#DobrogeaAcademică Membru corespondent al Academiei Române, Nicolae Teodoreanu, creatorul rasei de ovine Merinos de Palas

Pe data de 17 august se împlinesc 130 de ani de la nașterea medicului veterinar Nicolae Teodoreanu. Născut în 1889, în Rădești, Olt, Teodoreanu a fost un emerit medic veterinar, în 1952 devenind membru corespondent al Academiei Române.
 
Specialist în domeniul creșterii animalelor și al geneticii animale, el a absolvit Școala superioară de medicină veterinară din București, în anul 1912, urmând apoi un stagiu de specializare în Germania, pe lângă profesorul Kronacher din Hanovra, unde și-a susținut de altfel și teza de doctorat, în 1922. Teza sa a devenit ulterior o lucrare de referință, fiind citată în numeroase tratate ale unor savanți români sau străini.



În anul 1925, este numit director al Oieriei Palas-Constanța. Aici pune la punct un laborator de cercetări, unde inițiază, printre altele, lucrări de craniologie și craniometrie, ajunse foarte cunoscute în ţară și în străinătate. Utilizând baza de cercetări ştiinţifice, reuşește să realizeze, împreună cu Sava Timariu, rasa de ovine cu lână fină „Merinos de Palas”, merit pentru care i se decernează, în 1962, Premiul de Stat al Republicii Populare Române. „ Medicilor veterinari dr. Nicolae Teodoreanu și Sava Timariu, pentru crearea unei rase noi de oi cu lîna fină - Merinosul de Palas, valoarea premiului fiind de 40.000 lei“  („Hotărârea nr. 281/1963 privind acordarea Premiului de Stat al Republicii Populare Romane pe anul 1962“), potrivit lege5.ro.

Laboratorul de cercetări din cadrul Oieriei de la Palas Constanța, coordonat de Nicolae Teodoreanu, a fost vizitat de numeroase personalități științifice, printre care acad. Gh. Marinescu sau Constantin I. Parhon.
O altă realizare de prestigiu a medicului Nicolae Teodoreanu este înființarea Societății de Genetică din România, în anul 1936.
 
Nicolae Teodoreanu a murit la 19 martie 1977, în București, lăsând o moștenire științifică importantă pentru Dobrogea, locul unde a și-a desfășurat activitatea de cercetător, dar și pentru România. În semn de recunoaștere și omagiu, una dintre străzile cartierului constănțean Palazu Mare îi poartă numele.
 
Sursa foto: Imaginea reprezintă o ilustrație din cartea „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“, disponibilă în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.