LIVE TEXT “Forumul religiilor în Dobrogea”, la cea de-a doua ediție. Tema este Școala creștină a Dobrogei - Dionisie Exiguul, dobrogeanul care a calculat pentru prima dată anul naşterii lui Iisus Hristos


În 2018, la inițiativa cotidianului ZIUA de Constanța, cu generoasa participare a Înalt-Prea Sfinției Sale Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Eminenței Sale Muurat Iusuf, Muftiu al Cultului Musulman din România și a Excelenței-Sale Ieronim Iacob, Monsenior al Bazilicii „Sfântul Anton”, a avut loc prima ediție a “Forumului religiilor în Dobrogea”.

Astăzi,  19 noiembrie, în preambulul evenimentul Ziua Dobrogei, ajuns la a treia ediție,  care se va desfășura sâmbătă,  23 noiembrie, în sala Remus Opreanu, cei trei reprezentanți a cultelor religioase din Dobrogea s-au așezat, din nou, la aceeași masă.

Evenimentul se desfășoară sub forma unei dezbateri libere între invitați, moderată de către Dorin Popescu, om de cultură al Tomisului, doctor în Filologie, fost diplomat al României, actualmente președinte al Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House”, distins în anul 2018 cu distincția eparhială pentru mireni Crucea Sfântului Apostol Andrei (a Dobrogei).

Dezbaterea are ca temă Școala creștină a Dobrogei - Dionisie Exiguul, dobrogeanul care a calculat pentru prima dată anul naşterii lui Iisus Hristos – Anno Domini. Prin continuarea acestui proiect, care se adaugă numeroaselor altor inițiative de ecumenism social, cultural, religios, științific etc. ale publicației noastre, dorim a consolida percepția publică a Dobrogei ca mozaic cultural, etnic și religios armonios, model de toleranță și conviețuire în Europa și întreaga lume.

UPDATE 7
Monseniorul apreciază istoria locală și vestigiile din Dobrogea, cât și flora și fauna locală.  El a mai spus căar trebui mai multă unitate pentru spațiul comun. Iar ce este lipsă mare in Dobrogea, este o facultate de turism. Muftiul a spus că lipsește cu desăvârșire turismul ecumenic, turiștii sa poată avea acces la toate obiectivele religioase din județ. 

UPDATE 6
De asemenea, comunitatea musulmană aplaudă faptul că încă din 1878, prin Proclamația Regelui Carol I, musulmanii dobrogeni se consideră mândri că fac parte din comunitatea locală. 

UPDATE 5

IPS Teodosie a precizat că toți din Dobrogea, indiferent de religie, au un părinte comun - Avraam. Monseniorul a adus și el informații clare legate de venirez catolicilor pe meleagurile dobrogene. În 1850, au ajuns călugării capucini care au avit grijă de cei care lucrau la port si calea ferată,  fiind vorba de catolici cu diverse naționalități,  stabiliți în Dobrogea. Toți își aduc o contribuție pentru clădirea cetății,  dar au adus și religia odată cu ei. Ulterior, catolicii din Moldova au coborât în Dobrogea. Muftiul a spus că Imperiul Otoman nu a avut ca scop stoparea propovaduirii religiilor creștine în  Dobrogea. "Politica nu a fost de a îngrădi practicile celorlalte religii. După războiul de Independență,  populația majoritară era musulmană în Dobrogea, primarul musulman din Medgidia a cerut edificarea unei biserici creștine și a cerut sprijin de la administrația centrală. Ministrul Tache Ionescu a refuzat, iar la vremea aceea primarul de origine tătară a insistat până când au fost acordați", a spus acesta.

UPDATE 4

Muftiul a mai punctat că influența a fost reciprocă la întocmirea calendalelor religioase din toate religiile. 

UPDATE 3
IPS Teodosie a adăugat că,  în prezent, se lucrează la adunarea documentelor scrise de către Dionisie Exiguul pentru a lucra la traducerea lor. Studenții de la Universitatea Ovidius, de la Teologie, Istorie si Filologie colaborează la traducerea lor și se dorește introducerea acestora într-un muzeu dedicat.

UPDATE 2
IPS Teodosie a făcut o trecere în revistă a vieții și importanței lui Dionisie Exiguul. "Dobrogea este un izvor al creștinismului, încă de la prezența Sfântului Andrei in zonă, care a lăsat în urma sa mucenici care să ducă Cuvântul Domnului. A dat roade, drept urmare apariția călugărilor sciți și-au lăsat amprenta în istoria creștinismului. În Dobrogea, amintim doi călugări,  Ioan Casian și Dionisie cel Smerit. Cel din urmă a fost sfetnic la 10 papi", a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Monseniorul Ieronim Iacob a vorbit de data nașterii lui Iisus Hristos. "Și-a luat diaconatul la Constantinopol și preotia la Roma, mai ales într-o perioadă delicată,  secolul VI, când se dezbate data Paștelui. Astfel, Dionisie a calculat data corectă a nașterii lui Iisus Hristos, pentru a stabili Paștele. Evident că nu a fost totul gata a doua zi, ci în secolul al VII-lea", a adăugat monseniorul.

Muftiul a precizat că prima oara a auzit de Dionisie Exiguul de la profesorul său de doctorat și că în istoria religiilor a existat un călugăr musulman, ajuns in Dobrogea în secolul XII, care a transmis islamul către poporul de aici.

UPDATE 1
Discuția a debutat cu o întrebare legată de impactul organizarii dezbaterii de astăzi. IPS Teodosie a răspuns primul, spunând căi inițiativa este binevenită, "într-un loc unde conviețuim foarte armonios, Dobrogea este o casă comună, o Galilee a neamurilor". Muftiul a ținut să mulțumească cotidianului ZIUA de Constanta pentru inițiativa de a reorganiza forumul de astăzi. Monseniorul a multumit de asemenea organizarea evenimentului și abia așteaptă să dezbată liber subiectul propus.





 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Programul Arhiepiscopului Tomisului în perioada următoare

01 Sep 2023 1353

Constanța Arhiepiscopia Tomisului. S-a modificat ora începerii evenimentului „Europa - acest lucru mare și sfânt”

25 Feb 2022 1374

Cel mai vechi manuscris rămas de la Sfântul Dionisie Exiguul lansat la Constanța

25 Feb 2022 1288

#citeșteDobrogea Patriarhul de la Păcuiul lui Soare

03 Apr 2021 2847

Crăciunul și importanța Sfântului dobrogean Dionisie Exiguul pentru creștinii din întreaga lume

25 Dec 2020 2150

Vești bune în pandemie! O școală și un liceu din Constanța se întorc în scenariul 2 Coronavirus

21 Oct 2020 2028

Seminarul Teologic Ortodox Constanța cumpără produse de curățenie (documente)

23 Sep 2020 2403

#DobrogeaDigitală - „Dobrogea nouă pe căile străbunilor”, de V.Stroescu și N.Pantely Stanciu Sciții și obiceiurile lor sângeroase

16 Sep 2020 3250

#DobrogeaDigitală. „Tanagra. Callatis. Măşti şi figurine din atelierele de la Mangalia”, de Vasile Canarache Despre colecționarii de tanagre, statuetele artistice ale antichității

04 Aug 2020 2994

#citeșteDobrogea „Vasile Canarache și-a transformat vechea pasiune pentru arheologie într-o profesie”. 124 de ani de la naștere

06 Feb 2020 2707

Dobrogeanul care a calculat anul naşterii lui Iisus De Crăciun, mai mult ca în orice zi a anului, să-l amintim pe Sfântul Dionisie Exiguul!

25 Dec 2019 4679

#DobrogeaDigitală In memoriam Pericle Martinescu, un martor fidel și inspirat al epocii sale

24 Dec 2019 1615

Teatru, film, colinde şi expoziţie de pictură, la sărbătoarea Liceului Tehnologic „Ion Podaru“. Primarul oraşului Ovidiu, George Scupra, prezent la eveniment (galerie foto)

02 Dec 2019 2536

#sărbătoreșteDobrogea141 Laudatio Constantin Sarry

30 Nov 2019 3065

#sărbătoreşteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Constantin Sarry

30 Nov 2019 9432