efigie a baletului românesc


Astăzi se împlinesc 23 de ani de la trecerea în neființă a unei legende: Oleg Danovski, un geniu creator care a marcat orașul de la malul mării și a dat numele său unei prestigioase instituții de cultură constănțene. El este considerat întemeietorul școlii românești de balet modern, fiind fondatorul primului teatru de balet din țară. Sub îndrumarea sa inspirată, baletul românesc s-a bucurat de succese și recunoaștere fără precedent în străinătate.




Născut pe 9 februarie 1917, în Vosnesensk, Ucraina, micul Oleg a moștenit pasiunea pentru dans de la mama sa, maestra de balet Malvina Danovski. Cel care, la 14 ani, fugea la București cu o elevă de-a mamei sale și se angaja ca balerin la Teatrul Cărăbuș, avea să devină, foarte curând, prim-solist, și, la doar 17 ani, cel mai tânăr coregraf din lume.


Supranumit „Sfinxul Slav”, ilustrul balerin, coregraf și regizor a urcat pe toate marile scene ale lumii, începând cu Teatrul Balșoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York.


Coregraf al celebrei trilogii ceaikovskiene – „Lacul lebedelor“, „Frumoasa din pădurea adormită“ și „Spărgătorul de nuci“, Oleg Danovski a dus renumele balerinilor români dincolo de granițele țării, iar legăturile sale cu impresarul Joachim Landgraff au făcut din turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanța o tradiție care continuă și în zilele noastre. Alte capodopere ale geniului său coregrafic sunt „Cenușăreasa", "Giselle", "Rapsodia de Enescu" , "Chopiniana" sau „Crăiasa zăpezilor", acesta din urmă fiind ultimul său spectacol, montat în 1996, cu puțin înainte de marea sa trecere. 
 

A vorbit întreaga viaţă limba universală a marilor artişti generoşi“


În Dicţionar. Lumea artistică a Constanţei. Teatrul de balet Oleg Danovski”, disponibil în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, autorul Jean Badea îi dedică artistului mai multe pagini, cu extrase din cronicile apărute pe marginea spectacolelor sale, dar și cu evocări ale personalității sale copleșitoare:
 

„Şi-a legat numele de devenirea şcolii coregrafice româneşti. S-a modelat pe sine şi pe alţii întru perfecţiunea expresivităţii mişcării corpului omenesc. Ca interpret, s-a vorbit despre el ca despre un balerin „subţire ca o trestie şi suplu ca o lamă de oţel". Ca maestru coregraf, a devenit celebru în lumea întreagă prin montările sale cotate numai în superlative.

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


În ţara sa a vorbit întreaga viaţă limba universală a marilor artişti generoşi, mereu căutători de nou, de „mai frumos" şi de „mai bine", cu inima deschisă tinerilor plini de talent, pentru care cuvântul călăuzitor în soluţiile Maestrului sunt tot atâtea şanse de a accede, în final, la culme".



Sursa foto: Ilustrație coperta IV a volumului „Dicționar - Lumea artistică a Constanței (I). Teatrul de Balet Oleg Danovski”, autor Jean Badea, carte aflată în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

 
Citește și:

Eveniment la Constanţa Povestea omului, artistului și legendei Oleg Danovski, spusă de fiul său
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacolele lunii aprilie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

26 Mar 2024 436

Spectacolele pregătite de TNOB Constanța pentru această săptămână

26 Mar 2024 350

Spectacole de excepție în aprilie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski"

25 Mar 2024 605

Doi balerini ai Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” vor participa la Gala extraordinară de balet

23 Mar 2024 551

Opereta „O noapte la Veneția” de J. Strauss, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

23 Mar 2024 522

Pe aripile muzicii latino, spectacolul „Amor caliente”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

22 Mar 2024 447

Sâmbătă, 30 martie 2024, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”Constanța ne încântă cu spectacolul „Ma dame”

20 Mar 2024 563

Spectacolul „Magic Swing” revine pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

17 Mar 2024 436

„Elixirul dragostei“, un spectacol de neuitat la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

16 Mar 2024 460

La Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța- opereta „O noapte la Veneția”

16 Mar 2024 446

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța Pe aripile muzicii latino şi latino-americane, cu „Amor caliente”

14 Mar 2024 608

Duminică, 17 martie 2024, spectacolul „Magic Swing”, la TNOB Constanța

14 Mar 2024 534

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 532

Spectacolele oferite de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța pentru finalul săptămânii

11 Mar 2024 876

„Traviata“ în interpretarea remarcabilă a soliștilor și artiștilor de la TNOB Constanța

09 Mar 2024 512