Ziua Dobrogei

Ilarion Ciobanu, actorul român care a dorit să fie una cu marea


Astăzi îl comemorăm pe Ilarion Ciobanu, actorul care s-a stins în urmă cu 11 ani, la 7 septembrie 2008, răpus de o boală necruţătoare. Deşi foarte ataşat de mare - căci şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Constanţa - nu a mai putut s-o vadă în ultimii ani de viaţă, de aceea şi-a dorit ca măcar cenuşa sa să regăsească, după moarte, valurile Mării Negre.
 
Născut la 28 octombrie 1931, în Tighina, Ilarion Ciobanu a jucat în peste 50 de filme româneşti, semnând şi regia a două pelicule. După o carieră de rugbist şi o serie lungă de meserii (hamal, tractorist, miner, tâmplar, şofer, marinar, pescar), în anul 1958 intră la Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti, pe care îl părăseşte însă pentru a face filmul Setea, unde a debutat la vârsta de 30 de ani şi în care a jucat alături de Ion Besoiu şi Amza Pellea.
 
Printre cei mai distribuiţi actori înainte de 1989, Ilarion Ciobanu a jucat apoi doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră - Ultimul bordelTerente - Regele bălţilorTancul şi Bored.
 
Ilarion Ciobanu a fost omagiat, cu aplauze entuziaste, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, BiFEST, din 2004, unde a primit Premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa la arta cinematografiei.
În acelaşi an, pe 7 februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", pentru întreaga activitate şi talentul interpretativ pus în slujba filmului românesc.
 
Deşi a visat să devină marinar, nu actor - în teatru ajungând dintr-o întâmplare şi simţindu-se acolo ca un “elefant între porţelanuri” - a făcut din această meserie o artă şi a rămas în istoria cinematografiei cu roluri memorabile.
 
Sursa foto: captură YouTube/TVR
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știați că...? Un celebru actor român ar fi împlinit astăzi 86 de ani. Cenușa sa a fost aruncată în Marea Neagră

28 Oct 2017 1156

9 ani de când a murit legenda filmului românesc Ilarion Ciobanu. A trăit la Constanța. Cenușa lui a fost aruncată în mare (galerie foto+video)

07 Sep 2017 8117

In memoriam. Opt ani fără actorul Ilarion Ciobanu. A trăit în Constanța. (video)

07 Sep 2016 21598

Ilarion Ciobanu a asmuţit câinele pe el Ilie Ioan, crainicul stadionului „Farul“, a jucat în „Toate pânzele sus“

01 Apr 2015 5181

„Nu părăseşti România, pentru că taică-tău are cazan de ţuică!” Actorul Ilarion Ciobanu a jucat rugby la Constanţa. I se spunea „Gloaba” (galerie foto)

05 Dec 2013 9347

Semnificaţii istorice - 28 octombrie

28 Oct 2010 1249