Moștenirea lui Sever Cărpinișan, primul român jurnalist, o datorie morală pentru edilii constănțeni (galerie foto)


Ce mai reprezintă jurnalismul la ora actuală și ce valoare mai are el în conștiința morală a cititorului care a ajuns să fie cuantificat drept click-ul ce face diferența în traficul online?
Pentru cine mai contează dacă presa în ziua de astăzi este formatoare de opinie sau „canalul colector” al postărilor de pe rețele de socializare?
Care mai este statutul ziaristului când informația culeasă de pe teren a ajuns... cronofagă?
Sunt întrebări care par să deprofesionalizeze bătrâna meserie de gazetar.

Și totuși, Filiala Dobrogea a Asociației Române de Istorie a Presei a provocat, ieri, o întâlnire, la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin”, lansând în dezbatere tema „Presa Dobrogei și Primul Război Mondial”, moderată de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan. Evident, discuția nu s-a rezumat la subiectul propus,
Au răspuns provocării studenți ai specializării Jurnalism de la Universitatea „Ovidius”, dar și elevi de la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” și... jurnaliști.
Manifestarea, dedicată Centenarului Marii Uniri și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Țară, l-a avut ca invitat pe președintele Asociației Române de Istorie a Presei, conf. univ. doctor habilitat Cătălin Negoiță.
 
„Gest de solidaritate în presa constănțeană”
Cu același prilej, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan i-a decernat Premiul Național pentru Jurnalism „Sever Cărpinișan” jurnalistei Sînziana Ionescu, în memoria constănţeanului care a fost primul român licenţiat în jurnalism la prestigioasa universitate franceză, Sorbona în anul 1927.
Sînziana Ionescu a primit, o dată cu placheta, în mod simbolic, aparatul de fotografiat ce i-a aparținut acestui important om de cultură și care a fost oferit pentru prima dată de la prof. univ dr.Letiția Oprean (fiica lui Cărpinișan) în urmă cu șapte ani. Ieri, Sînzianei i-a fost transmis, împreună cu „gestul de solidaritate în presa constănțeană” și un legământ de jurnalist meritoriu, respectiv „bătălia cu Primăria să inițieze o colecție muzeală a orașului în care să stea și acest aparat”.
La final, jurnalista premiată declara: „Sever Cărpinișan a fost un ziarist ca un far, care a datorat și a dăruit Constanței devenirea sa. Sper să dăruiesc și eu cât am primit. Modelele există - în presă, în societate, în comunitate  - uneori anonime. Trebuie doar să le descoperim, să ne luăm inspirația de la ele și să le urmăm”.
 
„Autobiografia” lui Sever Cărpinișan

„Mă numesc Cărpinişan Niculae (mai târziu am adoptat şi prenumele de Sever, în gazetărie), prenume care mi-a rămas uzual. Sunt născut în anul 1900, luna Ianuarie, ziua 6, în suburbia Anadolchioi (oraşul Constanţa). Toată vremea (cu excepţia anilor 1926-1928 când am fost pentru studii la Paris şi cu excepţia a scurte intervale) am locuit în oraşul Constanţa. Sunt în câmpul muncii de la vârsta de 9 ani. Până în 1912 am lucrat ca ajutor rotar de tipografie, tinichigiu (la Fabrica «Tomis», Constanţa), ucenic tâmplar şi în genere am ocupat diverse posturi unde puteam câştiga un ban, familia părinţilor fiind împovărată. Din 1912 am intrat la tipografie şi am învăţat meseria de tipograf zeţar. Am lucrat această meserie până în anul 1923-1924, când pe deoparte, datorită insalubrităţii ei, în condiţiile de lucru de atunci, iar pe de altă parte «talentului» meu de ziarist - scriind între timp - şi de cronicar dramatic, am trecut în meseria de gazetar la ziarul «Dobrogea Jună» din Constanţa. Meseria de cronicar dramatic am practicat-o pentru prima oară, fiind tipograf la ziarul «Neamul Românesc» Iaşi, al lui Niculae Iorga, 1918...“. Citatul este din „Autobiografia“ omului de cultură Sever Cărpinişan, scrisă la 4 august 1951 şi aflată în fondul de manuscrise al familiei Lăpuşan, oferite de fiica acestuia, prof. univ. dr. Letiţia Oprean, împreună cu multe alte acte şi documente originale.
 

 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități de debut în cadrul proiectului ISJ Constanța- „S.A.V.E.“. Sute de elevi au participat la eveniment (FOTO)

19 Mar 2024 615

Constanța Eveniment de lansare a albumului foto-documentar cu titlul „Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913. Colecția Anghel Georgian’’

06 Mar 2024 718

Filmul „FAMILIAR”, proiecție specială la Constanța, în prezența actorului Emanuel Pârvu

07 Feb 2024 582

„Crăciun de poveste”, la Constanța, cu Orchestra Simfonică București

16 Dec 2023 787

Crăciun de poveste, la Constanța

28 Nov 2023 1093

Documentarul “Flavours of Romania”, în premieră la Constanța de Ziua Dobrogei. OMD Mamaia Constanța inițiază noi proiecte alături de jurnalistul Charlie Ottley

15 Nov 2023 764

LIVE TEXT Primăria Constanța celebrează Ziua Dobrogei la CMET Jean Constantin, alături de jurnalistul britanic Charlie Ottley (GALERIE FOTO)

14 Nov 2023 1062

Ziua Dobrogei 2023 Jurnalistul britanic Charlie Ottley prezintă la Constanța documentarul Flavours of Romania – Dobrogea, la Centrul „Jean Constantin“

08 Nov 2023 1170

Jurnalistul britanic Charlie Ottley vine la Constanța pentru Ziua Dobrogei. La Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va rula documentarul ”FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA„

03 Nov 2023 2247

Concert și expoziție foto-documentară la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța, în cadrul proiectului “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”

23 Oct 2023 692

Evenimente în Constanța Lansarea peliculei cinematografice „Unde ești, Adame?” la Constanța

15 Sep 2023 1379

Ziua Imnului Național al României, celebrată la Constanța Program cultural – artistic complex și atractiv la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” (FOTO +VIDEO)

28 Jul 2023 1351

Filmul Experimentul Pitești a rulat în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

28 Jun 2023 1036

În premieră pentru spectatorii din Constanța Filmul independent „Experimentul Pitești” poate fi vizionat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

19 Jun 2023 1256

Eveniment la Constanța pentru cei care vor să descopere tradițiile și cultura Turkmenistanului

23 May 2023 1278