#DobrogeaDigitală Regele Carol I și atașamentul său față de Dobrogea

Astăzi se împlinesc 105 ani de la moartea regelui Carol I, care se stingea din viață la 10 octombrie 1914. Lăsa în memoria celor cărora le-a fost suveran imaginea unui patriot care, în cei 48 de ani de domnie, a obținut independența țării, a redresat economia, a înființat instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii.
 

 
Provenit dintr-o familie germană cu vechi tradiții, principele de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, s-a născut la 20 aprilie 1839 și a devenit, la 10 mai 1866 - după detronarea domnitorului Alexandru Ioan lui Cuza - suveran al românilor, la numai 27 de ani, sub numele de Carol I.
 
În cartea „Tomi - Constanţa“, aflată în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, colonelul Marin Ionescu Dobrogianu evocă atașamentul tânărului rege față de Dobrogea și eforturile sale privind modernizarea provinciei recent revenite sub administrație românească:
 

„Pe veci neuitatul Rege, Carol Înțeleptul, cu puterea lui de pătrundere asupra viitorului Constanții, ia măsuri grabnice ca să lege - printr’o cale ferată cea mai scurtă - capitala Țării, cu Fetești (1886); iar în toamna anului 1890 se și încep lucrările podului de peste Dunăre, care să lege Dobrogia cu Țara-Mamă. Podul s’a terminat la 14 Septembrie 1895. Chiar din primul an al stăpânirii noastre, Suveranul vine, într’o Joi 18 Octombrie1879, în Constanța, unde șeade trei zile, ca să cerceteze amănunțit, cu ochii săi limpede-văzători, oportunitatea dezvoltării portului, care avea să joace un rol economic așa de însemnat în viitorul Țării noastre”. 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
 

Îi datorăm regelui Carol I integrarea paşnică a provinciei pontice, susținută în Proclamaţia sa către armată şi către dobrogeni, discursul îndemnând la toleranţă şi asigurându-i pe toți locuitorii ținutului că vor fi trataţi asemeni oricărui cetăţean român. Data de 14 noiembrie 1878, ziua proclamaţiei făcute de Carol, avea să intre în istorie ca Ziua Dobrogei, marcând momentul când toate etniile i-au primit pe soldaţii români ca pe reali eliberatori, în timp ce trupele ţariste părăseau teritoriul.
 
Regăsim îndemnurile entuziaste ale monarhului, citate în lucrarea lui Constantin N. Sarry „Regele Carol I - Dobrogea și dobrogenii“, ce poate fi parcursă, de asemenea, accesând Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța:

„Idealist, cum l-aţi văzut, ca un poet - încrezător, ca un viteaz-Domnitorul Carol dă în momentul trecerii oștirilor romane pe pământul Dobrogei, următorul ordin de zi:
«Soldaţi! Puterile mari europene, prin tractatul din Berlin, au unit cu România Dobrogea, această veche posesiune a prinţilor noştri de mai nainte. Azi veţi pune piciorul pe acest pământ, care devine din nou românesc! Însă acum veţi merge în Dobrogea, nu în calitate de cuceritori, ci ca amici, ca fraţi ai locuitorilor - cari de azi înainte sunt concetăţenii noştri.
Soldaţi! În această nouă Românie veţi găsi o popula­ţiune, care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veţi găsi şi locuitori de alt neam, de alte credinţe. Toţi aceştia, cari devin membri ai statului român, au acelaş drept la protecţiunea şi la dragostea voastră.
 
Intre ei veţi găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosibesc de ale noastre. Vă recomand cu deosebire ca să respectaţi credinţa lor.
Fiţi în mijlocul noilor voştri concetăţeni, ceeace aţi fost atât tn timp de pace cât şi pe câmpul de onoare : model de bravură şi de disciplină, apărători ai drepturilor României şi ante-luptători ai legalităţii şi civilizaţiei Europei; astfel vă cunoaşte acum întreaga Europă, şi cu mândrie ,confirmăm aceasta.


Aşa dar drum bun soldaţi şi Dumnezeu să vă apere. Gândul meu să vă însoţească neîntrerupt.
Trăiască România!”
 

Sursă foto: Ilustrație din „Dobrogea. Gurile Dunării şi Insula Şerpilor”, de Romulus Seișanu, volum aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța
 
Citește și:

#citeşteDobrogea 180 de ani de la naşterea celui care a dat identitate Dobrogei. „Domnilor, iată Domnitorul vostru Carol I!“

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Nicoletei Florescu, șef Serviciul Topografie, Cadastru și Cartografie Digitală (DOCUMENT)

20 Oct 2023 1021

#DobrogeaDigitală Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

18 Jun 2022 3193

In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

17 Jun 2022 3272

#DobrogeaDigitală Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

16 Jun 2022 2960

#DobrogeaDigitală In memoriam Virgil Teodorescu

15 Jun 2022 3080

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 3004

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief

14 Jun 2022 3193

#DobrogeaDigitală Alexandru Mereuță – 95 de ani de la naștere

14 Jun 2022 3397

#DobrogeaDigitală Jean Ionescu – directorul cu cel mai îndelungat mandat în Dramaticul constănțean

09 Jun 2022 2279

#DobrogeaDigitală Paul Staicu, la 85 de ani

07 Jun 2022 1989

#DobrogeaDigitală Marea și poetul nepereche, evocați în întrunirile comitetului Pro Eminescu

03 Jun 2022 1889

#DobrogeaDigitală „Pentru copii, jocul e o treabă serioasă”

02 Jun 2022 2176

#DobrogeaDigitală „Ţinta statornică a României este de a contribui la menţinerea acestei păci binefăcătoare” (video)

01 Jun 2022 2120

#DobrogeaDigitală O imagine a Tuzlei, așa cum era la 1910

27 May 2022 3566

#DobrogeaDigitală Calea de ieşire din sărăcia şi marasmul economic este investiția în inteligența tinerilor, „bogăţia naturală a ţării”

26 May 2022 3399