Cultura

Imagini de la eveniment. Generozitate printre file de istorie Profesorul dr. Adrian Ilie aduce în prim-plan primarii și personalitățile marcante de la Medgidia (galerie foto)

Dobrogenii sunt oameni generoși. Acest lucru a fost demonstrat, o dată în plus, de gestul caritabil pe care prof. dr. Adrian Ilie, autorul volumelor „Personalități marcante ale Medgidiei“ și „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani“, l-a făcut marți seară, donând banii strânși din vânzarea celor două volume pentru Alexandru Bardu, un băiețel de doar 10 ani căruia i-a fost descoperită, la începutul acestei ani, o tumoră. 

Sala mică a Casei de Cultură „Ioan N. Roman“ a fost arhiplină, marți seară, de Ziua Dobrogei, semn că locuitorii Medgidiei sunt oameni sensibili la evenimentele culturale care se întâmplă în urbea lor. Ei au venit în număr mare pentru a participa la lansarea celer două cărți, apărute anul acesta la editura Ex Ponto, sub semnătura cunoscutului istoric prof. dr. Adrian Ilie: „Personalități marcante ale Medgidiei“ și „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani“.

„Valoarea omului se măsoară după greutățile pe care el le învinge“

„Personalități marcante ale Medgidiei“ are ca motto cuvintele lui Voltaire „Valoarea omului se măsoară după greutățile pe care el le învinge“. Prof. dr. Adrian Ilie a dedicat această catte „colegului și prietenului Virgil Coman“. De altfel, regretatul om de cultură își găsește un loc însemnat în cele 168 de pagini ale volumului, alături de alte personalități ale vechiului Karasu, dintre care se cuvine a-l menționa prima dată pe sultanul Abdul Medgid, cel al cărui îl poartă Medgidia. Alături de cele două nume menționate deja, în carte sunt evocate alte 31 de personalități (în ordine cronologică, nu alfabetică), printre care: Ioan N. Roman, Ibrahim Themo, Mehmet Niyazi, Lucian Grigorescu, Ifitmie Ilisei, Dan Spătaru, Corneliu Leu, Kemal Karpat, Tahsin Gemil, Gheorghe Dumitrașcu, Bardu Nistor, Constantin Papadopol, Ion Faiter.

„Decizia de scrie această carte am luat-o atunci când, în urma discuțiilor purtate cu persoane de diferite vârste și cu pregătiri total diferite, am constatat că dorința unanimă a locuitorilor Medgidiei este aceea de a promova valorile. Cum puteam face mai bine acest lucru decât printr-o lucrare care să grupeze toate aceste personalități, aceste valori pe care orașul le-a dat de-a lungul timpului. Nu a fost ușor să stabilesc acele personalități care și-au spus cuvântul în domeniile lor de activitate, dar care au întreprins acțiuni în sprijinul comunității de unde au plecat. Fără nicio îndoială, mai sunt și alte personalități ale orașului, care vor fi abordate într-o viitoare ediție a cărții de față“, a scris prof. dr. Adrian Ilie în „Introducerea“ cărții.

Cel de-al doilea volum adus în atenția medgidienilor, în mod special, și a dobrogenilor, în general, „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani“, prezintă cei 50 de primari ai Medgidiei, din 1878 până în prezent, dintre care, după cum a spus prof. dr. Adrian Ilie în cadrul dublului eveniment editorial de marți, 14 noiembrie, 14 au avut două sau chiar mai multe mandate.

„Realizările unui oraș aparțin oamenilor, dar inițiativa, organizarea și gestionarea situațiilor revin edililor“

„Lucrarea de față a apărut din necesitatea de a cunoaște mai bine anumite momente ale organizării și dezvoltării orașului Medgdia de-a lungul vremurilor. Cel care va deschide această carte se poate întreba care au fost motivele autorului de a aborda acest subiect. Răspunsul este unul simplu. Șeful administrației locale a fost și este cel care a adoptat / adoptă deciziile importante pentru comunitate, având susținerea Consiliului Comunal. Realizările unui oraș aparțin oamenilor, dar inițiativa, organizarea și gestionarea situațiilor revin edililor“, se arată în „Introducerea“ semnată de autor.

Marți seară, în cadrul dublului eveniment editorial, au luat cuvântul: inspectorul școlar de istorie prof. Paula Iordan, prof. Ekrem Gafar, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Costin Scurtu și Bogdan Moșescu, administrator public al Primăriei Medgidia.

Printre publicul din sală s-au aflat și foști primari ai municipiului, Mircea Pintilie și Marian Iordache, care au fost invitați să ia cuvântul, spre finalul manifestării culturale.

Cele două cărți semnate de prof. dr. Adrian Ilie au apărut, așa cum se menționează și între coperțile lor, în contextul împlinirii a 139 de ani de la reintegrarea Dobrogei în cadrul statului român. Ele se adresează „istoricilor, iubitorilor de istorie a Dobrogei și a Medgidiei, precum și publicului larg“, conform autorului.

În programul manifestării culturale au fost incluse și momente artistice: recitaluri de poezie, cântece pe ritmuri dobrogene, dar și dansuri.

Volumele „Personalități marcante ale Medgidiei“ și „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani“ au apărut cu sprijinul Primăriei Muncipiului Medgidia și a primarului Valentin Vrabie. Au girat prin semnătura lofr unul sau ambele volume, istorici importanți ai spațiului dobrogean: prof. univ. dr. Stoica Lascu, consilier dr. Florin Stan de la Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, dr. Lavinia Dumitrașcu de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, directorul filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I“, dr. Costin Scurtu.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:
 
LIVE TEXT Imagini de la eveniment prof. dr. Adrian Ilie lansează două cărţi dedicate Medgidiei (galerie foto)

Dublu eveniment editorial la Medgidia

#scrieDobrogea Panairul de la Medgidia sau sărbătoarea Sfântului Dumitru (galerie foto)

#scrieDobrogea. Geamia din Medgidia - o construcţie emblematică şi un simbol al oraşului (galerie foto)

#scrieDobrogea. Sistemul educaţional islamic. Seminarul musulman din Medgidia (I) - galerie foto

#scrieDobrogea. Sistemul educaţional islamic. Seminarul musulman din Medgidia (II) - galerie foto

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rubrică dedicată personalităţilor dobrogene, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța. Să cunoaştem oamenii remarcabili ai Dobrogei! (galerie foto)

06 Dec 2019 945

#Dobrogeaetnică A doua ediție Ziua Dobrogei 2018 - „Etniile împreună pentru Dobrogea” (VIDEO)

05 Dec 2019 170

#DobrogeaDigitală „Meridianul Phoenix. Jurnal de călătorie“ - Simion Tavitian, o nouă carte în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

02 Dec 2019 1486

#sărbătoreșteDobrogea141 Laudatio Constantin Sarry

30 Nov 2019 288

#sărbătoreşteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Constantin Sarry

30 Nov 2019 1361

#sărbătoreşteDobrogea141 Anton Traian Antoniadis - Comunitatea Elenă, Maria Magiru - Muzeul de Artă Populară şi Lucian Lungoci - Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, mesaje de Ziua Dobrogei

30 Nov 2019 1885

Elevii constănţeni sărbătoresc prin proiectul judeţean „Unitate în diversitate pe pământ românesc“ (galerie foto)

29 Nov 2019 374

#sărbătoreșteDobrogea141 Laudatio Pericle Martinescu (1911-2005)

29 Nov 2019 204

Ecouri la sărbătoarea Zilei Dobrogei Corespondență din Israel, de la Corina Shapira, fiica savantului Garabet Kumbetlian

29 Nov 2019 531

#citeşteDobrogea Vasile Kogălniceanu - promotor al emancipării Dobrogei

29 Nov 2019 675

#sărbătoreşteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Pericle Martinescu

29 Nov 2019 620

#sărbătoreşteDobrogea141 Prof. univ. dr. Adrian Bavaru, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi Iulia Bruchental, de la Direcţia Agricolă, mesaje de Ziua Dobrogei (video)

29 Nov 2019 1654

Petre Diaconu - istoric, arheolog şi cercetător

28 Nov 2019 204

Constantin N. Sarry, director al ziarului Dobrogea Jună

28 Nov 2019 267

#sărbătoreşteDobrogea141 Laudatio Geavit Musa

28 Nov 2019 1067