Lucian Grigorescu, pictorul dobrogean îndrăgostit de lumină

Astăzi se împlinesc 54 de ani de la moartea pictorului Lucian Grigorescu, care se stingea, în urma unei boli incurabile, într-o zi de 28 octombrie, în 1965. 
Născut la 1 februarie 1894, la Medgidia, într-o familie de intelectuali, a urmat școala primară în orașul natal, ducând cu sine, întreaga viață, pitorescul târgului multietnic, pe care îl vom regăsi în multe dintre pânzele sale. 

Studiază pictura la „Academia de Belle Arte” din Bucureşti, dar războiul îi întrerupe studenția și e nevoit să plece pe front, ca artilerist. Fiind rănit, se  refugiază împreună cu familia la Iaşi, unde va deschide prima expoziţie personală, în sala revistei „Omul liber”. 
După război, se căsătorește și își reia studiile, definitivându-și formația artistică în marile capitale europene, unde are ocazia să frecventeze atelierele pictorilor impresioniști ai vremii.

La Roma, lucrează cu Etore Ferrari, celebrul autor al statuii lui Ovidius Publius Naso de la Constanţa, iar la Paris îi regăsește pe Brâncuşi şi Theodor Pallady. 
Călătoreşte spre sudul Franţei, unde descoperă Cassis sur Mer, fermecătorul oraș mediteranean de lângă Marsilia, ale cărui peisaje și lumină speciale îi vor inspira creația. Expune la Roma, Helsinki, Paris, Berlin, Moscova sau Cairo.
Un al loc care l-a influențat pe artist a fost Balcicul, unde a mers adesea să picteze, imortalizând culoarea și farmecul colinelor în pânzele sale. Avea aici prieteni, oameni care îl cunoșteau și îl iubeau.

Se întoarce în ţară înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, dar e nevoit să plece din nou pe front, ca reporter militar – va fi momentul când va picta, în acuarele şi guaşă, scene inspirate de război.
În anul 1937 expune la Paris în cadrul Expoziţiei Universale, iar în 1938 este invitat să participe la Bienala de la Veneţia. Este, de asemenea, prezent cu 85 de pânze la sala „ Dalles”, expoziția trezind ecouri entuziaste în rândul publicului și al criticilor de artă. 
În 1948 devine membru corespondent al Academiei Române, fiind numit Maestru Emerit al Artei, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat. 

Lucrările sale de artă postimpresionistă sunt expuse în Muzeul de Artă al României, în Muzeul Zambaccian, în Muzeul Brukenthal şi în Muzeele de artă din Constanţa şi Ploieşti. 

Cel mai cunoscut tablou al său, Arlechinul, se află în Muzeul Zambaccian, înfiinţat la Bucureşti de alt constănţean, colecţionarul de artă Krikor H. Zambaccian.

Lucian Grigorescu este, probabil, cea mai faimoasă personalitate a oraşului Medgidia. Numele său a fost dăruit muzeului din localitate, Casei de Cultură a Sindicatelor, unei străzi şi unei școli gimnaziale. De asemenea, în Medgidia se organizează periodic o tabără internațională de pictură, care îi omagiază numele și remarcabila activitate artistică. 
Din anul 2006, la 2 septembrie, Lucian Grigorescu a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Medgidia.
 
Sursa foto: Captură Youtube/Biblioteca municipală Medgidia
 
 
Citește și:

Lucian Grigorescu (1894-1965), un artist universal (galerie foto)
 

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Dobrogeanul Lucian Grigorescu, cel care a pictat Medgidia pe harta internațională a artei
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam George Ștefănescu, pictorul inspirat de locurile și peisajele din Dobrogea

19 Apr 2024 495

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 6148

Licitații Constanța Primăria Medgidia pune la bătaie peste 2,17 milioane de euro pentru renovarea Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu“, din oraș (DOCUMENT)

13 Feb 2024 2127

Originar din Medgidia Lucian Grigorescu, un pictor considerat ca „dintre cei mai interesanți, mai complecși și mai personali postimpresioniști” la nivel mondial

31 Jan 2024 1163

Comandant nou, numit în funcție la Direcția Hidrografică Maritimă (GALERIE FOTO)

15 Jul 2023 1122

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 09 mai 2023

10 May 2023 1581

Muzeul de Artă ”Lucian Grigorescu” din Municipiul Medgidia, reabilitat prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (DOCUMENTE)

01 Mar 2023 1321

129 de ani de la nașterea lui Lucian Grigorescu, cel mai important artist al Medgidiei

01 Feb 2023 1348

Au trecut 34 de ani de la scufundarea navei Sadu. Doar 7 membri ai echipajului au supraviețuit

02 Dec 2022 10799

Ce post este vacant la Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu" din Medgidia

28 Jun 2022 986

​Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu” din Medgidia angajează. Ce post este vacant

27 Jun 2022 1227

Şcoala Gimnazială „Lucian Grigorescu" Medgidia face angajări

25 Jun 2022 1247

Muzică, dans și demonstrații de arte marțiale la spectacolul caritabil „Pentru tine, Matei“, de la Medgidia

12 May 2022 1762

Expoziție la Muzeul de Artă din Constanța. Lista câștigătorilor concursului Național De Pictură „Lucian Grigorescu” (GALERIE FOTO)

05 May 2022 3079

Concurs național de pictură. Lucrările vor fi expuse la Muzeul de Artă Constanța. Cine poate participa

02 May 2022 2978