#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Inaugurarea la Constanța, "cu deosebită solemnitate", a Monumentului Soldaţilor Francezi

În volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“, Stoica Lascu a indexat cronologic articole din presa vremii, referitoare la evenimentele politice, economice și culturale din cele două județe dobrogene.
În "Santinela Dobrogei", I, nr. 5, 15, din mai 1894, apare o evocare a inaugurării solemne a monumentului ridicat în cimitirul catolic, în memoria soldaților francezi răpuși de holeră.
La eveniment au luat cuvântul ambasadorul francez și un general al Armatei române, discursuri despre care autorul vorbește cu admirație, socotind în schimb drept „propagandistică” cuvântarea preotului care a oficiat serviciul divin:
 „Monumentul ridicat în memoria soldaţilor Francezi cari au perit de flagelul Holerei în timpul resboiuluI de la 1854-55, a fost inaugurat cu deosebită solemnitate Duminica trecută. Pentru acest scop Ambasadorul Franței d. de Coutouly cu întreaga legaţiune franceză din Bucuresci a venit încă de Sâmbătă seara în oraşul nostru. Duminică de dimineaţă mulţime de lume era adunată la cimitirul catolic. La ora fixată pentru solemnitate d. de Coutouly însoţit de consuli locali ai tuturor puterilor şi de capi autorităţilor a mers la cimitir unde se adunase peste 3 mii de oameni. Aci preotul catolic oficie un serviciu divin după care adresă poporului adunat o cuvântare, accentuând că în lume este o veşnică luptă şi în timp de pace şi în timp de resboi; lupta în timpul păcei este lupta religioasă; că în această luptă omul nu poate găsi alinare de cât numai în biserica Catolică care singură arată calea mântuirei. Această cuvântare ţinută la o asemenea solemnitate şi în faţa autorităţilor românesci cari au ca religiune de stat biserica ortodoxă, a produs o rea impresie. Preotul Catolic ar fi putut face "propaganda fide" altor neamuri, nu nouă românilor care avem o biserică, care nu e murdărită nici de sîngele inchiziţiunei, nici de indulgenţe, nici de luptele religioase ce au slăbit popoarele, nici de neajunsurile politice ce face multor state precum Italiei şi Franciei, şi nu nouă să ne vorbească de cele ale sufletului, ea care nu se îngrijeşte de nimic din acestea, căci nu urmăreşte domnia bisericei spirituale ci domnia bisericei temporale, prin aspiraţiunile ce urmăresc capul acelei biserici, de a se incorona regele lumesc al Romei.      

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
 

Să știe dar preotul catolic că cuventând noi l-am deplâns, căci venise să ne glăsuiască nouă de importanţa unei biserici ce nu se poate compara nici în libertatea ce propăvădueşte, nici în trecutul ei cu biserica noastră, care nu are în sînul ei acele tipuri odioase numite "Jesuiți". În schimb însă d. de Coutouly a ţinut o admirabilă cuvântare, făcând istoricul soldaţilor periţi aici, a arătat bucuria ce simte de a fi la această solemnitate în care se dă cochetei Constanţa, acest monument care va perpetua amintirea acelor ce au murit pentru Patrie şi Datorie. După d. de Coutouly a luat cuvântul d. General Băicoianu care de asemenea venise la Constanţa, spre a representa la această solemnitate armata română, arătând mândria ce simte armata română şi în special garnizoana de Constanţa, de a avea monumentul acesta, care reaminteşte un trecut de suferinţă, dar ce dă bărbăţie acelora ce sunt chemaţi să lupte pentru Patrie, jertfindu-şi vieaţa, cu încredinţarea că Patria va venera osemintele lor. După d-sa a luat cuventul d-nul Prefect al judeţului. Cu cuvântarea d-lui Prefect s'a încheiat această solemnitate care a lăsat o neştearsă amintire cetăţenilor Constanţei.”


#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“  
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu


Mai multe date din istoria Dobrogei puteţi afla accesând lucrarea „Mărturii din epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“, disponibilă integral în format electronic. 
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța


Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Despre străinii din Dobrogea… nu tocmai de bine

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Tulcea în decădere continuă şi Constanţa în desvoltare progresivă şi în stare înfloritoare“

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Nu s'a făcut nimica din ceea ce s'ar fi putut face cu poporul atât de blând al Dobrogei“

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Noii candidați în Consiliul comunal Tulcea „făgăduesc să scoată orașul din mocirla mandatelor personale“

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Bâlciurile sunt cu totul păgubitoare pentru săteni din punctul de vedere moral şi material“

#DobrogeaDigitală Regele Carol I, la inaugurarea lucrărilor de construire a Portului Constanța - „Am pus astăzi piatra de temelie a acestei însemnate lucrări“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Nicoletei Florescu, șef Serviciul Topografie, Cadastru și Cartografie Digitală (DOCUMENT)

20 Oct 2023 1001

#DobrogeaDigitală Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

18 Jun 2022 3183

In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

17 Jun 2022 3263

#DobrogeaDigitală Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

16 Jun 2022 2953

#DobrogeaDigitală In memoriam Virgil Teodorescu

15 Jun 2022 3073

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 2995

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief

14 Jun 2022 3182

#DobrogeaDigitală Alexandru Mereuță – 95 de ani de la naștere

14 Jun 2022 3385

#DobrogeaDigitală Jean Ionescu – directorul cu cel mai îndelungat mandat în Dramaticul constănțean

09 Jun 2022 2272

#DobrogeaDigitală Paul Staicu, la 85 de ani

07 Jun 2022 1979

#DobrogeaDigitală Marea și poetul nepereche, evocați în întrunirile comitetului Pro Eminescu

03 Jun 2022 1881

#DobrogeaDigitală „Pentru copii, jocul e o treabă serioasă”

02 Jun 2022 2174

#DobrogeaDigitală „Ţinta statornică a României este de a contribui la menţinerea acestei păci binefăcătoare” (video)

01 Jun 2022 2114

#DobrogeaDigitală O imagine a Tuzlei, așa cum era la 1910

27 May 2022 3561

#DobrogeaDigitală Calea de ieşire din sărăcia şi marasmul economic este investiția în inteligența tinerilor, „bogăţia naturală a ţării”

26 May 2022 3387