Cultura

Imagini de la eveniment. Generozitate printre file de istorie Profesorul dr. Adrian Ilie aduce în prim-plan primarii și personalitățile marcante de la Medgidia (galerie foto)

Dobrogenii sunt oameni generoși. Acest lucru a fost demonstrat, o dată în plus, de gestul caritabil pe care prof. dr. Adrian Ilie, autorul volumelor „Personalități marcante ale Medgidiei“ și „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani“, l-a făcut marți seară, donând banii strânși din vânzarea celor două volume pentru Alexandru Bardu, un băiețel de doar 10 ani căruia i-a fost descoperită, la începutul acestei ani, o tumoră. 

Sala mică a Casei de Cultură „Ioan N. Roman“ a fost arhiplină, marți seară, de Ziua Dobrogei, semn că locuitorii Medgidiei sunt oameni sensibili la evenimentele culturale care se întâmplă în urbea lor. Ei au venit în număr mare pentru a participa la lansarea celer două cărți, apărute anul acesta la editura Ex Ponto, sub semnătura cunoscutului istoric prof. dr. Adrian Ilie: „Personalități marcante ale Medgidiei“ și „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani“.

„Valoarea omului se măsoară după greutățile pe care el le învinge“

„Personalități marcante ale Medgidiei“ are ca motto cuvintele lui Voltaire „Valoarea omului se măsoară după greutățile pe care el le învinge“. Prof. dr. Adrian Ilie a dedicat această catte „colegului și prietenului Virgil Coman“. De altfel, regretatul om de cultură își găsește un loc însemnat în cele 168 de pagini ale volumului, alături de alte personalități ale vechiului Karasu, dintre care se cuvine a-l menționa prima dată pe sultanul Abdul Medgid, cel al cărui îl poartă Medgidia. Alături de cele două nume menționate deja, în carte sunt evocate alte 31 de personalități (în ordine cronologică, nu alfabetică), printre care: Ioan N. Roman, Ibrahim Themo, Mehmet Niyazi, Lucian Grigorescu, Ifitmie Ilisei, Dan Spătaru, Corneliu Leu, Kemal Karpat, Tahsin Gemil, Gheorghe Dumitrașcu, Bardu Nistor, Constantin Papadopol, Ion Faiter.

„Decizia de scrie această carte am luat-o atunci când, în urma discuțiilor purtate cu persoane de diferite vârste și cu pregătiri total diferite, am constatat că dorința unanimă a locuitorilor Medgidiei este aceea de a promova valorile. Cum puteam face mai bine acest lucru decât printr-o lucrare care să grupeze toate aceste personalități, aceste valori pe care orașul le-a dat de-a lungul timpului. Nu a fost ușor să stabilesc acele personalități care și-au spus cuvântul în domeniile lor de activitate, dar care au întreprins acțiuni în sprijinul comunității de unde au plecat. Fără nicio îndoială, mai sunt și alte personalități ale orașului, care vor fi abordate într-o viitoare ediție a cărții de față“, a scris prof. dr. Adrian Ilie în „Introducerea“ cărții.

Cel de-al doilea volum adus în atenția medgidienilor, în mod special, și a dobrogenilor, în general, „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani“, prezintă cei 50 de primari ai Medgidiei, din 1878 până în prezent, dintre care, după cum a spus prof. dr. Adrian Ilie în cadrul dublului eveniment editorial de marți, 14 noiembrie, 14 au avut două sau chiar mai multe mandate.

„Realizările unui oraș aparțin oamenilor, dar inițiativa, organizarea și gestionarea situațiilor revin edililor“

„Lucrarea de față a apărut din necesitatea de a cunoaște mai bine anumite momente ale organizării și dezvoltării orașului Medgdia de-a lungul vremurilor. Cel care va deschide această carte se poate întreba care au fost motivele autorului de a aborda acest subiect. Răspunsul este unul simplu. Șeful administrației locale a fost și este cel care a adoptat / adoptă deciziile importante pentru comunitate, având susținerea Consiliului Comunal. Realizările unui oraș aparțin oamenilor, dar inițiativa, organizarea și gestionarea situațiilor revin edililor“, se arată în „Introducerea“ semnată de autor.

Marți seară, în cadrul dublului eveniment editorial, au luat cuvântul: inspectorul școlar de istorie prof. Paula Iordan, prof. Ekrem Gafar, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Costin Scurtu și Bogdan Moșescu, administrator public al Primăriei Medgidia.

Printre publicul din sală s-au aflat și foști primari ai municipiului, Mircea Pintilie și Marian Iordache, care au fost invitați să ia cuvântul, spre finalul manifestării culturale.

Cele două cărți semnate de prof. dr. Adrian Ilie au apărut, așa cum se menționează și între coperțile lor, în contextul împlinirii a 139 de ani de la reintegrarea Dobrogei în cadrul statului român. Ele se adresează „istoricilor, iubitorilor de istorie a Dobrogei și a Medgidiei, precum și publicului larg“, conform autorului.

În programul manifestării culturale au fost incluse și momente artistice: recitaluri de poezie, cântece pe ritmuri dobrogene, dar și dansuri.

Volumele „Personalități marcante ale Medgidiei“ și „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani“ au apărut cu sprijinul Primăriei Muncipiului Medgidia și a primarului Valentin Vrabie. Au girat prin semnătura lofr unul sau ambele volume, istorici importanți ai spațiului dobrogean: prof. univ. dr. Stoica Lascu, consilier dr. Florin Stan de la Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, dr. Lavinia Dumitrașcu de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, directorul filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, dr. Costin Scurtu.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:
 
LIVE TEXT Imagini de la eveniment prof. dr. Adrian Ilie lansează două cărţi dedicate Medgidiei (galerie foto)

Dublu eveniment editorial la Medgidia

#scrieDobrogea Panairul de la Medgidia sau sărbătoarea Sfântului Dumitru (galerie foto)

#scrieDobrogea. Geamia din Medgidia - o construcţie emblematică şi un simbol al oraşului (galerie foto)

#scrieDobrogea. Sistemul educaţional islamic. Seminarul musulman din Medgidia (I) - galerie foto

#scrieDobrogea. Sistemul educaţional islamic. Seminarul musulman din Medgidia (II) - galerie foto

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Călători străini prin Dobrogea (CLXXVII.2) - Wilhelm Hamm (Germania) - galerie foto

16 Feb 2018 331

#citeșteDobrogea Școli românești pe teritoriul bulgar (III). Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Feb 2018 338

#citeşteDobrogea 177 de ani de la naşterea lui Mihail Suţu, corifeul ştiinţei numismatice

15 Feb 2018 372

#citeșteDobrogea Școli românești pe teritoriul bulgar (II). Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

15 Feb 2018 317

Oamenii cetății, despre Biblioteca Virtuală - Dobrogea de ieri și de azi. Recurs la memorie - „Analele Dobrogei“

15 Feb 2018 1430

Călători străini prin Dobrogea (CLXXVII.1) - Wilhelm Hamm - galerie foto

14 Feb 2018 372

#citeșteDobrogea Bisericile din Dobrogea otomană. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Feb 2018 1892

Callatis şi callatienii în izvoarele istorice scrise (III) - galerie foto

14 Feb 2018 1039

Constantin Pariano, „moșierul de la Hasancea“ (I)

13 Feb 2018 930

Elveţianul Pittard, Constanţa şi drumurile primejdioase ale Dobrogei O poveste despre tâlhari la drumul mare (galerie foto)

13 Feb 2018 1676

Călători străini prin Dobrogea (CLXXVI) - David Schickler (Franţa)

12 Feb 2018 524

#citeşteDobrogea „I-a venit de hac!“ De unde vine expresia. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Feb 2018 4364

Legenda vinului Negru, „Lacul sfânt“, Tezaurul princiar şi Satul Nisipului Galben (Sarichioi - Agighiol - Sarinasuf)

12 Feb 2018 1407

Cu drag despre Dobrogea. O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa despre digitalizarea... trecutului şi încrederea în viitor (galerie foto)

12 Feb 2018 1934

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea scriitorului dobrogean Pericle Martinescu

11 Feb 2018 513

Călători străini prin Dobrogea (CLXXV) - Anonim (Franţa)

10 Feb 2018 910

#citeşteDobrogea 101 ani de la naşterea patriarhului baletului constănţean, Oleg Danovski

09 Feb 2018 701

#citeșteDobrogea „Să se dea ordin tuturor primarilor ca, în zilele de duminică și sărbători, să fie închise toate crâșmele.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală

09 Feb 2018 1406

#citeşteDobrogea Şcoli româneşti pe teritoriul bulgar (I). Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

09 Feb 2018 3151

#citeşteDobrogea George Enescu, în concert la Constanţa, acum 102 ani

08 Feb 2018 1312

#citeșteDobrogea Amintiri despre ospitalierii slujitori ai Domnului de la Saon, Celic și Slava. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

08 Feb 2018 2367

#citeşteDobrogea Corpul didactic, din modestul salariu, a oferit o bursă. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

08 Feb 2018 1267

Călători străini prin Dobrogea (CLXXIV) - Guillaume Lejean (Franța)

07 Feb 2018 549

#citeşteDobrogea 129 de ani de la naşterea lui Krikor H. Zambaccian, un mecena dobrogean

07 Feb 2018 576

#citeșteDobrogea Un oraș comercial nu putea exista fără o școală comercială. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

07 Feb 2018 1523

Callatis şi callatienii în izvoarele istorice scrise (II)

07 Feb 2018 848

#citeşteDobrogea Greutăţile începutului de învăţământ marinăresc. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

06 Feb 2018 339

#citeşteDobrogea 122 de ani de la naşterea lui Vasile Canarache, ctitor a numeroase edificii dobrogene

06 Feb 2018 502

Stela Palmată - Demonul cu ochii răi

06 Feb 2018 1108

#citeşteDobrogea Comorile... verzi din pădurile Dobrogei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

05 Feb 2018 712

Drumul Scorpiei, Ostrovul Tătaru, Jugul Dracului şi alte toponime din Delta Dunării

05 Feb 2018 1721

#citeşteDobrogea Chiar regele Carol I s-a opus desfiinţării Gimnaziului „Mircea cel Bătrân“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

05 Feb 2018 668

#citeşteDobrogea Însemnătatea şcolilor profesionale în viaţa economică a Dobrogei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

03 Feb 2018 701

#citeşte Dobrogea 124 de ani de la naşterea marelui pictor dobrogean Lucian Grigorescu

02 Feb 2018 458

#citeşteDobrogea Unde sunt pădurile de altădată din Dobrogea? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

02 Feb 2018 3949

#citeşteDobrogea Iată cum erau atraşi profesori buni la ţară! Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

02 Feb 2018 2393

#citeşteDobrogea Nici la 1924 nu lua Bacalaureatul oricine. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

01 Feb 2018 4154

#scrieDobrogea Apeductele Tomisului, lungul drum al apei şi al legendelor

31 Jan 2018 5436

#citeşteDobrogea Liceul „Mircea cel Bătrân“, blazonul învăţământului constănţean. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

31 Jan 2018 5200

#citeşteDobrogea Primul gimnaziu românesc din Tulcea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

30 Jan 2018 1758

#citeșteDobrogea Despre opționalele de pe la 1900. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

29 Jan 2018 678

#citeşteDobrogea Dificultăţile bugetare sacrifică întâi interesele culturale. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

27 Jan 2018 2615

#citeşteDobrogea „Şcoala este însuşi viitorul ţării.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

26 Jan 2018 648

#scrieDobrogea Integrarea Dobrogei. Implicaţii socio-economice

25 Jan 2018 627

#citeşteDobrogea „Averea publică se consideră de multe ori pradă publică.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

25 Jan 2018 2741

#citeşteDobrogea „Nu toţi învăţătorii dobrogeni înţeleg să-şi facă datoria de apostoli.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Jan 2018 695

#citeșteDobrogea Dobrogea după 1877, văzută prin ochii contemporanilor

23 Jan 2018 611

#citeşteDobrogea Despre o altfel de „vrăjmăşie“ împotriva educaţiei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 Jan 2018 420

#citeşteDobrogea 133 de ani de la naşterea lui George Vâlsan, fondator al etnografiei româneşti

22 Jan 2018 543

#citeşteDobrogea Ce lefuri aveau învăţătorii înainte de 1878. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

22 Jan 2018 7421